A U RUKE MANDUŠIĆA VUKA SVAKA PUŠKA BIĆE UBOJITA! Svi znate za ove reči, a priča o ovom srpskom JUNAKU će vas naježiti! (VIDEO)

Svi Srbi često citiraju Gorski vijenac i pominju Mandušića Vuka, ali ne znaju da je on zaista i postojao. Ovo je priča o njemu

  • 39

Jedna od najčešće citiranih rečenica u Srba je: "A u ruke Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita". Ipak malo je građana Srbije koji ovaj citat koriste, a da znaju da je zaista postojao junak iz Ravnih Kotara i da to nije još samo jedan od likova čuvenog Njegoševog dela "Gorski vijenac"!

 

CRNOGORCI IZVINITE, ali ovo je DOKAZ da ste svi Srbi! (FOTO)

 

31. 07. 1648. godine u borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

 

Da, ovaj junak je zaista postojao i nije izmišljen lik "Gorskog vijenca" već je Njegoš pisao o pravom srpskom heroju koji se borio protiv Turaka.

 

Foto: Wikipedia/Michal Krumnikl

Foto: Wikipedia/Michal Krumnikl

 

Vuk Mandušić je bio srpski uskočki vojvoda (harambaša) u Dalmaciji (okolina Šibenika, sada selo Bribir do Bribirskih Mostina) iz 17. vijeka, koji je ratovao u službi Mletačke republike protiv Turaka, za vrijeme Kandijskog rata.

 

U mletačkim izvorima se spominje kao pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe.

 

Sa svojim četama je prodirao na tursku teritoriju, pljačkao i ubijao Turke.

 

Foto: Wikipedia/Matrakci Nasuh

Foto: Wikipedia/Matrakci Nasuh

 

Kažu da je u Krajini cenjen „više no iko drugi“, a poginuo je u borbi s njima 1648. kod utvrđenja u Zečevu.

 

Njegova pogibija opevana je i u narodnoj pesmi, koju možete poslušati ovde:

 

 

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don tihi

    1. avgust 2015 | 13:13

    @Milisav Da me ne shvatis pogresno ali ta recenica je mnogo starija od Crnogoraca. Crnogorci su nastali 1945. A pritom ti novonastali Crnogorci ne vole ni Njegosa ni srpske heroje ni svoje korene.

  • VAN

    1. avgust 2015 | 12:02

    Vuk Mandušuć je bio MORLAK, srbin pravoslavne vere. Što znači MORski, ili MOćni, VLAH, K=H. Za razliku od velikog broja Morlaka koji su u to vreme vladavine Mletačke republike i života Vuka Mandušica i Janković Stojana pokatoličeni i postali krvati, čiji potomci danas ne priznaju, i ne prihvataju svoje srpsko poreklo, jer su postali veći katolici od Pape.

  • draga lika

    1. avgust 2015 | 18:11

    Boze pomozi! Srbi u bosni, makedoniji, i bilo gdje drugo da se nalaze su srbi samo u crnoj gori nisu. Pa kad su svi tamo crnogorci i muslimani i pravoslavci ko su im onda junaci bice da su i murat i vuk. Mi iz bosne i krajine smo srbi a vi nekolicina iz cg budite sta vam volja udarite na glavu pecat da znamo ko ste pa da vas zaobidjemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA