AMERIČKI OBAVEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće

Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomoćni bogalj koji može da se ignoriše i da mu se pridikuje. Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Evropljani, skrivala je pritajene sile koje sad dižu glave. SAD su i dalje najmoćnija nacija

  • 82

Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, nisu poremetili celokupni politički i ekonomski sistem samo na Balkanu, već su incirali neke događaje u svetu koji su direktno uticali na konstelaciju snaga, pre svega moćnih država poput SAD, Rusije, Kine.

U analizi posvećenoj trenutnom stanju u svetu, Džordž Fridman, predsednik američke privatne obaveštajne kompanije “Stratfor”, kaže da je ratna eksplozija na Balkanu nagovestila je mnogo onoga što je usledilo i definisala novi svetski sistem.

Fridman uz ocenu da je svet postao sve nestabilniji, kaže da su posebno Evropa i Azija (Evroazija) politički, vojno i ekonomski posustali i poremetili svoje sisteme.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Vučić u Bundestagu: Srbija je stub stabilnosti u regionu

Hladni rat i raspad SSSR doveli su do nestanka granica između hrišćanskog i islamskog sveta i u tome Fridman vidi koren problema i trenutne situacije. Prva direktna posledica bila je kriza na Bliskom istoku, započeta invazijom Iraka na Kuvajt.  Druga, raspad Jugoslavije. Rat “loših uspomena i novih strahova” delovao je tada kao jedinstven slučaj, neprimenljiv na druge delove sveta. Međutim u praksi, desilo se sasvim suprotno.

- Taj rat je, zapravo, definisao novi svetski sistem, i to na dva načina. Prvo, Jugoslavija je bila južni produžetak granice između Sovjetskog Saveza i Zapadne Evrope. Ono što se dogodilo u Jugoslaviji otvorilo je pitanja, koja je većina tad ignorisala, o dugoročnim posledicama dešavanja u toj graničnoj zemlji. Drugo, rat se, između ostalog, koncentrisao oko istočno-zapadnog raskola hrišćana i muslimana, a najgore krvoproliće dogodilo se upravo u tom kontekstu. SAD i NATO su se zauzeli na Kosovu protiv Srbije, uprkos ruskim protestima, a Moskva je na kraju skrajnuta iz mirovne misije koja je smirila rat. Eksplozija na Balkanu predvidela je mnogo od onoga što je usledilo kasnije - tvrdi Fridman.

DA LI JE KINA NAJMOĆNIJA NA SVETU? Dok se Ameri i Rusi svađaju, azijski džin to koristi! (VIDEO)

Američki obaveštajac smatra da je Hladni rat samo odložio svetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine, jer je prikrio blagostanje devedesetih. Evo kako Fridman vidi posledice odlaganja neizbežnog:

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Evropa je krajnje iscepkani skup nacionalnih država. Kina održava centrifugalne sile uz pomoć čvrste ruke vlade u Pekingu. Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomoćni bogalj koji može da se ignoriše i da mu se pridikuje. Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Evropljani, skrivala je pritajene sile koje sad dižu glave. SAD su i dalje najmoćnija nacija, ali to ne znači da mogu, ili imaju interes, da rešavaju probleme sveta, i poseduju snage spremne da stanu pred te sile i ubede ih da stanu.

Institucije koje su nastale tokom Hladnog rata, pre svih NATO i MMF, prema Fridmanovom mišljenju postale su veoma neefikasne. Bez obzira na to što je NATO povećao prisustvo i vežbe u Istočnoj Evropi, alijansi nedostaje "osnovna vojna supstanca", dok je Međunarodni monetarni fond izgubio svoj pravio smisao, umesto da rešava ekonomske probleme, tih teškoća sve je više.

RUSIJA I KINA ĆE POKORITI SVET: Zajedno usavršavaju oružje, od ovih sporazuma strahuje Zapad!

- SAD izbegavaju uplitanje u ekonomske probleme Evrope i Kine i ograničeno se eksponiraju na Bliskom istoku. Ipak, sve više se direktno bave Rusijom, iz iskonskog straha od uzdizanja evropskog hegemona - zaključuje Fridman.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    21. maj 2015 | 13:43

    Ameri sve kreirali,a narod stradao. Najvece zlo na svetu su ameri.

  • Veka

    21. maj 2015 | 12:48

    A ko je pokrenuo rat na Balkanu

  • топлистанадреалиста

    21. maj 2015 | 13:55

    Која нација???? Значи екрем јеврић, међик џонсон, хозе из мексика и чин лао из Кине чине једну нацију????? То је исти народ?....... па да, вежу их невероватне сличности! :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA