OVO JE PRVI SRPSKI ORDEN ZA HRABROST: Evo kako je izgledao i ko je dobio SREBRNI, a ko ZLATNI srpski KRST! (FOTO)

Knez Mihailo Obrenović, sin Miloša Obrenovića, prvi je ordenjem odlikovao veterane iz Drugog srpskog ustanka, a evo ko je još dobio prvo srpsko oredenje

  • 0

Povodom 150 godina od ustanovljavanja prvog srpskog ordena u Miloševom konaku u Beogradu otvorena je izložba "Takovski krst i spomenici drugog srpskog ustanka", na kojoj su predstavljeni ordeni iz dinastije Obrenović.

Autor izložbe Ljubomir S. Stevović, heraldičar i falerističar, kaže za Telegraf.rs da je prvu medalju ustanovio Miloš Obrenović po povratku u Srbiju iz Rumunije 1858. godine.

- Knez Miloš je u znak zahvalnosti što su ga poslanici skupštine vratili na vlast ustanovio prvu našu medalju za privrženost. Poslanici su dobili srebrne medalje, dok su jereji koji su takođe bili deo skupštine dobili zlatni krst, da bi mogli da ga nose i za vreme službe – kaže naš sagovornik. 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

SKANDAL! SRBIJA ZABORAVILA OBRENOVIĆE, jedini naslednik KNEZA MILOŠA nije pozvan na godišnjicu Takovskog ustanka! (FOTO) 

Nakon Miloševe smrti 1860. godine, na presto dolazi njegov sin Mihailo, koji je za jubilej 50 godina od Drugog srpskog ustanka, 1865. godine, ustanovio prva srpska odlikovanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Na proslavu, na polju ispred Miloševog konaka u Topčideru, došlo je 28 preživelih veterana iz Drugog srpskog ustanka. Njima je knez Mihailo lično stavio orden Takovskog krsta na grudi, a porodice tih junaka dobile su srebrne Spomen medalje sa likom kneza Miloša i kneza Mihaila – kaže Stevović i dodaje:

- Zanimljivo je da je Mateja Simić, koji je u međuvremenu postao državni savetnik, rekao Mihailu da on ne može da primi orden jer knez prvo to odlikovanje treba da okači samom sebi. Knez Mihailo mu je odgovorio da prima orden iz njegove ruke, ne za to što je uradio, već za ono što će uraditi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

ETO MENE, ETO VAS, RAT TURCIMA! Ovu rečenicu zna svaki SRBIN, uz nju su GINULI! Evo kako je ona nastala i šta znači (FOTO) (VIDEO) 

Za vreme dinastije Obrenović osim "Takovskog krsta kneza Mihaila", izrađeni  su i "Takovski krst u ratovima za oslobođenje i nezavisnost 1876 – 1878", "Kraljevski orden dvoglavog belog orla", "Kraljevski orden Svetog Save" i "Kraljevski orden Miloša Velikog".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ordenje će u Miloševom konaku biti izloženo do 25. maja.

(M.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA