KONGRES SPS-a: Vučić i Dodik podržali Dačića za lidera socijalista! (FOTO) (VIDEO)

Kongres je najviši organ Socijalističke partije Srbije i održava se svake četvrte godine. Danas je Kongres SPS-a počeo himnom "Bože pravde", a lider socijalista je počeo govor sa "Drugarice i drugovi". Podršku lideru socijalista pružili su svojim prisustvom premijer Srbije, zatim Milorad Dodik, Milan Krkobabić, Dragan Marković Palma, Ištvan Pastor, Rasim Ljajić, kao i ceo vrh SPS-a

  • 2

Socijalistička partija Srbije održava danas 9. kongres stranke pod nazivom „Odgovorno za budućnost", a šef socijalista Ivica Dačić, koji je i jedini kandidat za prvog čoveka SPS-a, najavio ga je kao kongres promena. Kao podršku redovnom Kongresu i lideru socijalista, Ivici Dačiću, svojim prisustvom dao je i premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Na Kongres SPS-a došli su i Milorad Dodik, Ištvan Pastor, Rasim Ljajić, Milan Krkobabić, Dragan Marković Palma i profesor FPN-a Zoran Slavujević i ceo vrh SPS-a.

Kongres je počeo sa himnom "Bože pravde", zatim internacionalnom,  a lider socijalista je počeo govor sa "Drugarice i drugovi"...

Za potpredsednike stranke dosad su, prema pisanju medija, predloženi Aleksandar Antić, Branko Ružić, Novica Tončev, Dejan Radenković, Milutin Mrkonjić, Vladan Zagrađanin, Žarko Obradović, Slavica Ðukić Dejanović i Dijana Vukomanović, a najviše podrške imaju Antić i Ružić.

U medijima se pominjala i mogućnost da dođe do promena kada je reč o zameniku predsednika. Tu funkciju sada obavlja Žarko Obradović, a najozbiljniji protivkandidat mu je Antić.

Kongres je najviši organ Socijalističke partije Srbije i održava se svake četvrte godine, a usvaja, pored ostalog, program i statut i ostala dokumenta. Kongres bira i razrešava Glavni odbor, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, bira i razrešava predsednika SPS, donosi odluku o prestanku rada stranke i odluku o spajanju sa drugom ili drugim političkim strankama…

Glavni odbor, zatim, bira i razrešava članove Predsedništva na predlog predsednika, bira i razrešava jednog ili više potpredsednika Glavnog odbora, predsednika Izvršnog odbora Glavnog odbora, na predlog predsednika…

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da to jeste kongres za budućnost, jer je to zahtev koji pred stranku postavlja država.

- Od načina na koji odgovorimo na teška pitanja zavisi kakvi ćemo u budućnosti biti. Na ovom kongresu nemamo pravo da razmišljamio kako nam je danas, sutra je glavna tema. Srbija 2024. i 2034. godine i za tu Srbiju smo dobili glasove na izborima, da uđemo u reforme i zato nemamo prava da odustajemo - rekao je Dačić obraćajući se delegatima Kongresa.

On je podvukao i, kako je rekao, ključnu reč, a to je odgovornost.

Prema njegovim rečima, učestvovanje u svim promenama je zadatak socijalista.

 Dačić je i uoči Kongresa više puta rekao da to mora biti kongres promena, da SPS treba da ima ciljeve, ideje i rad uskladen sa vremenom u kojem živi. Tokom obraćanja javnosti naglašavao je da stranka koju vodi neće i ne može da bude muzej prošlosti i da oni, koji to ne shvataju, treba da ustupe mesto drugima.

- SPS mora sebi da postavi pitanje koje su to crvene ideološke barijere koje treba da brani, a koje od njih treba da napusti - rekao je Dačić i naglasio da je to razlog za promene.

On je takođe ocenio i da će to biti kongres jedinstva, da stranka koju vodi nije promenila svoja osnovna opredeljenja, kao što su socijalna pravda, zalaganje za veću stopu zaposlenosti i sveukupno blagostanje stanovništva.

Pripremu kongresa pratile su i spekulacije u medijima o nejedinstvu u stranci, posebno kada je reč o odnosu predsednika Izvršnog odbora Branka Ružića i Dačića, što je negirano.

Kongres se održava u Sava Centru u Beogradu.

VUČIĆ: DAČIĆ VERUJE U PROMENE!

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se prisutnima na Kongresu socijalista i rekao da Ivica Dačić veruje u ono što radi Vlada Srbije, da veruje u promene.

- Drago mi je što sam čuo, dobre i važne reči koje se odnose na budućnost Srbije. Iako je Ivica sposoban da objasni šta god treba i šta god želite, a zbog toga je i jedan od najsposobnijih političara, ja to ne mogu. Dačić veruje u ono što radimo, veruje u promene - rekao je premijer Srbije.

- Radimo da bismo menjali Srbiju, da bismo bolje živeli i nadam se vašoj podršci. Siguran sam da zajedno možemo da uradimo mnogo na napretku zemlje -  rekao je Vučić i pozvao socijaliste da to nastave da čine.

Predsednik SNSD-A Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska želi modernu, jaku i srećnu Srbiju i poručio da je Srpska zagledana u nju.

- Nama u Republici Srpkoj ne treba ništa sem da napravite jaku Srbiju da bismo mi tamo mogli da izdržimo - poručio je Dodik.

Vučić i Dodik su zatim napustili Kongres zbog učešća u ceremoniji obeležavanja Kolubarske bitke.

NOVI LOGO SPS-A

Predsednik SPS-a Ivica Dačić predstavio je danas novi logo te partije, istakavši da stari prepoznatljivi logo sa ružom ide u istoriju.  

Dačić je, na Devetom kongresu SPS-a pod nazivom "Odgovorno za budućnost", rekao da se SPS menja, jer oni koji to odbijaju propadaju.

- Zato ovo mora biti kongres promena. Danas ćemo usvojiti novi Statut, novi program, novi Glavi odbor i novi logo - poručio je Dačić.

- Nemamo prava da razmišljamo kako je nama danas. Sutra je glavna tema kongresa. Oni koji dolaze posle nas, naši naslednici. O tome treba da razmišljate drugarice i drugovi kada budemo birali novo rukovodstvo -

poručcio je danas Dačić delegatima na devetom kongresu SPS-a.

Prema Dačićevim rečima, socijalisti moraju društvu da pruže nadu i pokaži da su spremni da se menjaju.

- Moramo da srušimo sve staro i da se borimo za Srbiju koja je moderna zemlja - kazao je on i naglasio da socijalisti nisu u vladajućoj koaliciji zbog funkcija, nego da bi svojim znanjem i umećem omogućili oporavak uništene zemlje.

- Menjajmo se, jer nepromenljivost je neodrživa. Društvo nam liči na uravnilovku koja gleda u komšijsko dvorište i to je društvo koje želimo da menjamo - istakao je Dačić.

On je delegatima poručio da zato od njih očekuje promene, inicijativu i nove ideje. Kako izgleda promena SPS-a, Dačić je opisao predstavljajući novi program stranke.

- Kada smo pisali novi program ostale su stare ideje, pa je tako na prvoj strani pisalo interesi radnika su iznad profita. Iznervirao sam se jer valjda i tom radniku odgovara veći profit, zato mi nećemo biti utopijska partija - poručio je lider SPS-a.

O izboru za novog predsednika stranke nije govorio, ali je pročitao pismo-čestitku iz Kine u kojem mu, po njegovim rečima, čestitaju na pobedi.

- Ne znam kako to oni znaju, ali s obzirom da je u pitanju Kina ja im verujem - kazao je Dačić koji je i jedini kandidat za mesto novog predsednika.

Dačić: Sloba je pogrešio što je podržao Šešelja, on je propast!

HIT: Dačić citirao Tita! Evo šta je rekao

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jim

    14. decembar 2014 | 13:00

    ovo je dokaz koliko je veliki covek Vucic... Car

  • Поручник ДЕ РОКО

    15. decembar 2014 | 02:35

    Скупила се цела коминтерна !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA