EVO ZAŠTO SRBI VOLE KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA: Živeo je za Srbiju, a umro je na gvozdenom vojničkom krevetu!

Omiljeni srpski kralj, koga su Srbi zvali jednostavno Čika Pera, bio je unuk Karađorđa i Jakova Nenadovića, ratovao je za Srbiju, sa svojom vojskom i narodom prošao je preko Albanije, a umro je na gvozdenom vojničkom krevetu

  • 38

Na zahtev mnogobrojnih građana Telegraf.rs je zvanično pokrenuo inicijativu da srpski kralj Petar I Karađorđević dobije spomenik u glavnom gradu Srbije, a nju je podržao i Grad Beograd. Mi vam donosimo priču o ovom srpskom vladaru, ko je on i zašto su ga Srbi toliko voleli pa su mu spravli mnoge pesme i dali nadimke "Čika Pera", "Oslobodilac" i "Stari kralj".

Petar I Karađorđević je rođen 11. jula 1844. godine kao peto dete Karađorđevog sina kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside rođene Nenadović, a samim tim što su mu je venama tekla krv Karađorđe Petrovića i Jakova Nenadovića bio je još omiljeniji kod Srba.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Posle zbacivanja sa prestola njegovog oca kneza Aleksandra 1858. godine živeo je i školovao se u Švajcarskoj i Francuskoj, između ostalog na vojnoj školi Sen-Sir.

Majskim prevratom i ubistvom poslednjih vladara iz dinastije Obrenović kralja Aleksandra i kraljice Drage Mašin, srpski vojnici, koji su i izveli ovo ubistvo na vlast su doveli kralja Petra I Karađorđevića i njemu položili zakletvu!

Kralj Petar I koji je vladao u specifičnim vremenima preloma, tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, u narodu je ostao zapamćen kao "Kralj Oslobodilac" ili "Stari kralj" važio je za skromnog, nepretencioznog, čoveka, pa ga je narod najčešće nazivao samo Čika Pera.

Učestvovao je u francusko-pruskom ratu 1870/71. i zbog ispoljene hrabrosti odlikovan je najvišim francuskim ordenom "Legija časti", koji je, što je zaista retko među modernim vladarima, zaslužio na ratištu.

Pod imenom Petar Mrkonjić, komandovao je u bosansko-hercegovačkom ustanku protiv Turaka 1875. i 1876. godine ustaničkim odredom u Bosanskoj krajini. Četovao je pod pseudonimom Petra Mrkonjića, legendarnog hajdučkog vođe iz tog kraja.

Ime Mrkonjić Grad koji nosi varošica u Republici Srpskoj, predstavlja daleki odjek patriotskih aktivnosti potonjeg srpskog kralja.

Da nije bio samo ratni kralj dokazuje i njegov prevod na srpski jezik poznatog eseja "O  slobodi" Džona Stjuarta Mila. Najčešsće se ističe da je njegova vladavina bila obeležena razvojem parlamentarne demokratije, bukvalno shvatane kao retko gde u tadašnjoj Evropi, opštim ubrzanim privrednim i kulturnim napretkom i slobodom štampe.

Tokom vladavine Čika Pere Srbija je postala Pijemont Južnih Slovena. Tokom Prvog svetskog rata i tragičnog povlačenja 1915. godine, kralj Petar I Karađorđević zajedno sa svojom vojskom i narodom prešao je preko planinskih bespuća do jadranske i jonske obale.

Ipak dočekao je ostvarenje velikog sna 1918. godine kada je stvorena, posle konačne pobede i oslobođenje Srbije, nova zajednička Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kralj Petar I Karađorđević, umro je, kako se često ističe, na gvozdenom vojničkom krevetu, u skladu sa vojničkom tradicijom Karđorđevića, a sahranjen je u njegovoj zadužbini, crkvi mauzoleju, na Oplencu, čijoj je izgradnji posvetio poslednje godine života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. novembar 2014 | 11:28

    Bio je voljen, pre svega, zbog toga, sto je bio kralj -liberal,koji je preveo cuveno delo Dz,S.Mila :"O slobodi".Nosilac francuske Legije casti, zbog ucesca u fatncusko- pruskom ratu 1860.Zajam koji je podigao, za podizanje mauzoleja na Oplencu, je Lazi Pacuu, vratio do poslednjeg dinara.Umro je u tudjoj kuci, na gvozdenom krevetu, koji nema nikakve veze, sa tradicijom Karadjordjevica... (Barem sa ovim poturenim "prestolonaslednikom",ali ni ostali se nisu pretrzali od"skromnosti".Uzgred, ko su ti "mnogobrojni,"u ovim vremenima opste bede.Pa,on bi prvi, bio protiv.)...

  • Republikanac

    28. novembar 2014 | 11:40

    Neki su voleli, neki nisu ! Ja licno smatram da su Karadjordjevici zajedno sa Pasicem i ondasnjom svitom odgovorni za sve ono sto se dogadjalo u Srbiji posle njih. Njihovo pristajanje na zajednicu SHS (Slovenaca, Hrvata i Srba kako su tada vec neki okrenuli) nas je i dovelo da kazem i do ovog stanja u kome smo sada.

  • Sumadinac

    28. novembar 2014 | 12:13

    Častan čovek i vladar nije bio lopuza kao neki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA