EVO ZAŠTO SAM SE STRAŠNO POSVAĐAO SA MILOŠEVIĆEM: Prva ispovest Momčila Krajišnika

- Slobodan Milošević je bio Srbija, i ništa niste mogli dobiti ili uraditi ukoliko niste bili u dobrim odnosima sa njim - kaže bivši Haški zatvorenik

  • 30

Momčilo Krajišnik, bivši Haški zatvorenik, 20 godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, govori o Dejtonu, Miloševiću, Tuđmanu, Vučiću, Nikoliću.

Krajišnik koji je proveo 13 godina u zatvoru, ( optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH, uapšen je 3. Aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haškom tribunal i u Velikoj Britaniji)  kaže da u vezi Dejtona ima mnogo toga što je bilo drugačije, nego što se kasnije interpretiralo.

- Naša delegacija nije prihvatila Dejtonski sporazum. To je naknadno predsednik Radovan Karadžić parafirao, a pokojni Koljević je poptisao u Parizu.

TAJNI DOKUMENT CIA O DEJTONU: Milošević jeo jastoge, Alija gledao fudbal, nije ih interesovala sudbina naroda!

Bivši član Predsedništva BiH objašnjava koji je to sporazum potpisao sa Alijom Izetbegovićem, 1993. godine, dok je boravio u Ženevi sa Aleksom Buhom i delegacijom muslimana:

- Tamo su bili Alija Izetbegović i Haris Silajdžić. Ja sam potpisao deklaraciju u kojoj doslovce piše da će obe strane moći nakon pet godina da raspišu referendum o tome da li žele ili ne da ostanu u BiH. Ta deklaracija nikada nije stavljena ad akta, doduše nikome nije bila bitna. Nju smo potpisali Izetbegović i ja.

Foto: Wikipedia / U.S. Air Force Foto: Wikipedia / U.S. Air Force

"Slobodan Milošević bio je Srbija", tako ga opisuje Krajišnik. Naime, on kaže da se ništa nije moglo uraditi ili dobiti ukoliko niste bili u dobrim odnosima sa Miloševićem.

- Tada je počeo pritisak na Srbiju. Postojao je jedan dokument čijim bi potpisivanjem Jugoslavija bila podeljena po republičkim granicama. Svi su ga prihvatili i Milošević i Bulatović. Mi smo pre toga ovlastili Miloševića da pregovara u naše ime. I kada su došli onda smo mi otišli kod njega, pokojni Nikola Koljević, Radovan Karadžić i ja. I mi smo njemu objasnili da je to katastrofa - već je rat, mnogo žrtava je palo, već proglasili Republiku Srpsku. Onda je Milošević odigrao istorijsku ulogu i rekao: "Ja ću odbiti ovaj dokument". Odbijanjem, krenula je lavina pritisaka na Srbiju. I da se zna, Srbija je imala velike sankcije zbog nas. Kasnije, kako je vreme prolazilo, on je sve više popuštao i stalno je želeo da nas se ratosilja - objašnjava Krajišnik.

KRAJIŠNIK: Milošević je predao Sarajevo FBiH (VIDEO)

Bivši Haški zatvorenik kaže da je zbog svega bio veoma ljut na Miloševića i da je u Dejtonu rekao neke neodmerene stvari, za koje je kako kaže bio u pravu, ipak ne želi da otkrije šta mu je tačno rekao.

- Bolje da to prećutim. Bio sam ljut i rekao sam da to što sam uradio nije bilo pravo. I kada smo sedeli u avionu, video sam da je završen posao, i da moram popraviti odnose, jer nam od toga mnogo zavisi. Prešao sam u njihov deo aviona, iznenadili su se kada su me videli, tu je bio i Bulatović. Želeo sam da razgovaram o izgradnji Srpskog Sarajeva, što nam je bilo važno. Oni su to prihvatili i zaista su nam mnogo pomogli. Onda smo ponovo uspostavili odnose. Više nije bilo razloga za razmimoilaženje mišljenja - kaže Krajišnik.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Krajišnik ističe kako je Slobodan Milošević bio veliki autoritet, da su ga uvažavali svi sagovornici u inostranstvu i da je želeo sve najbolje za Srbiju.

- Nisam mu zamerao što je on želeo da skine sankcije uz manje žrtve, ali on je veoma lako prihvatio neke ustupke. Ipak puno nam je pomogao - zaključuje Krajišnik.

(Telegraf.rs / Nedeljnik)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuti

    22. maj 2015 | 19:55

    Gospodine Krajisnik u Mome selu se kaze ,posle je.... Nema Kajanja . Viste najmanji krivac za to ludilo. Bilo sta daste uradili isto vam se hvata. Gazda je hteo Rat i njega je bilo. Krivac za Rat je Amerika

  • jovica popovic

    22. maj 2015 | 20:18

    sram te bilo momo, sto to tada nisi pricao ?! hoces mrtvom vuku da izmeris rep ! bili str manji od makova zrna pred njim . poklonite se junaku !

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    22. maj 2015 | 18:43

    Gledajući sve ove face Jučedanassutra ,za koga su radili svi oni?????da li je nešto zavisilo od njih? Da li su donosili odluke ili su ih slušali i prenosili?? Čiji su to spikeri? ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA