SPORAZUM O ZAJEDNICI SRPSKIH OPŠTINA: Evo šta piše u njemu

ZSO će imati svoja obeležja, grb i zastavu, pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, učešće u vlasništvu preduzeća, kao i da Statut ZSO treba da bude predstavljen u dijalogu na visokom nivou za četiri meseca

  • 4

U sporazumu o Zajednici sprskih opština, koji je juče potpisan u Briselu, ZSO je određena kao pravni subjekt definisan Statutom i imaće Skupštinu, predsednika, Savet, Odbor, Upravu, Kancelariju za žalbe, Sedište i spostveni budžet koji će moći da finansira i Republika Srbija.

U sporazumu se navodi da će Zajednica imati svoja obeležja, grb i zastavu, pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, učešće u vlasništvu preduzeća, kao i da Statut ZSO treba da bude predstavljen u dijalogu na visokom nivou za četiri meseca.

- Asocijacija/Zajednica srpskih opština na Kosovu se uspostavlja kao asocijacija/zajednica opština na način predviđen Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova", navedi se na samom početku sporazuma, u okviru odeljka "Pravni okvir".

Kako se dodaje, na osnovu Briselskog sporazuma, Vlada Kosova usvaja rešenje koje se neposredno primenjuje, a čiju će reviziju uraditi Ustavni sud.

VUČIĆ: Postigli smo dobre sporazume za narod

- Asocijacija/Zajednica jeste pravni subjekt definisan Statutom a koji sadrži najmanje pet dole navedenih elemenata, a Statut usvaja osnivačka Skupština koju čine izabrani članovi skupština opština koje su deo Zajednice -  stoji u dokumentu.

U odeljku Organizaciona struktura, navodi se da će ZSO Skupštinu kao vrhovno telo koje čine predstavnici imenovani od strane svake od opština u Zajednici ponaosob, a iz redova njihovih izabranih članova, a Skupština će imati prava da usvaja izmene Statuta, poslovnika kao i sve neophodne uredbe i upravne odluke u skladu sa Statutom i ciljevima Zajednice.

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

ZSO će imati i predsednika, koji će predstavljati Zajednicu/Asocijaciju i pred centralnim vlastima Kosova i izvan Kosova, a predsedniku će pomagati potpredsednik.

I predsednika i potpredsednika bira Skupština iz redova članova skupština opština koje čine Zajednicu i njihovih gradonačelnika.

Zajednicu će činiti i Savet od najviše 30 članova iz redova žitelja opština koje čine Zajednicu, uključujuči sve gradonačelnike opština koje su deo Zajednice.

- Savet predstavlja savetodavno telo koje daje smernice za rad Asocijacije/Zajednice", navodi se u sporazumu.

VUČIĆ: Svi sporazumi u Briselu su potpisani, otvoren je evropski put Srbije!

Takođe, ZSO će imati i Odbor koji čini sedam clanova koje bira Skupština iz redova gradonacelnika i žitelja opština koje su deo Zajednice, a tačan sastav Odbora će biti definisan Statutom.

U odeljku budžet i podrška, navodi se da će ZSO imati sopstveni budžet kojim će se upravljati u skladu sa načelima transparentnosti i odgovornosti i u skladu odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Rashodi su, dodaje se, podložni reviziji od strane nadležnih vlasti, uključujući instituciju glavnog revizora.

Foto: Twitter / @FedericaMog Foto: Twitter / @FedericaMog

ZSO će biti finansirana prilozima članova, prihodima od usluga koje pruža, prihodima njenih preduzeća ili prihodima koji proističu iz njene pokretne i nepokretne imovine, zatim transferima od centralnih vlasti, doprinosima, bespovratnom pomoći, donacijama kao i finansijskom podrškom od drugih udruženja i organizacija, domaćih i međunarodnih, te od Republike Srbije.

Kada je reč o odnosima sa centralnim vlastima, navodi se da će ZSO sarađivati sa centralnim vlastima po načelima međusobne saradnje i razmene informacija, da će promovisati interese zajednice Srba na Kosovu u njihovim odnosima sa centralnim vlastima i moći u skladu sa zakonima Kosova da predlaže izmene zakonodavstva i drugih uredbi koje su od značaja za postizanje njenih ciljeva.

KURC PRED SAMIT U BEČU: Cilj je preusmeriti fokus EU na Zapadni Balkan

Navodi se i da je ZSO ovlašcena da imenuje predstavnike u nadležnim organima/telima centralne vlasti, uključujući Konsultativni savet za zajednice, a pri vršenju funkcije nadzora, na način predviđen Briselskim sporazumom, predstavnici ZSO će imati pravo na pristup informacijama centralnih vlasti u skladu sa zakonima Kosova.

- Postupajući u ime Asocijacije/Zajednice, četiri gradonačelnika opština na severu će Ministarstvu unutrašnjih poslova dostaviti spisak kandidata za imenovanje regionalnog komandira policije kako je i predvideno Članom 9 Prvog sporazuma.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

ZSO će imati pravnu sposobnost koja joj je neophodna prema zakonima Kosova za ostvarivanje njenih ciljeva, uključujući pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, učešce u vlasništvu preduzeca zaduženih za pružanje usluga na lokalnom nivou u okviru Zajednice, te pravo na sklapanje, između ostalog, ugovora o radu.

Među ciljevima ZSO kao osnovni se navode odredivanje javnih funkcija i pružanje usluga radi "osnaživanja demokratije na lokalnom nivou, nadzora nad celokupnim razvojem lokalne privrede, u oblasti obrazovanja, nad unapredenjem primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite na lokalnom nivou i koordinacijom urbanistickog i ruralnog planiranja.

U poslednjem odeljku, naslovljenom "opšte i završne odredbe" navodi se da je Zajednica otvorena za svaku opštinu ukoliko njene članice o tome postignu saglasnost, da se može rasformirati jedino odlukom koja je usvojena dvotrećinskom većinom glasova clanova Skupštine, kao i da ima pravo na zvanicna obeležja (grb i zastavu) u skladu sa zakonima Kosova.

INTERVJU VUČIĆA ZA FRANKFURTER ALGEMAJNE CAJTUNG: Uloga Merkelove odlučujuća

- Nacrt Statuta Acosijacije/Zajednice će sastaviti tim rukovodilaca i on će biti predstavljen u okviru dijaloga na visokom nivou u roku od četiri meseca od usvajanja ovih načela/elemenata, a ukoliko to bude neophodno, nacrt ce biti dat uz posredovanje, izmedu ostalih, Ministarstva za lokalnu samoupravu. Sve izmene će biti predstavljene Asocijaciji/Zajednici, usvojene rešenjem i proverene od strane Ustavnog suda - navodi se u sporazumu.

Konačno, nakon godinu dana od usvajanja Statuta biće izvršena revizija njegove primene, uključujući i proveru ostvarivanja nadležnosti iz Člana 5 Briselskog sporazuma.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazda

    26. avgust 2015 | 14:36

    Nova rRepublika Srpska bar nesto kad su ostalo oduzeli....Al nicija nije gorela do zore...

  • Gavrilo

    26. avgust 2015 | 15:11

    Kad gledam Kosovsku zastavu vidim da je slicna ko evropska bitno da je nase bezobzira sto ima.Albanaca deo Srbije je i to je to

  • gane

    26. avgust 2015 | 22:50

    Znaci sve sa zakonima kosova, kako ono nas zamajavaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA