OVAKO JE UBIJEN GAVRILO PRINCIP: Zverski je mučen i prebijan, ZAKUCAVALI MU EKSERE POD KOŽU! (FOTO)

Ubistvo Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan 1914. godine, bilo je povod za početak Prvog svetskog rata, a atentator Gavrilo Princip osuđen je na zatvorsku kaznu od 20 godina, gde je zverski mučen, sve dok nije umro u najgorim mukama

  • 53

Čovek čije ime svaki Srbin zna, Gavrilo Princip, član organizacije Mlada Bosna i izvršilac atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, 28. aprila 1918. godine umro je u zatvoru u Terzinu u Češkoj. Ubistvo prestolonaslednika, Austrougari su označili kao povod za početak Prvog svetskog rata, i napad na Srbiju.

Princip je zbog ovog zločina bio osuđen na dvadesetogodišnju kaznu zatvora, jedino iz razloga što je bio mlad za smrtnu kaznu, i najverovatnije je od posledica mučenja preminuo je u zatvoru.

Princip je robijao u zatvoru u Terezinu (Češka), a najveća misterija je ta, kako je umro ovaj srpski heroj.

Rusi Gavrila Principa prozvali teroristom!

Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh

Gavrilo Princip bio zatočen u samici, gde je polagano umirao od gladi i bolesti, prebijan sistematski, bukvalno svakodnevno. U vlažnim celijama, punim pacova, na golim daskama obitavali su robijaši u zloglasnom Terezinu.

Nešto, što je pre bilo splacina nego corba robijašima je deljeno svaki treci dan, a Gavrilo Princip je dobijao hranu tek svaki peti dan. Mučen je zverski na raznorazne načine, a "specijalitet" zatvora bilo je mučenje Gavrila Principa tako što bi ga stavili u drveno bure u koje je prethotno bilo zakucano mnoštvo velikih eksera, pa bi ga kotrljali u takvom buretu dok bi se veliki ekseri zabadali u Gavrilovo izranjanjeno mlado telo!

GAVRILO PRINCIP: Za Srbe heroj, za Hrvate terorista!

Polemike oko toga da li je Gavrilo bio heroj ili terorista, vode se i dan danas.

Foto: Istorijski arhiv Sarajeva Foto: Istorijski arhiv Sarajeva

Prvobitni plan atentata nije uspeo, jer je trebalo da bude šest izvršilaca. Prilikom prolaska kolone Franca Ferdinanda kroz Sarajevo, na Vidovdan 28. juna 1914., što je na neki način bila i provokacija za srpsko stanovništvo, četvorica učesnika u atentatu nisu uradili ništa. Nedeljko Čabinović je bacio bombu na automobil u kome se nalazio prestolonaslednik, ali je promašio.

Ko je heroj, a ko zločinac: Zašto ceo Balkan drugačije gleda na Prvi svetski rat? (FOTO)

Tek kada je kolona sa Ferdinadnom kasnije ponovo prolazila, Gavrilo Princip je uspešno izvršio atentat.

JEDINA SAČUVANA PESMA GAVRILA PRINCIPA: Ove stihove je noktima urezao na zid zatvora!

Na suđenju je ustanovljeno je Princip koristio oružje belgijske marke Fabrique Nationale M 1910 poluautomatski pištolj, kalibra 7.65x17mm (.32 ACP) i navodno ga je pripadnicima Mlade Bosne uručio sam Dragutin Dimitrijević Apis.

Foto: Istorijska fotografija Foto: Istorijska fotografija

Uprkos tome što sa ovim incidentom nisu bile povezane zvanične vlasti Kraljevine Srbije, već pojedini ljudi na određenim položajima, članovi organizacije "Ujedinjenje ili smrt" ili "Crna ruka", Austrougarske vlasti su iskoristile novonastalu situaciju da upute ultimatum Srbiji.

Srpske vlasti su odgovorile pozitivno na sve tačke ultimatuma, osim na jednu koja je zahtevala upućivanje austrougarskih istražnih organa unutar teritorija Kraljevine Srbije. Ovo su vlasti Austro-Ugarske iskoristile da objave Srbiji rat, koji je ubrzo eskalirao u Prvi svetski rat.

Jedan prsluk mogao je da spreči Prvi svetski rat?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Република Српска

    28. april 2015 | 20:51

    Гаврило Принцип је српски xерој а не терориста,он се борио за ослобођење свог народа и земље у којој је рођен а терориста је могао да буде само Франц Фердинанд који је окупирао БиX а његова војска и власт свакодневно терорисали српски народ широм БиX

  • Ludi Milojko

    28. april 2015 | 20:35

    Gavrilo je naš heroj cijelog Balkana,ko god kaže da je on terorista u velikoj je zabludi.Šta su austrougari trebali kod nas,samo da nas opljačkaju kao švabe u drugom ratu i političari sada.

  • Boro

    28. april 2015 | 20:35

    Slava heroju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA