U 15:05 NEKI SRBI ĆE STAJATI MIRNO: Da li ste i vi među onima koji će vojničkim pozdravom odati počast? Evo i kome (FOTO) (VIDEO)

Pre samo nekoliko decenija, na današnji dan svi smo stajali mirno u 15:05 kada su se oglasile sirene, danas više niko to ne radi, a evo šta je bio povod ovog kultnog čina

  • 44

Na današnji dan, pre 35 godina u Ljubljani preminuo je doživotni predsednik SFRJ, lider komunista i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih Josip Broz Tito, a baš u 15:05 kada je prema zvaničnom saopštenju prestalo da kuca rsce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, sledećih desetak godina stajala je mirno cela Jugoslavija!

Nakon te za sve Jugoslovene tragične 1980-te godine i smrti Josipa Broza Tita, svake sledeće godine baš 4. maja na dan smrti u 15:05 doživotnog predsednika SFRJ oglašavala se "Titova sirena", a ljudi su, spontano, svako gde se zatekao, u pošti, u automobilu, autobusu, na stadionu stajali mirno i tako odali poštu voljenom maršalu.

UMRO JE DRUG TITO - OVU REČENICU PAMTI SVAKI JUGOSLOVEN: Evo kako je CEO SVET PLAKAO za TITOM! (VIDEO)

Sa tom praksom se prestalo, nešto pre raspada Titove Jugoslavije, a iz same činjenice da Jugosloveni više ne odaju počast Josipu Brozu mogao se naslutiti krvavi raspad zemlje i "Bratstva jedinstva" koje smo trebali čuvati kao zenicu oka svoga!

Foto: Printskrin: Youtube/YU O Laki Foto: Printskrin: Youtube/YU O Laki

Tito je rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko slovenačkoj porodici maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rođenja obeležavan je 25. maj i to kao Dan mladosti.

10 razloga zbog kojih NIKADA nećete žaliti za JUGOSLAVIJOM!

Kao austrougarski vojni obveznik učestvovao je u Prvom svetskom ratu, s činom kaplara, između ostalog i na srpskom frontu. Ranjen je i zarobljen u Galiciji, na ruskom frontu 1915. godine, pa je izvesno vreme u toj zemlji proveo kao zarobljenik.

Foto: Printskrin: Youtube/YU O Laki Foto: Printskrin: Youtube/YU O Laki

U njegovim zvaničnim biografijama, u poratnom periodu, navođeno je da je potom učestvovao u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem oktobra 1920, kada postaje član Komunističke partije. Godine 1937. postao je generalni sekretar KPJ, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića, prethodnog lidera te partije.

Radio je i školovao se, 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi. Bilo je to vreme najoštrijih čistki unutar sovjetske nomenklature, i komunističke internacionale, kada je likvidiran znatan broj i jugoslovenskih komunističkih prvaka.

Foto: Arhivska fotografija, Profimedia Foto: Arhivska fotografija, Profimedia

Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska), a iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Na čelu Jugoslavije nalazio se punih 35 godina.

Da li ćete i vi danas, tačno u 15:05 stajati mirno?

EVO KAKAV JE TON IMALA TITOVA SIRENA:

EVO KAKO SU SVI STAJALI MIRNO:

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Српски Националисти

    4. maj 2015 | 14:23

    Дан када се српски народ ослободио од бравара који је покушавао да избрише нашу славну историју али узалуд...Друже Тито тебе СРБИ лажу они воле генерала ДРАЖУ !

  • yugo

    4. maj 2015 | 14:45

    Kad pogledam ove sada na vlasti i sve bivše vlasti do Tita...stajao bih mirno celi dan!

  • BODZI

    4. maj 2015 | 14:22

    Kakva je to Juga bila jaro..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA