Tomislav Nikolić će ZAHVALITI papi što nije PRIZNAO KOSOVO!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sastaće se 17. aprila u Vatikanu, gde će razgovarati o temama od međunarodnog značaja

  • 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće 17. aprila u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Vatikanu, gde će se sastati sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Predsednik Srbije i papa Franja razmotriće teme od međusobnog značaja, stanje na Kosovu i Metohiji, kao i druga aktuelna međunarodna pitanja.

Nikolić će se susresti sa držžavnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, kao i sa sekretarom Vatikana za odnose sa držžavama, nadbiskupom Piterom Galagerom.

Foto: Wikimedia DAVID ILIFF/JMPerez Foto: Wikimedia DAVID ILIFF/JMPerez

Prema diplomatskim analizama, bilateralni odnosi Republike Srbije i Svete Stolice su dobri i bez otvorenih pitanja.

Sveta Stolica podržžava evropsku integraciju zapadnog Balkana bez dodatnih uslovljavanja, što je papa Franja potvrdio u obraćanju Evropskom parlamentu 25. novembra 2014. godine.

Kad je reč o pitanju Kosova i Metohije, principijelni stav Svete Stolice o nepriznavanju nezavisnosti Kosova je nepromenjen.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vatikan podržžava pronalaenje kompromisnog reššenja, isključivo na osnovu dijaloga, koji bi omogućio mir i stabilnost u regionu i trajno garantovao ljudska prava svih stanovnika i hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je marta 2013. godine prisustvovao inauguraciji pape Franje.

Papa Franja je 18. i 21. maja 2014. godine uputio apel za pomoć žžrtvama poplava u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Савица

    8. april 2015 | 15:19

    МОГАО ЈЕ И ДА ГА ОДЛИКУЈЕ. ОДАВНО НИЈЕ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA