ŠTA ZNAČI PETA KOLONA I KO SU NJENI ČLANOVI? Evo zašto je Vučić POBESNEO zbog ove UVREDE!

U Srbiji se kada hoćete nekoga da "ocrnite" ili da ga nazovete "izdajnikom" kaže da je on petokolonaš, a evo kada je prvi put upotrebljen izraz "PETA KOLONA" i šta on zaista znači

  • 4

Predsednik SNS i premijer Srbije Aleksandar Vučić, osudio izjavu šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zorana Babića, koji je poslanike pojedinih opozicionih stranaka nazvao “petom kolonom” i pozvao ga da se javno izvini. Telegraf.rs vam otkriva šta znači kada nekoga ovako nazovete!

U Srbiji se kada hoćete nekoga da "ocrnite" ili da ga nazovete "izdajnikom" kaže da je on petokolonaš, a evo kada je prvi put upotrebljen izraz "PETA KOLONA" i šta on zaista znači.

Peta kolona označava tajne organizacije koje se bave subverzivnim aktivnostima sa ciljem da sruši ili ometa postojeći poredak u interesu jedne agresivne spoljne sile.

Pojam “peta kolona” je prvi put upotrebljen 1936. godine u Španskom građanskom ratu i opisao je pristalice ustanka, koji su nakon vojnog udara ostali u područjima pod kontrolom vlade da bi izvodili razne akcije, čim bi to bilo sa vojnog stanovišta korisno.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković, Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Dragan Stanković, Slobodan Miljević

Španski general Emilio Mola, koji je bio jedan od vojnih vođa protiv druge Španske Republike, rekao je da će voditi četiri kolone prema Madridu, ali da će peta kolona, među kojima će biti pristalice generala Franka u Madridu početi s ofanzivom.

Ipak izvorno značenje dolazi od Ruskog građanskoga rata i bila je naziv jedne elitne jedinice. Tu "5. kolonu" je osnovao Lav Trocki.

Uoči drugog svetskog rata brojne nemačke organizacije su preduzele pokušaje sa svrhom ometanja poredka u drugim zemljama s ciljem da kroz svoje provokacije izazovu eskalaciju i represije tako da bi imali opravdanje za vojnu intervenciju.

Foto: Wikipedia/Schaengel89~commonswiki Foto: Wikipedia/Schaengel89~commonswiki

Koncepcija pete kolone je nastavljena i nakon završetka Drugog svetskog rata. Pod nazivom „diverzijske snage“ države Varšavskoga pakta su obučavali komuniste iz zapadnih zemalja da bi oni u slučaju rata zajedno sa specijalnim snagama Pakta zauzimali ili uništavali strateške ciljeve na području NATO-a.

Isto tako su države NATO-a podržali s istim ciljem antikomunistički otpor u Istočnim bloku.

Termin se dakle često upotrebljava u smislu "dobrovoljnih pomagača", ili pomagače posebno nekih političkih partija, koji su u međunarodnim sukobima neprijatelji svoje zemlje iz ideoloških razloga.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kao predsednik SNS najoštrije osuđujem izjavu predsednika poslaničke grupe SNS o postojanju nekakve pete kolone u Srbiji. Poslanici pojedinih partija su se kao i obično ponašali licemerno i neodgovorno, ali nikakva peta kolona u Srbiji ne postoji i siguran sam da neće ni postojati - poručio je Vučić, premijer Srbije.

Vučić je rekao da je takav rečnik prema političkim protivnicima potpuno nedozvoljen.

- Zato pozivam predsednika poslaničke grupe Zorana Babića da se javno izvini, a u njegovo ime se ja izvinjavam svakome ko je na bilo koji način pomislio da se to na njega odnosi. Takvih ljudi u našoj zemlji nema i potpuno sam siguran da ih nikada neće biti - istakao je Vučić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    25. septembar 2015 | 17:07

    Генерал Емилио Мола је пред напад да ослободи Мадрид, од интернационалних окупатора, рекао да на град иде са четири стране, то јест четири колоне, а да га пета колона(то су били окупирани Шпанци) чека у самом граду. Значи пета колона не може бити погрдна реч, јер означава патриоте. Кад је реч о колонама онда би друга колона била погрдна реч јер су Арабљани освојили Гренаду тако што су им издајници током ноћи отворили капије града и тако је настао покољ хришћана Шпанаца од стране муслимана Арабљана 711. године. Но ово је само још једна глупост сељачине и неће никоме бити од користи.

  • Bender

    25. septembar 2015 | 14:39

    Gospodine Vucicu,ranije sam prezirao vaše postupke,sada imate moju bezrezervnu podršku za ovo sto radite i kako nastupate u javnosti u vrlo delikatnom trenutku za našu zemlju.Mislim da ste postali zreo i racionalan drzavnik i da vam je na prvom mestu bolji zivotni standard svojih građana a ne lični.U vama vidim svetlo na kraju tunela.Znam da je teško ovaj opljackani i ruinirani brod uvesti u mirnu luku ali mislim da ćete Vi uspeti.U tome treba svi da Vam pomognemo i damo svoj doprinos koliko smo u mogucnosti da bi nam bilo svima bolje.

  • Sonja

    25. septembar 2015 | 14:16

    DVERI potuno odgovaraju definiciji Pete kolone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA