Vučić u intervjuu za nemački " Velt": Sve o ulasku Srbije u EU, Kosovu i saradnji Srbije sa Rusijom!

Vučić je odgovarao na pitanja koja su se ticala ključnih političkih tema

  • 2

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučiću u intervjuu za nemački "Velt"da se nada što je moguće skorijem otvaranju poglavlja sa EU.

- Srbija je veoma teško na tome radila. Mi smo napredovali u dijalogu sa Prištinom, mi smo sprovodili bolne reforme i uveli oštre mere štednje. Beograd je to izvršio bez pritiska spolja - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje, zašto Srbija, ako tako hitno želi u EU, ne ispuni uslove za otvaranje poglavlja.

Na konstataciju lista da su to, što on kaže, mnogi priznali, ali da uprkos tome postoje sumnje, recimo, u Bundestagu, u pogledu tempa srpskih reformi, srpski premijer je rekao da je Srbija, u svakom slučaju, uspela da smanji deficit u budžetu i dodao da to ne uspevaju ni sve države koje su već u EU.

On je istakao da neke mere ne čine vlast popularnom.

- Jedna vlada sebe ne čini popularnom, ako na primer, smanjuje penzije - rekao je Vučić i dodao da je Srbija, međutim, samo tako mogla da ozdravi svoje finansije.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Na opasku da, uprkos tome, još nije otvoreno ni jedno poglavlje i da se koči sa primenom sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, i pitanje zašto je to Beogradu teško, predsednik Vlade Srbije je rekao da su u proteklih šest meseci zaključeni važni sporazumi sa Prištinom.

Najteži su, prema njegovoj oceni, bili oni o pravosuđu i sudskoj nadležnosti.

- Mi smo se dogovorili o planu, kako da približavanje ide napred. Kriza vlade na Kosovu je unazadila naš vremenski plan, ali smo mi u međuvremenu ponovo otvorili razgovore - rekao je Vučić.

Na pitanje šta je sa srpskim uticajem na severu Kosova i činjenicom da EU zahteva povlačenje, Vučić je rekao da je tačno da je to pitanje i dalje otvoreno.

- Srbija daje sve od sebe da se nađe jedno održivo rešenje u odnosu prema srpskoj zajednici -  rekao je Vučić i dodao da zadovoljavajuće rešenje mora, verovatno, izgledati tako da obe strane, i Beograd i Prištinu, čini nezadovoljnim.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Upitan o spremnosti za kompromise, Vučić je rekao da se radi se o tome da se regulišu upravne strukture i finansiranje opština na Kosovu.

- Ko će se brinuti tamo za sprovođenje sigurnosti, za zdravstvo, za isplatu penzija, ako Beograd to ne čini - upitao je Vučić i dodao da Beograd za sada još čeka na odgovarajuće signale iz Prištine.

- Mi snosimo odgovornost sa Srbe na Kosovu - bez garancija i čvrstih okvirnih uslova mi ne možemeo da izlazimo u susret - zjavio je srpski premijer.

Odgovarajući na pitanje o zabrinutosti EU zbog stanja slobode mišljenja u Srbiji, Vučić je rekao da Srbija daje sve od sebe i da su nedavno usvojena tri nova zakona koja štite medije i slobodu izražavanja.

Na opasku novinarke da kritičari kažu da ti zakone ne uklanjaju nedostatke, poput pokušaja zastrašivanja novinara, Vučić je rekao da ne zna o čemu ona govori.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

'- EU je pozdravila naše nove zakone o medijima. Mi smo sledili reformski kurs, ali ne želim da negiram da na pojedinim mestima postoji potreba za poboljšanjem. Čini me tužnim ako Srbija ima loš imidž. Zato sam otvoren za kritiku i savete - rekao je Vučić.

Na opasku da EU i dalje kritikuje Srbiju za nedovoljne napore u borbi protiv korupcije, imajući u vidu puno optužnica, a mali broj presuda u korupcionim procesima, Vučić je rekao da to ne može da osporava:

- To ne mogu da osporavam. Naša policija dobro radi pri istragama i, uprkos tome, jedva da postoje presude. Našem sudskom biću nedostaju efikasnost i delotvornost. Ja, kao šef vlade, ne mogu sudijama da izdajem naređenja, sudovi su, na kraju, nezavisne institucije - rekao je Vučić i dodao da on, međutim, tu daje pravo EU i da u Srbiji postoji potreba da se još učini u borbi protiv korupcije.

Vučić je, takođe, rekao da u narodu postoji rastuće nestrpljenje, kada je reč o pristupu Srbije EU.

- Pristupni proces upravo traje i to može da bude zamorno. Ali, ako bi ljude stavili pred izbor - Evropa ili ostati izvan, tada bi ogromna većina želela da bude deo EU - rekao je Vučić.

Na opasku lista da je to racionalan pogled na situaciju i da se emotivno mnogi Srbi osećaju povezani sa Rusijom i pitanje da li će to biti problem za njega, odgovorio da dobar odnos sa Rusijom ne znači ništa loše.

- Mi smo zainteresovani za dobar odnos sa Moskvom, to nije ništa loše - rekao je Vučić.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Na podsećanje lista da je ruski predsednik Vladimir Putin, u jeku ukrajinske krize, bio pozvan u Srbiju na paradu, te na pitanje nije li to opasan "flert'''', ako se želi u EU, Vučić je rekao da Srbija poziva mnoge državnike, takođe, i ruskog predsednika.

- Na paradi sam Putinu javno rekao, ono što sam mu rekao u Moskvi iza zatvorenih vrata: Srbija je na kursu ka EU - rekao je Vučićć, i na pitanje da, uprkos tome, Srbija kao EU kandidat ne učestvuje u sankcijama protiv Rusije, odgovorio da pregovaračko poglavlje o spoljnoj politici nije još otvoreno.

Istini je i to da učešće u sankcijama nosi ekonomske konsekvence. I Srbija nije u poziciji da te posledice nosi na leđima. Mi moramo da osiguramo ekonomsko preživljavanje. Na kraju, mi smo još uvek izvan EU i niko nas pri tom ne pomaže - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA