Za ovaj zločin nad srpskom decom još uvek NIKO NIJE KAŽNJEN!

- Vrana vrani oči ne vadi. Oni su odmah znali ko je to uradio, ali neće da kažu - kaže Senka Jovović, majka ubijenog Ivana Jovovića

  • 21

I posle 12 godina nema odgovora na pitanje ko je rafalom prekinuo detinjstvo dece koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela Goraždevca kod Peći u regiji koju si obezbeđivali italijanski vojnici Kfora.

U vreme navodnog mira i u prisustvu više hiljada naoružanih vojnika Kfora i brojnih međunarodnih policajaca albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003.god pucajući na osamdesetak dece koja su se kupala na Bistrici ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

Zamenik portparola kancelarije Tužilaštva u Peći Ekrem Ljutfiu je za Telegraf rekao da je “navedeni predmet bio u nadležnosti tužioca Euleksa Alenke Rrazinger i da je tužilac 9. februara 2011.god. odbacio krivičnu prijavu zbog nedostatka dokaza".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Roditelje dece stradale u ovom nezapamćenom zločinu su "posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmik-a, pozvali nadležni iz Euleksa" krajem decembra 2010. kada im je rečeno da “Euleks ne može da vodi istragu jer nema dovoljno argumenata”.

Milisav Dakić otac ubijenog Pantelije Dakića, tvrdi da je na "osnovu podataka kojim se raspolaže, a i prema njegovim ličnim saznanjima ubica identifikovan, ali da svi ćute uključujući i našu državu".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kada nas je Euleks pozvao kako bi nas obavestio da se usled nedostatka dokaza prekida istraga, tražio sam predmet koji je datumski obuhvatao 4 godine, nekih hiljadu stranica, izjava, obdukcijskih nalaza, sve sam to pregledao i pronašao da je jedno lice uhapšeno, na osnovu lažnih izjava koje je davalo, među tim papirima je bilo izjave naše policije koja takodje upućuje na isto lice. Ali svi ćute, tada Unmik, sada Euleks kao i naša država. Gospođa koja je zatvorila slučaj iz Euleksa me je uputila na kosovske institucije, gde su mi rekli da oni ništa ne mogu da urade, Euleks je taj na osnovu čijeg eventualnog otkrivanja ubice, oni mogu da deluju – rekao je Dakić koji smatra da je i "nemar naše države i nezainteresovanost za ovaj slučaj doprineo odluci Euleksa".

Prema rečima Senke Jovović, majke ubijenog Ivana Jovovića Euleks je roditeljima savetovao da ukoliko imaju sredstva sami nastave istragu, da angažuju advokata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Vrana vrani oči ne vadi. Oni su odmah znali ko je to uradio, ali neće da kažu, svih ovih godina nas nisu obavestavali o napretku istrage ili bilo čemu, samo su nas pozvali da kažu da je istraga obustavljena, niko nam nije ni ponudio pomoć ni pomogao čak ni u pravnom smislu - rekla je za Senka.

Euleksov tužilac je zvanično obustavio istragu ubistva dece u Goraždevcu 25.decembra, 2010.god. “jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih”.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Roditeljima je saopsteno da “Euleks ne može da vodi istragu jer nema dovoljno argumenata” kao i to da “svaka zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred“.

Danas će se parastosom u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice koji će služiti episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski i lokalni svestenik Nenad Naspalić i pomenom na lokalnim grobljima obeležiti 12 godina od ubistva Pantelije i Ivana.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, parastosu i pomenu prisustvovaće zamenici direktora Kancelarije Željko Jović i Dušan Kozarev.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECANAC

    13. avgust 2015 | 08:43

    Nema oprostaja.OSVETA SAMO OSVETA.ZUB ZA ZUB TREBA MU VRARITI MAKAR ZA 50 GOD.I TO GDE GA NAJVISE BOLI.

  • Република Српска

    13. avgust 2015 | 08:05

    Сећам се овог догађаја и остао ми је усечен у сећање.Никада им нећемо опростити и никада заборавити

  • Draksi

    13. avgust 2015 | 08:09

    Jedva čekam dan kad ćemo im vratiti za svako ubijeno dete,sa kamatom!A taj dan je blizu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA