NAJMRAČNIJU TAJNU TITA ČUVA BELI DVOR: Ovaj BIZARNI ritual obavljao je u podrumu ZAMKA. Šokiraće vas kada vidite o čemu je reč!

Kao i svaki dvorac u svetu, i onaj u elitnom delu Beograda ima svoje tajne. Ne biste poverovali šta se krije ispod temelja ove značajne građevine u srpskoj istoriji...

  • 29

Ko nije posetio kraljevski dvor na Dedinju, rezidenciju prestolonaslednika Aleksandra II i princeze Katarine Karađorđević, svako bi treba to da učini, jer ne viđa se često mesto gde su se donosile neke od najznačajnijih odluka u srpskoj istoriji i gde su boravili najveći državni funkcioneri.

Kao i svaki zamak i ovaj na Dedinju ima svoje tajne, a jedna od njih se nalazi u podrumu ovog zdanja. Ne, nije aždaja koja bljuje vatru, već privatna bioskopska sala! To je inače prva sala tog tipa na Balkanu, a možda i šire, jer nije lako utvrditi da li je postjala još neka pre nje.

Bioskop je građen za kralja Aleksandra I Karađorđevića i njegovu porodicu, tokom dvadesetih godina prošlog veka, kaže Andrija Šošić, vodič na Belom dvoru.

CRNOGORCI U PANICI: Moraće SRPSKOM KRALJU da vrate pola države! Šokiraće vas kada vidite šta je sve u vlasništvu Karađorđevića

- Filmovi su tada snimani u crno - beloj tehnici, i nemi, te je iza paravana bio smešten klavir koji je obezbeđivao muzičku pratnju tokom projekcije - priča Andrija.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Nije uopšte čudno što je kraljevska bioskopska sala bila zelene boje, a to potvrđuje i Andrija.

-  Film je smatran nečim čarobnim. Kažu da su i svetla bila zelena, a ne samo zidovi. Smatralo se da taj kontrast zelena – crno-bele slike, donosi još veću impresiju dok se gleda film. Tako se sticao utisak da je zaista u pitanju nešto čarobno – ističe Andrija.

Ne može tačno da se proceni koliko dugo je kralj uživao u čarima filma, jer je 1934. godine ubijen u Marseju, ali poznato je da je kraljevksa porodica do 1941. godine imala priliku da prati filografiju tog vremena.

Foto: Wikipedia / Djordjes Foto: Wikipedia / Djordjes

Završetak Drugog svetskog rata, doveo je do jednog novog polavlja, u smislu stanovnika Belog dvora. Josip Broz Tito bio je veliki filmofil, te je rado koristio ovu salu, iako nije baš voleo mesto na kome je nekada živeo kralj.

ONI SU SRPSKI KEJT I VILIJAM: Srbi IZLUDELI zbog ljubavi SRPSKOG PRINCA i Dunje Kusturice! (FOTO)

Zanimljiva je priča da je Tito čak i u ovoj sali demonstrirao moć gostima, u smislu "zna se ko je gazda".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Gosti su uvek sedeli dole, a maršal gore, na balkonu! - kaže Andrija i dodaje:

- Za razliku od gostiju koji su filmove u ovoj, kraljevskoj sali gledali sedeći u foteljama ispred platna, Tito je imao fotelju uzdignutu i udaljenu od ostalih.  Priča kaže da je Tito voleo da pozove predsednike republika i da njih smesti da gledaju film dok bi ih on posmatrao sa visine i gledao ko s kim priča, a ko ne komunicira. Tako je izvlačio zaključke ko je u dobrim odnosima, a ko se ne podnosi - priča Andrija.

Kraljica Elizabeta je imala "poseban" tretman. Jedna anegdota kaže da je prilikom posete Beogradu, Tito odveo da gledaju film, i ostavio je da sedi sama dole, a Tito je sedeo na svom mestu - iznad nje.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Verovatno je reč o psihološkom aspektu. Tito je hteo da pokaže da je iznad svih. Danas nismo sigurni da li je ova priča tačna, ali u Londonu, u njihovoj arhivi protokola, čuvaju podatak da je Titu, kada je uzvratio posetu Engleskoj, skrenuta pažnja na ponašanje - ističe Andrija.

CRNOGORCI U ŠOKU: Srpskom kralju pored MILOČERA I BOGATIH VILA na Jadranu moraće da vrate i ZLATO sa Cetinja!

Bioskopska sala na Belom dvoru još uvek je u funkciji, a kako sede gosti, to je manje važno, važno je da kraljevski bioskop još uvek radi.

(M.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    29. jul 2015 | 21:57

    Evo sokirala sam se !

  • Vojkan

    29. jul 2015 | 22:59

    Pomislih svasta, a oni gledali filmove. Sta je poJenta price?

  • VAN

    29. jul 2015 | 22:26

    Ne mogu da razumem ljude koji mogu da nose tudju odeću kao što ne mogu da razumem ljude koji uživaju u tudjoj imovini i prostorijama, tudjem nakitu i tudjim vrednostima, kao što je uživao ovaj prevarant.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA