NIKAD OBJAVLJENE DRAŽINE FOTOGRAFIJE: Četnički đeneral Mihailović kakvog NISTE VIDELI (FOTO)

Na izložbi dokumenata i predmeta iz života generala Dragoljuba Draže Mihailovića na Belom dvoru, mogu se videti i original spiskovi osoba koje su Nemci odredili za streljanje zbog saradnje sa četničkim pokretom

  • 88
General Draža Mihailović Foto: Milena Đorđević

Šta je i ko je bio general Dragoljub Mihailović, četnički vođa, su pitanja koja decenijama unazad zaokupljaju pažnju javnosti. Izložba pod nazivom "General Mihailović prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi", autora Dušana Bapca, daje na ova pitanja mnoge odgovore iprikazuje dokumenta i predmete iz "čičinog" života koji svedoče o tome na čijoj je strani bio Mihailović.

Ako je suditi po istorijskim dokumentima, koji su po prvi put ugledale svetlost dana nesumnjivo se može naslutit da je Draža bio na strani saveznika u Drugom svetskom ratu.

Da li ste ikada ČULI DRAŽIN GLAS? Evo kako je govorio ČETNIČKI ĐENERAL (VIDEO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Takođe, pojedini spisi pokazuju da su Nemci tokom Drugog svetskog rata sastavljali posebne liste za odstrel ljudi koji su sarađivali sa Mihailovićem.

USTAŠE BRANE SRBIMA DA REHABILITUJU ČIČU: Ispovest DRAŽINOG UNUKA koja će ZAPALITI Srbiju! (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U popularnoj kulturi savezničkih zemalja četnički vođa je krasio naslovnice Newsweek- a, Time-a, a i američka filmska produkcija se nije libila da snimi igrano-dokumentarni film o generalu Mihailoviću, te se na izložbi može videti promo plakat "Chetniks! The Fighting Guerillas" iz 1943. godine.

EVO ZAŠTO SRBI NIKADA NEĆE PRONAĆI DRAŽIN GROB: Titov DRUG ni na SAMRTI nije priznao gde je SAHRANJEN ČIČA!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Posebno mesto u ovoj postavci ima kopija personalizovanog primerka knjige "Četiri slobode" američkog predsednika Ruzvelta.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Izložba prikazuje i fotografije generala Draže sa narodom i savezničkim oficirima, kao i odlikovanja koje je dobio tokom vojničke službe od Francuza i Amerikanaca.

Tu je i fotografija iz maja meseca 1941. godine, koja prikazuje generala Mihailovića kako dolazi na Ravnu goru. Veoma su zanimljivi sačuvani "čičini" predmeti poiput naočara, šajkače, dvogleda i torbe za dvogled, orden Karađoreve zvezde 3. reda.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

SAMO SRBI HAPSE SVOJE GENERALE: Evo koje su bile POSLEDNJE REČI Draže Mihailovića! (FOTO)

Deo ove izložbe je i smrtna presuda, odnosno dokument na kome se jasno vidi šta piše u presudi generala Draže.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Izložbu može da tumači svako na svoj način, ali je evidentno, na osnovu prikazanog ko je i uz koga je bio general Mihailović.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    21. april 2015 | 19:37

    ZIV JE DRAZA UMRO NIJE DOK JE SRPSTVA I SRBIJE!

  • Скромност

    21. april 2015 | 20:00

    Само онај ко неће да прихвати чињенице ће рећи да је Дража издајник и фашиста.Он је модел ПАТРИОТЕ!Његов цео живот одраслог човека је посвећен нацији.Зна се да је био наклоњен социјализмуи левичарству а изнад свега ПРАВДИ и СКРОМНОСТИ.Усташко Партизанска мржња то није могла ,па и дан данас то неприхвата.Ђилас иПенезић су рекли да је Дража мрзио Немце као и они!Био им је на путу да узму власт и зато су га мрзели и не само убили већ дивљачки уништили његовео тело!То је доказ њихове мржње ињихове цивилизованости.ЗЛОЧИНЦИ!

  • Zeljko PSG ex JSO

    21. april 2015 | 20:02

    Imam Đeneralovu sliku,sa mojim dedom poručnikom Kraljeve vojske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA