SKANDAL! SRBIJA ZABORAVILA OBRENOVIĆE, jedini naslednik KNEZA MILOŠA nije pozvan na godišnjicu Takovskog ustanka! (FOTO)

Srbija na obeležavanje dva veka od Drugog srpskog ustanka koji je vodio knez Miloš, nije pozvala jedinog pravnog naslednika loze Obrenovića, pa je ceremonija u Takovu prošla bez princa Slobodana

  • 5

Srbija je obeležila dva veka od Drugog srpskog ustanka, a tog dana proslavio se i Dan Vojske Srbije. Glavna ceremonija održana je na prostoru Spomen parka "Takovski grm", odakle je knez Miloš Obrenović poveo Srbe u boj do oslobođenja od Turaka.

Ipak, ni ovaj praznik nije mogao da prođe bez skandala, jer na ovu svečanost od strane organizatora nije pozvan jedini naslednik loze Obrenovića!

Kako saznaje Telegraf.rs, princ Slobodan Jakovljević, jedini pravni naslednik loze kneza Miloša i dinastije Obrenović, uopšte nije bio pozvan na obeležavanje dva veka od podizanja Takovskog ustanka i nije prisustvovao ovoj svečanosti.

PRINC SLOBODAN, NASLEDNIK MILOŠEVE LOZE: Vratićemo mošti svih Obrenovića u Srbiju! (FOTO)

Ovo nije prvi put da država "zaboravlja" princa iz dinastije Obrenović, pa je tako on ostao bez poziva i prilikom obeležavanja 153. godišnjice smrti kneza Miloša Obrenovića.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Uopšte nije važno više da li je pozvan princ Slobodan ili nije, već je važno da Srbija konačno prizna njega kao zvaničnog naslednika, za šta postoje odluke suda i sve druge stvari. Ddanas svako svuda može da se pojavi, tako je bilo i danas u Topoli - kažu nam iz Kraljevsko-kneževske kuće Obrenović.

Polaganjem venaca na prostoru Spomen-parka "Takovski grm" i otkrivanjem spomenika knezu Milošu Srbija je obeležila godišnjicu drugog srpskog ustanka, a taj datum obeležava i Vojska Srbije.

ETO MENE, ETO VAS, RAT TURCIMA! Ovu rečenicu zna svaki SRBIN, uz nju su GINULI! Evo kako je ona nastala i šta znači (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio je vojne zastave jedinicama ranga brigade Vojske Srbije, a ovogodišnju svečanost, koja odiše duhom dva značajna praznika, uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima i polaganje venaca, obeležila je i atraktivni egzercir Garde.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nikolić je iz Takova poručio da su se na tom mestu pre dva veka Srbi podigli na ustanak koji je doneo željenu slobodu.

- Na početku 19. veka, kad su evropske zemlje beležile nova tehnološka dostignuća, srpski narod je živeo u ropstvu - naveo je Nikolić.

Nikolić: Srbija kasni s vraćanjem DUGA Milošu Obrenoviću, bar jedan vek

Predsednik je kazao da se sad kao i tad Srbija bori za principe pravde.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti predvodio je Miloš Obrenović. Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cimanje

    23. april 2015 | 14:57

    Jel to onaj Jakovljević što je napisao onu glupost od knjige o navodnom albanskom poreklu Karađorđevića? E, neka ga nisu zvali.

  • Zoća

    23. april 2015 | 15:57

    Bez kralja valja.

  • pera sikirica

    24. april 2015 | 14:12

    "Cimanje";a šta ako je istina ? Postoji li istina koja je glupost ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA