Na današnji dan rođen je Zoran Đinđić

Za vreme njegovog mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi

  • 16

Na današnji dan, 1. avgusta 1952. godine, rođen je premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke dr Zoran Đinđić.

ISPOVEST SRPSKOG KRALJA: Kako sam se družio sa Đinđićem i pomirio sa Jovankom Broz!

Zoran Đinđić je bio prvi demokratski premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije 25. januara 2001. godine, po izboru članova njegovog kabineta, Đinđić je poručio da nova vlada želi da od Srbije napravi "demokratsku civilizaciju, odnosno da uspostavi osnovne demokratske temelje" države.

Foto: Tanjug/Nedeljko Deretić Foto: Tanjug/Nedeljko Deretić

- Prepustite nama našu šansu da probamo na naš način. Mi hoćemo novu politiku, da drugim sredstvima rešimo probleme koje vi niste rešili. Od ekonomije do Kosova problemi su katastrofalni, ali ste ih vi napravili. Od ekonomije do Kosova, sve sami porazi - rekao je Đinđić, obraćajući se poslanicima socijalista i radikala koji su kritikovali program nove vlade.

O problemu Kosova i juga Srbije, Đinđić je rekao da su to nasleđeni problemi koje je napravila prethodna vlast, za koju je rekao da "nije umela da probleme rešava političkim sredstvima".

- Želimo da pokušamo da uspostavimo vezu između Srbije i Kosova, odnosno Albanaca i Srbije, i da Srbija ima neki uticaj na Kosovu i da pokušamo da pojačamo taj uticaj - poručio je Đinđić.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Povodom primedbi da nije patriota, Đinđić je odgovorio:

- Za mene je patriotizam to da moja deca ostanu da žive u mojoj zemlji, da govore maternji jezik, a da ne moraju da idu po belom svetu trbuhom za kruhom. Patriotizam je to da cene moju zemlju, da ja sa svojim pasošem mogu da idem ponosno preko bilo koje granice. Za taj patriotizam će se ova vlada zalagati i mi smo u ovom smislu velike patriote.

Prema oceni zapadnih diplomata, Zoran Đinđić je doprineo izgradnji dobrih odnosa sa svim zapadnim zemljama nakon perioda višegodišnje nestabilnosti.

Zoran Đinđić je ubijen u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine.

Sahranjen je 15. marta u Aleji velikana, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Д.....

    1. avgust 2015 | 14:37

    Он , видим, био поштен а Ружица богатија од Меркелове. Срби су прави глупсони

  • milos

    1. avgust 2015 | 12:54

    kad ste ubili njega ubili ste srbiju

  • banjalucanin zox

    1. avgust 2015 | 14:30

    O pokojniku sve najbolje ... imao je viziju drugacije Srbije.....medjutim i dalje me kopka to sto garant nije mogao doci na vlast bez pomoci legije i kompanije i poslije svega okrenuti se protiv njih....normalno tu su i "veliki prijatelj" Srbije Njemacka pa ameri.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA