EVO KAKO JE UMRLA TITOVA JUGOSLAVIJA: Broza je zamenio Milošević, a onda je počeo KRVAVI RAT! (VIDEO)

Tačno pre 23 godine, 27. aprila 1992. godine, proglašena je Savezna Republika Jugoslavija. Samim tim prestala je da postoji Titova SFRJ, država o kojoj se i danas priča i seća sa setom

  • 19

Raspad Socijalističke Federativne Rrepublike Jugoslavije (SFRJ), bio je bolan, težak i posledice se osećaju i dan danas. Da ste u to vreme, krajem osamedestih godina prošlog veka, pitali nekoga da li je moguće da će se sukobiti građani koji su od završetka Drugog svetskog rata, pa sve do 1992. godine živeli u "bratstvu i jedinstvu", u Titovoj Jugoslaviji, verujemo da bi odgovor bio odlučno odričan. 

Međutim, realnost je pokazala nešto sasvim drugo, bure baruta je eksplodiralo i do krvavih sukoba je došlo.

BIVŠA JUGA JE BILA ZAKON: Hrvati misle da se u SFRJ bolje živelo, a da je Tito bio pozitivna osoba!

Nakon ocepljenja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, Srbija i Crna Gora su 27. aprila. 1992. godine osnovale Saveznu Republiku Jugoslaviju, proglašenjem "žabljačkog" Ustava. Donošenju ovog Ustava prethodile su odluke Srbije i Crne Gore o formiranju zajedničke države nakon recesije republika nekadašnje SFRJ.

Nova država je opstala 11 godina, u njoj je živelo oko 10.5 miliona ljudi.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Proglašenju SRJ, pre 20 godina, prethodio je referendum u Crnoj Gori, na kome su građani podržali formiranje Savezne Republike Jugoslavije. Zastavu sa petokrakom zamenila je plavo-bela-crvena trobojka, a Jugoslovenska narodna armija preimenovana je u Vojsku Jugoslavije.

Tokom postojanja, SRJ je imala ukupno pet Vlada. U Državnoj zajednici SCG od 2003. do 2006. funkcija predsednika vlade i šefa Državne zajednice bila je objedinjena i na tom mestu se sve vreme nalazila jedna ličnost.

Predsednik SRJ koga građani Srbije najbolje pamte je Slobodan Milošević. Osim njega, tu funkciju su obavljali Dobrica Ćosić, Zoran Lilić i Vojislav Koštunica.

SRJ je imala pet predsednika Vlade u jedanaestogodišnjem periodu i to:  Milana Panića, Radoja Kontića, Momira Bulatovića, Zorana Žižića i Dragišu Pešića. Na čelu Državne zajednice SCG nalazio se Svetozar Marović.

Foto: Profimedia, Wikipedia Foto: Profimedia, Wikipedia

SRJ je u periodu od 1992. do 1996. godine prolazila kroz težak period, rat u BiH, nezapamćena inflacija, siromaštvo, depresija. Taman kada se učinilo da će biti nekog boljitka za građane, 1999. godine NATO je počeo agresiju na Srbiju i Crnu Goru. Vazdušni napadi trajali su skoro tri meseca, stradalo je oko tri hiljade ljudi, a materijalna šteta meri se u milijardama dolara.

EVO KAKO JE NATO POKUŠAO BOMBAMA DA UBIJE MILOŠEVIĆA: Ovako je Sloba ZA DLAKU izbegao SMRT! (FOTO) (VIDEO) 

Ustav SRJ važio je do usvajanja Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore, 4. februara 2003. godine. Tog dana SRJ prestaje da postoji, čime je i ime Jugoslavija otišlo u istoriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxx

    28. april 2015 | 09:14

    A Hrvatsko proljece kad je Hrvatski terorizam i nacionalizam bio ogroman? Kad je Tito umro opet je Hrvatski pa i Kosovskoalbanski nacionalizam postao veliki i Sloba kao kriv za sve. Kao da je sve pocelo 87 kad je drzao govor na Kosovu, to zvuci kao da nije bilo nacionalizma pre 87. Nista nije crno ili belo, Juga je propala iz vise razloga i pocelo je 80e kad je Tito umro.

  • Betmen

    28. april 2015 | 08:32

    Sve sto je lepo jednom nestane. Raspala bi se kad-tad. Danas ne mogu ni srbi medju sobom, a kamoli druge nacije i vere zajedno.

  • Proka

    28. april 2015 | 09:33

    Za Srbiju bi bilo najbolje da se držala dalje od Jugoslavija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA