FRANCUZI UDARILI NAJVEĆI ŠAMAR SRBIMA: Traže da se PREKINU PREGOVORI Srbije i EU! Šokiraće vas razlog ove odluke!

Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podneli su predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU jer su zabrinuti da Srbija "ne prođe loše kao Francuska"

Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podneli su predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU, piše “Danas” koji se poziva na izvore iz diplomatskih krugova u Briselu.

To su uradili preko svoje novoosnovane poslaničke grupe u Evropskog parlamentu jer su, kako ističu izvori ovog lista zabrinuti da Srbija "ne prođe loše kao Francuska".

Potpisnici ovog dokumenta jesu poslanici Stiv Brioa, Dominik Bild, Sofi Montel, Mirej D'Ornano, Emerik Šoprad.

U tekstu se, između ostalog, ocenjuje da se kasni kada je reč o napretku u pregovaračkim poglavljima, "imajući u vidu duboka neslaganja između EU i Srbije oko statusa Kosova, oko usklađivanja sa odredbama koje se tiču ljudskih prava, kao i oko diplomatskih i geopolitičkih odnosa sa Rusijom"...

Foto: AP Foto: AP

Istovremeno, konstatuje se da će pridruživanje Srbije Evropskoj uniji "ugroziti odnose između država koje su nekada bile deo Jugoslavije i Rusije", te se poziva da "pregovori o pristupanju Srbije EU budu bez odlaganja zaustavljeni", a predsedniku EP Martinu Šulcu se nalaže da prosledi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama članicama.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za „Danas“ da su se formiranjem novog poslaničkog klupa pod nazivom "Evropa nacija i sloboda" stvorili uslovi za veće institucionalno delovanje desnice u Evropskom parlamentu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Domaća javnost često poistovećuje krajnju desnicu i evroskeptike. U samom EP, koji broji 751 poslanika, postoje dva poslanička kluba - evroskeptični klub Evropa slobode i direktne demokratije Najdžela Faraža sa 45 poslanika i novoosnovani desničarski klub Evropa nacija i sloboda Marin le Pen sa oko 36 poslanika, čiji broj nije konačan. Ove dve grupacije su izuzetno oštro suprotstavljene i njihovo zajedničko delovanje je prosto rečeno nemoguće. Vladajući klubovi u EP, klub Evropske narodne partije, klub Naprednog saveza socijalista i demokrata, zajedno sa klubom Saveza liberala i demokrata za Evropu ima apsolutnu većinu od 481 poslanika - ukazuje on.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandar

    24. jun 2015 | 07:26

    I ja sam za to da se pregovori odmah prekinu. Sami sebe upropastismo stom tvorevinom EU ili ti cetvrti da ne kazem sta

  • MARIJA

    24. jun 2015 | 16:24

    Srbiju niko normalan neće primiti u EU dok god su nam bolnice kao šupe za čuvanje drva, putevi kao u Sudanu i plate 200€. Selo u toj Francuskoj ima dom zdravlja uređeniji i bolji od domova zdravlja po Beogradu.

  • Marko

    24. jun 2015 | 13:20

    Ljudi ovo je super ! Dobili smo šamar otrežnjenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA