SVE POLITIČKE ODLUKE NA SVETOG JOVANA: Srbi krvarili u ratu, menjali Vlade i uništili Jugoslaviju! (VIDEO)

Na Jovanjdan Srbi su donosili mnoge teške odluke, vodili presudne bitke, ali i dobijali nove Vlade, premijere, predsednike, mostove. Isporučivali su i svoje ljude Hagu

  • 1

Danas je jedna od najmasovnijih krsnih slava u Srba - Jovanjdan, a Telegraf.rs va donosi priču o svim važnijim političkim odlukama donešenih na 20. januar. Tako je na današnji dan Srbija dobijala nove Vlade, predsednika, podizani su ustanci, mostovi, ali i rasparčavana je zemlja!

Verovatno najvažniji politički događaj na Jovanjdan sigurno se odigrao 1990. godine kada je održan poslednji 14-ti vanredni kongres Saveza komunista Jugoslavije.  Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ, kao i pad komunizma i ideologije Josipa Broza Tita!

SVETI JOVAN KRSTITELJ: Ako na ovaj dan potone jaje u posudu sa vodom, sudnji dan je blizu!

Ali to je samo jedna od političkih stvari koje su se odigrale 20. januara, ipak krenimo redom:

Na dan kada Srbi proslavljaju Svetog Jovana 1894. godine u Srbiji se dogodila jedna vrsta puča. U zemlju se vratio kralj Milan, a vlada Save Grujića je zbačena s vlasti i obrazovana radikalska vlada Đorđa Simića.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

U periodu Drugog svetskog rata baš 20. januara Kraljevina Jugoslavija dobila je novu vladu u izbeglištvu na čelu sa Slobodanom Jovanovićem, dok je Dragoljub Mihailović Draža unapređen u čin divizijskog generala i postavljen za za ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva.

Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže

Na Jovanjdan, ali pošto komunisti nisu priznavali crkvene praznike oni vole da kažu 20. januara 1943. godine počela je jedna od najvećih bitaka partizanske vojske pod vođstvom Josipa Broza Tita - BITKA NA NERETVI. Ili kako je poznatija pod nazivom "Bitka za ranjenike".

Foto: Jadran Film, Bosna Film Foto: Jadran Film, Bosna Film

Da na ovaj dan nisu donošene samo političke odluke i vođeni ratovi govori nam u prilog 1946. godina. Kada je u posetu Novom Sadu otišao predsednik Vlade FNRJ Josip Broz Tito. Tom prilikom on je svečano otvorio novoizgrađeni most, koji je u njegovu čast nazvan „Most maršala Tita“ (ovaj most izgrađen je za svega 160 dana na stubovima porušenog predratnog mosta, a njegovi autori su bili inženjeri Miodrag Živković, Panta Jakovljević i Sava Atanacković. Most je sve do 1962. bio drumsko-železnički, a potom samo drumski. Porušen je aprila 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ), a potom je održao govor pred 15.000 građana.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Jovanjdan u novijoj istoriji pamtićemo po 2003. godini kada se bivši predsednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

2008. godine u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, lider DS Boris Tadić ponovo je izabran za šefa države.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA