POČINJE SAMIT O ZAPADNOM BALKANU U BEČU: Lideri regiona o putu u EU i rešenju problema migranata

Samit će u 11 sati otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini, i u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić

  • 0

U Beču se danas održava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa azilantima.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Današnji dan počeće konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji će izvestiti o ciljevima Samita. Zatim će biti održan sastanak u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač (Durs), kao i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

VUČIĆ OČEKUJE SKORO OTVARANJE PRVIH POGLAVLJA: "Verujem u reč Angele Merkel"

Samit će u 11 sati otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini, i u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Istovremeno, biće održani odvojeni sastanci šefova diplomatija i ministara privrede zemalja regiona i predstavnika EU. Bečki skup će biti prilika za predstavljanje infrastrukturnih projekata regiona, ali će zbog aktuelne situacije on biti u znaku problema sa azilantima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Domaćin samita, kancelar Fajman je najavio da će ohrabriti zemlje zapadnog Balkana za dalje sprovođenje reformi, odajući priznanje dosadašnjim naporima. On je, povodom skupa, najavio da će se na konferenciji založiti za borbu protiv nezaposlenosti mladih.

- Evropska perspektiva za zapadni Balkan je od velikog značaja - saopštio je ranije Fajman.

Cilj bečkog samita o zapadnom Balkanu je da se fokus EU ponovo usmeri na ovaj region, izjavio je mnistar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

INTERVJU VUČIĆA ZA FRANKFURTER ALGEMAJNE CAJTUNG: Uloga Merkelove odlučujuća

On je rekao da je potrebna evropska perspektiva državama zapadnog Balkana.

- To su zemlje koje su deo Evrope i time i EU. Želimo svesno da Samit iskoristimo da na jednoj strani fokus Evrope usmerimo na taj region, ali i da dogovorimo konkretne infrastrukturne projekte - objasnio je šef austrijske diplomatije.

Prema njegovim rečima, sa zemljama regiona pripremljeni su projekti za Samit, koji imaju za cilj i da ekonomski podstaknu region. Tema azilanata, kako je dodao, biće visoko na agendi bečke konferencije jer je to problem koji se tiče i zemalja regiona, koje su tranzitne države.

Foto: AP /Darko Vojinović Foto: AP /Darko Vojinović

Države zapadnog Balkana neće se više blokirati na putu ka EU, i s tim u vezi je planirano usvajanje odgovarajuće izjave na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču, najavio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Austrije Jan Kikert.

Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo se, u toj izjavi, obavezuju i na rešavanje svih otvorenih bilateralnih pitanja, kao i na podnošenje izveštaja o napretku jednom godišnje, po prvi put na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu iduće godine.

KIRBI ČESTITAO VUČIĆU: Potpisivanje sporazuma će dodatno ojačati stabilnost u regionu

U središtu pažnje Samita biće i regionalni projekti, koje su Vlade izradile za ovaj sastanak. Tako je postignut dogovor oko šest transportnih i četiri energetska projekta, koji EU treba da se podrži sredstvima iz IPA fonda u visini od 200 miliona evra. Među tim projektima je i autoput Niš-Priština-Drač.

Na Samitu će biti dogovoren i regionalni program razmene mladih. Skup posvećen zapadnom Balkanu biće završen proslavom desete godišnjice postojanja Energetske zajednice, kojoj će prisustvovati predstavnici vlasti regiona.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA