AUTORSKI TEKST SRPSKOG KRALJA O ĐENERALU DRAŽI ZAPALIO JE SRBIJU: Čiča je JUNAK, on nije ZLOČINAC kao Pavelić! (FOTO)

- Rehabilitacija generala Mihailovića zapravo treba da predstavlja tačku u teškoj i krvavoj priči o Drugom svetskom ratu u Srbiji i Jugoslaviji - kaže srpski prestolonaslednik

  • 37

Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević  u svom autorskom tekstu za Nedeljnik, a o rehabilitaciji generala Dragoljuba Draže Mihailovića kaže da nema pomirenja dok je istorijskih falsifikata!

PRAVDA ZA ČIČA DRAŽU: Četnički đeneral Mihailović konačno dobio bitku!

ĐENERAL DRAŽA DOBIO RAT PROTIV KOMUNISTA: Srbija je REHABILITOVALA Dragoljuba Mihailovića, najvećeg neprijatelja Tita!

- Rehabilitacija generala Mihailovića zapravo treba da predstavlja tačku u teškoj i krvavoj priči o Drugom svetskom ratu u Srbiji i Jugoslaviji. Tačku iza koje će svi učesnici moći konačno da pronađu mir svojim dušama, a njihovi potomci snagu i mudrost da uvaže one koji različito misle i imaju različito porodično nasleđe, jer sva ta različita nasleđa jesu deo naše zajedničke istorije - kaže prestolonaslednik Srbije.

SRBIJA JE REHABILITOVALA ČIČU: Evo šta će za Srbe značiti ukidanje SMRTNE PRESUDE đeneralu Draži!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Smatram da je jedan od ključnih elemenata za konačan završetak Drugog svetskog rata, unutar Srbije, nacionalno pomirenje. Međutim njega nema u ambijentu gde jedan istorijski falsifikat star 70 godina i dalje važi u veoma širokom delu javnosti. Pre nekoliko godina zvanično su izjednačena prava boraca NOB-a i JVuO, što je bio prvi korak. Zatim je u Vojnom muzeju u Beogradu otvorena je stalna postavka u kojoj su general Mihailović i JVuO pokazani u jednom drugačijem svetlu. Smatram da je rehabilitacija generala Mihailovića bila poslednji korak na ovom putu, ali istovremeno i najznačajniji - tvrdi Aleksandar Karađorđević.

- Neosporna činjenica je da je general Mihailović odbio aprila 1941. godine da se preda, da je zatim organizovao otpor i da je od strane legitimne Jugoslovenske vlade u izbeglištvu bio imenovan za ministra vojnog i načelnika Štaba vrhovne komande JVuO. Unapređen je u čin generala, a Nemci su za njim izdali poternicu od 100.000 rajhsmaraka u zlatu. Takođe je 1944. godine spasao više od 500 savezničkih avijatičara - piše prestolonaslednik Srbije.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

- U posleratnom periodu u kom se insistiralo na bratstvu i jedinstvu, bilo je važno umanjiti značaj Jasenovca i drugih srpskih stratišta na teritoriji NDH, tako je nastao falsifikat u kom se izjednačavaju JVuO i četnici Koste Pećanca. U drugom koraku izjednačeni su četnici i ustaše, kao i ličnosti koje su bile na njihovim čelima. Takvo stanovište prisutno je delom i danas. To je razumljivo kada se uzme u obzir da su živi učesnici NOB-a. Imajući sve ovo u vidu, smatram da je jedino ispravno konstatovati da je slobodarski srpski narod u toku Drugog svetskog rata iznedrio dva pokreta otpora koja su se borila na strani saveznika i pobednika.

Evo šta se dešavalo tokom izricanja presude.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VojvodinaOline

    15. maj 2015 | 09:26

    E moj Prince, pa sto ste ga onda izdali? Porodica Karadjordjevic treba da se izvini Drazi na steti koju su mu naneli, time sto sto su '43 podrzali Tita. Isto tako Karadjordjevici treba da se izvinu Srpskom narodu sto su pravili Jugoslaviju sa Hrvatima i Slovencima i time stavili Jugoslovenstvo ispred Srpstva i samim tim napravili neoprostivu istorisku gresku prema sopstvenom narodu.

  • bloby

    14. maj 2015 | 13:23

    On nije srpski kralj nego jugoslovenski prestolonaslednik.

  • Nikola

    14. maj 2015 | 22:58

    Bravo Srbijo!!!! konacno si smogla snagu da se ispravi nepravda, stavi tacka na proslost I vec jednom da sustignes tu bolju buducnost pa da I taj napaceni narod jednom pocne da zivi bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA