(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Na današnji dan BRUTALNO je OTET i UBIJEN Ivan Stambolić!

Kada je postao pretnja KPJ sklonili su ga sa vlasti i razrešen je svih funkcija. Od tog trenutka bio je pod stalnom prismotrom Državne bezbednosti punih 12 godina. Otet je i ubijen 25. avgusta 2000. godine, a njegovo telo je pronađeno tri godine kasnije na Fruškoj gori

  • 12

Bivši predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić, bio je veoma blizak prijatelj nekadašnjeg predesednika SRJ Slobodana Miloševića, ali kako se ispostavilo, to Miloševiću nije smetalo da ga likvidira kada je saznao da je Stambolić direktna pretnja njegovom tronu.

Otmica, a potom ubisto Ivana Stambolića dogodili su se tačno pre 15 godina, ali Miloševićeva opreznost prema njegovom prijatelju i saradniku počela je odmah nakon čuvene Osme sednice Centralnog komiteta KPJ 1987. godine.

Tada su pripadnici Državne bebednosti čiji je šef bio Dragan Mitrović, počele da "posmatraju" Stambolića. Upotrebljavali su sve metode od praćenja, preko prisluškivanja do cinkarenja. Ipak tokom ove akcije, koja je trajala punih 12 godina, zaključeno je da Stambolić nije radio ništa protiv države, već da je živeo mirnim porodičnim životom.

Kako je onda došlo do organizovane otmice i ubista?

Printskrin: mojnet.com, Profimedia/AFP Printskrin: mojnet.com, Profimedia/AFP

PITALI SMO SOCIJALISTE KADA JE ROĐEN SLOBA: Šokiraće vas kakva je SUDBINA SNAŠLA MILOŠEVIĆA od njegovog SPS-a!

Stambolić je bio politički mentor Slobodana Miloševića, velikim delom zaslužan za njegov uspon na vlast. Milošević mu je sve vreme tokom karijere bio naslednik na upražnjenim funkcijama. Nakon razlaza sa Miloševićem zbog nacionalizma krajem 1980-ih Stambolić postaje jedan od njegovih najvećih suparnika.

Foto: Wikipedia/Milicevic01 Foto: Wikipedia/Milicevic01

 

Na čelo preduzeća "Tehnogas" Stambolić dolazi 1965. godine, nejgov zamenik bio je Milošević. Kada je Stambolić napustio tu funkciju, Milošević ga je zamenio. Predsednik Privredne komore Srbije Stambolić postaje 1975. godine, a godinu dana kasnije politički se aktivira, i tada je izabran za sekretara Izvršnog komiteta CK Saveza komunista Srbije.

Dve godine kasnije, 1978, dolazi na dužnost predsednika Izvršnog veća Srbije. Dok je Stambolić bio predsednik srpske vlade, jezgra političke moći, Milošević je predsednik Beogradske banke, centra ekonomske moći. Po isteku mandata na čelu Izvršnog veća, 1982, Stambolić postaje predsednik Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

U aprilu 1984. godine Stambolić dolazi na mesto predsednika Centralnog komiteta SK Srbije, a njegov naslednik na čelu Gradskog komiteta je naravno Slobodan Milošević. Toj odluci su se protivili neki stariji komunsti.

NAJMRAČNIJA TITOVA TAJNA: Broz je na ISTOM MESTU ubio Dražu, objavio RAT Rusiji i ljubio se sa Hruščovom! Evo gde je sve to uradio

U naredne dve godine, Stambolić u potpunosti učvršćuje svoju vlast na republičkom nivou. U to doba angažovao se u zahtevima za promenu ustavnog položaja Srbije, smanjivanje velikih nadležnosti srpskih pokrajina, i reformisanje ekonomskog sistema. On je insistirao da se te promene sprovedu u okviru institucija sistema, odnosno putem pregovora sa drugim republičkim i pokrajinskim rukovodstvima, uključujući kosovsko. Ispočetka se činilo da te umerene stavove deli i Slobodan Milošević.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Da nije tako, počelo je da se nazire nakon redovne smene partijskog rukovodstva u Srbiji, januara 1986., kada je Ivan Stambolić postao predsednik Predsedništva SR Srbije, a Milošević je izabran za novog predsednika Predsedništva CK SK Srbije. Milošević je to maksimalno iskoristio, ojačao je partijski aparat, okupio lojalne saradnike i formirao frakciju, koja se u proleće 1987. godine sukobila sa delom konista koje su predvodili Dragiša Pavlović i Ivan Stambolić.

Ovaj period je obeležio Memorandum Srpske akademije nauke i umetnosti, koji je uznemirio jugoslovensku javnost. Nakon njegovog pojavljivanja u septembru 1986 godine, Stambolić je bio jedan od najoštrijih kritičara tog Memoranduma. Dan nakon objave memoranduma, predsednik SR Srbije Ivan Stambolić ga je nazvao ratnim manifestom za srpske komesare.

Printskrin: Radio Televizija Beograd Printskrin: Radio Televizija Beograd

Otvaralo se i pitanje Kosova, odnosno počele su da rastu međunacionale tenzija između Albanaca i Srba, Stambolić je u aprilu 1987. godine poslao tadašnjeg predsednika Saveza komunista Srbije Slobodan Miloševića na Kosovo da posreduje u sukobu. Umesto toga, on se stavio na stranu Srba, koristeći kontrolu nad medijima i partijsku mašineriju za podstrekivanje nacionalizma.

Steže se obruč oko Grčke, Kipra, Rumunije, Španije i Slovačke - TRAŽI SE PRIZNANJE KOSOVA!

Stambolić je nakon ovoga pokušao organizovati smenu Slobodana Miloševića preko beogradske organizacije Saveza Komunista, čiji je predsednik tada bio Dragiša Pavlović. Sukob između dve frakcije se sve više produbljivao. Milošević je već imao važne medije pod svojom kontrolom, koji su ga opisivali kao narodnog tribuna, te je na stranu Miloševića stao najveći deo javnosti. U međuvremenu se dogodio masakr u paraćinskoj kasarni koji je doveo do provale anti-albanskog raspoloženja širom Srbije i dao dodatnu podršku Miloševiću.

Nako Osme sednice Centralnog komiteta KPJ Stambolić je razrešen svih dužnosti, a Slobodan Milošević je dospeo u sam vrh političke scene. Mnogi ovu sednicu nazivaju predvorjem ratova koji su zahvatili SFRJ početkom devedesetih godina prošlog veka.

Nakon 12 godina, te 2000. kada su se spremale demokratske promene, Milošević je načuo da će za protiv kandidata imati ni manje ni više nego Ivana Stambolića, koji je u to vreme podržao opiziciju.

Nije bilo drugog rešenja do likvidacije, koje je po naređenju Slobodana Miloševića, organizovao Milorad Ulemek Legija, komandant rasformirane JSO (tada u sastavu tajne policije) kome su sve tri sudske instance izrekle i potvrdile najstrožu kaznu po našem zakonu od 40 godina.

Printskrin: TV B92 Printskrin: TV B92

Na suđenju za ubistvo Stamboliću, Nenad Šare, jedan od saučesnika u zločinu, postao je svedok saradnik u procesu. On je tokom akcije "Sablja" imenovao ubice Ivana Stambolića, a zatim odveo policiju na Frušku goru i pokazao mesto gde je bilo zakopano telo.

Šare je svedočio, a sud utvrdio, da su on i Berček prišli Stamboliću dok je džogirao blizu restorana "Golf" u Košutnjaku, predstavili mu se kao policajci i naredili mu da uđe u kombi. U vozilu su ga vezali "lisicama" i odmah odvezli na Frušku goru. Usput im se pridružuju Maričić, Milivojević i Bujošević. Vezanom Stamboliću naredili su da klekne ispred iskopane jame, dok se oni dogovaraju ko će da puca. Berček mu zatim ispaljuje dva hica u potiljak. Njegovo telo pada u jamu. Berček mu skida "lisice" sa ruku. Maričić posipa kreč i vodu, a zatim lišće, zemlju i biber, kako bi telo ostalo neotkriveno.

Printskrin: Youtube/Modern Serbia Printskrin: Youtube/Modern Serbia

Ivan Stambolić je otet i ubijen 25. avgusta, njegovo telo je pronađeno tri godine kasnije, zakopano i poliveno krečom na Fruškoj Gori.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosna

    26. avgust 2015 | 11:26

    Laka ti zemlja,dobri covjece!!

  • Dragutin Karlovacki

    24. septembar 2015 | 13:37

    A kakve vi dokaze imate da je ubistvo Stambolica narucio Milosevic ? On nije imao razloga da ga se plasi. Pre bih pomislio da je to uradio neko drugi s ciljem da stambolicevo ubistvo okaci kao kamen oko vrata Milosevicu

  • BosnaE

    25. avgust 2015 | 17:57

    Ma gdje bi to Milosevic uradio?? Pa on ni mrava ne bi zgazio;)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA