Vučić: Reforme se odvijaju po planu, deficit sve manji! (UŽIVO)

- Ne želim da sledeće godine imamo veći deficit, on mora da bude na nivou ispod tri odsto, zbog toga će povećanje plata i penzija biti u skladu sa tim - rekao je premijer Srbije

  • 1

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, govori o aktuelnim ekonomskim temama.

Premijer je rekao da je na godišnjicu Zakona o radu, postignut značajan napredak u ekonomskim reformama u Srbiji.

- Deficit u budžetu za prvih sedam meseci je 25 milijardi dinara, u skladu sa planom. U svakom od prethodni šest meseci imali smo poboljšanu projekciju u dogovoru sa MMF - om.

VUČIĆ: Simens će zaposliti 220 ljudi u Srbiji, stiže još INVESTITORA iz Nemačke!

Rezultati zavise od našeg rada, marljivosti, posvećenosti i odgovornosti, rekao je premijer. Mislim da ti rezultati počinuju da daju efekte. Povećanje penzija i plata neće biti simbolično, preuzimam na sebe ulogu lošeg momka, zato što hoću da imamo sigurnost javnih finansija, i maloj visini fiskalnog deficita. 

Premijer je rekao da je oporavak ekonomske aktivnosti ubrzan u drugom kvartalu i očekuje se rast BDP od  0,5 do jedan odsto.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ono u čemu smo veoma uspeli, veliki pomak, to je borba protiv sive ekonomije. Na primeru duvanskih proizvoda, prodato je 344,2 miliona cigareta više nego u istom periodu prople godine, što je 17,5 odsto više nego u isotm periodu prošle godine. To govori da je borba protiv šverca i kriminala veoma poboljšanja.

Tenzije sa Grčkom se smiriju, kurs evra je stabilan, ali suša predstavlja problem, i moramo da radimo na sistemima za navodnjavanje.

Vučić je rekao da su postignuti dogovori sa najvećim ajvnim preduzećima da plaćaju električnu energiju, i sa fabrikom stakla iz paraćina je takođe postignut dogovor.

- Po prvi put Gaspromu ne dugujemo ni dinara - istakao je Vučić i naglasio da je to po prvi put u istoriji.

Nikada nismo izgradili više putnih objekata, eksproprijacija zemljišta za Beograd na vodi je završena, i između 15 i 20 septembra počeće radovi.

Brza pruga Beograd -  Budimpešta, radovi bi trebalo da počnu do kraja godine. radovi do kraja godine trebalo bi da počnu.. U prvih pet meseci porstao je broj turista za 13, 8 odsto.

Premijer Srbije je rekao da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnotežem, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor "dozvoljava".

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vučić je rekao da će povećanje plata obuhvatiti oko 360.000 hiljada zaposlenih u prosveti, zdravstvenim radnicima, vojnicima i policajcima, i socijalnim radnicima. Povećanje plata uslediće i za onih 19,4 odsto onih čija primanja nisu ni bila smanjivana merama vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane.

Prema njegovim rečima, Vlada je, na osnovu teških reformi koje je pokrenula pre godinu dana, došla u situaciju da u avgustu krene u zvanične razgovore o povećanju penzija i dela plata u javnom sektoru, koje neće biti samo simbolično.

- Ne želim da sledeće godine imamo veći deficit, on mora da bude na nivou ispod tri odsto, zbog toga će povećanje plata i penzija biti u skladu sa tim - rekao je premijer.

 (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    29. jul 2015 | 10:55

    To nece biti povecanje plata i penzija vec vracanje sto nam je oduzeto. Zna se sta znaci povecanje. A Zakon o radu ko kvaran zub je. Busan mnogo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA