VUČIĆ: Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo

Veoma sam iznenađen najnovijim tvrdnjama Maje Kocijančić i odlučno odbacujem sve njene neosnovane tvrdnje, naveo je Vučić u saopštenju

  • 50

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je veoma iznenađen tvrdnjama Maje Kocijančić, portparolke Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, i istakao da Srbija podržava nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja.

 

Vučić je istakao da istinski veruje u vrednosti EU ali kako je rekao, ne veruje da su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima se ne može naređivati svaka reč i svaki potez "bilo kakva vrednost za koju se treba boriti."

 

"Veoma sam iznenađen najnovijim tvrdnjama Maje Kocijančić i odlučno odbacujem sve njene neosnovane tvrdnje," naveo je Vučić u saopštenju.

 

 

 

Foto: Tanjug/Zorana Žestić

Foto: Tanjug/Zorana Žestić

 

Kocijančićeva je prethodno danas negirala da EU pojedinim organizacijama, poput BIRN-a plaća da vode kampanju protiv srpske vlade, kao što je rekao Vučić, navevši da EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija.

 

"Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara," istakao je Vučić u saopštenju.

 

On je dodao da je svestan činjenice da je "samo običan predsednik Vlade jedne geografski male zemlje", a da su Kocijančićeva Devenport "veliki i važni funkcioneri EU" nije ni pomislio da će njegov "mali, obični odgovor novinaru na konferenciji za štampu izazvati takav bes moćnih i značajnih ljudi."

 

 

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

"Pitam vas gospođo Kocijančić i gospodine Devenport, da li vi to zabranjujete predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate da mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da one koji plaćate ne govore istinu i da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda izrazavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima," istakao je Vučić u saopštenju.

 

On je naveo da je "znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije", građane nije ni obavestio da ti, koji su kod EU pobedili po strogim procedurama, "pokušali su da nateraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije."

 

"Za vas tričavih 23 miliona evvra. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 miliona," rekao je Vučić.

 

Maja Kocijančić

 

“Na kraju, istinski verujem u evropske vrednosti, u vrednosti EU, ali ne verujem da su licemerje i laž, kao i progon onih koji slobodno misle i kojima ne možete da naređujete svaku reč i svaki potez bilo kakva vrednost za koju se treba boriti,” istakao je premijer Srbije.

 

On je rekao da je njegov izbor, uprkos svim rizicima koje se izlaže, da bude slobodan i dovoljno odvažan da vodi “nezavisnu i suverenu zemlju na putu ka EU.

 

“Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite, i ne brinite, skloniću vam se sa puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu“, navodi se u izjavi premijera Vučića.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirce

    11. januar 2015 | 17:35

    Ocigledno je da mnogima sa zapada ne odgovara jaka Srbija sa jakim liderom na celu. Ali ovo smo i znali, a mi trebamo nastaviti putem kojim smo krenuli. Imamo na zapadu puno iskrenih prijatelja i velike investitore iz Nemacke, Austrije, Italije...

  • Stojan

    11. januar 2015 | 16:10

    EU nije obaveštena da su sa žutima mogli da rade šta hoće, dok su ovi bili na vlasti u Srbiji. Sad su druga vremena.

  • BOBANA - 44 RU

    11. januar 2015 | 17:21

    Ako igde ima puna nazavisnost novinarstva onda svakako ga ima u Srbiji, ali nas prozivaju oni gde ma velikh problema. Naravno da ce nezavisno novinarstvo svako podrzati, ali niko ne dozvoljava da se neko skriven iza tog novinarstva vodi rat protiv ove drzave i naroda. Na ovaj nacin Zapad je ovakvim metodama rusio mnoge drzave i sisteme i sada bi da to urade i kod nas. Samo su zaboravili na jednu vaznu i bitnu cinjenicudana vlasti vise nisu Demokrate ,vreme tome je isteklo i njihovu demokratiju niko vise ne zeli u svojoj zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA