Antić: Gasprom nas nije obavestio o promeni na projektu Južni tok!

Srpski ministar energetike je naveo poslednji istup ruskog predsednika po pitanju Južnog toka tumači kao signal, pre svega članicama Evropske unije, od kojih zavisi izgradnja gasovoda i dodao da nema zvaničnih obaveštenja od ''Gasproma'' da se nešto menja na projektu

  • 4

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za ''Novosti'' da nema zvaničnih obaveštenja od ''Gasproma'' da se nešto menja na projektu ''Južni tok'', kao i da se s pažnjom prate izjave ruskog predsednika.

- Sa apsolutnom pažnjom pratimo sve izjave i reakcije predsednika Putina u vezi sa Južnim tokom - rekao je Antić za današnje ''Novosti'' povodom izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija zbog stava Evropske unije obustavlja ''Južni tok''.

VUČIĆ O PREKIDU IZGRADNJE JUŽNOG TOKA: Srbija ovo nije zaslužila, trpimo zbog sukoba velikih!

Ministar je naveo da tako i poslednji istup ruskog predsednika tumači kao signal, pre svega članicama Evropske unije, od kojih zavisi izgradnja gasovoda.

Antić je objasnio da od Srbije ne zavisi budućnost ''Južnog toka'' i podsetio da je za realizaciju te kapitalne investicije neophodno je usaglašavanje na liniji Brisel - Moskva.

- I dalje očekujem da će sva otvorena pitanja biti rešena razgovorom i da će dve strane postići dogovor - naveo je Antić.

On je podsetio da je ''Južni tok'' izuzetno važan projekat za energetsku stabilnost Srbije i da od njega zavisi i uposlenost velikog dela srpske građevinske operative, ali Srbija, nažalost, ne utiče na budućnost gasovoda.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je sinoć da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda "Južni tok", jer se Evropska unija tome protivi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da Evropska komisija okleva da da "zeleno svetlo" za projekat snabdevanja južne Evrope gasom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu.

- Ako Evropa ne želi da sprovede (projekat) 'Južni tok', onda on neće ni biti sproveden - rekao je Putin i ocenio da je to protiv ekonomskih interesa Evrope i da će izazvati štetu".

Prema njegovim rečima, Evropska unija vrši pritisak na Bugarsku, koja trećinu svog gasa dobija iz Rusije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA