GLAVNI ADUTI MMF-A: Ubrzani projekti, reformisanje železnice i rezultati novih zakona

- U sivoj ekonomiji u drumskom saobraćaju gubimo oko 100 milion evra i donet je Akcioni plan da sva ministarstva sprovedu mere za suzbijanje sive ekonomije - poručila je Mihajlović

  • 0

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje pozitivan izveštaj MMF za Srbiju u toj oblasti pošto je ubrzana realizacija projekata, a zahvaljujući novom Zakonu i planiranju i izgradnji u junu ove godine je izdato 40 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom periodu prošle godine.

NOĆNA KONTROLA NA KORIDORU: Ovako izgleda kada MINISTAR dođe u PONOĆNU INSPEKCIJU! (FOTO)

Mihajlović je nakon sastanka sa šefom Misije MMF u Srbiji Džejmsom Rufom, kao i predstavnicima Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj novinarima rekla da je to Ministarstvo donelo sistemske zakone, kao što su Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o konverziji zemljišta koji se sada primenjuju.

- U junu ove godine je izdato 40 odsto više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine - rekla je Mihajlović.

Ona je navela da se restrukturiranje Železnica Srbije koje je jedno od najproblematičnijih državnih preduzeća sprovodi po planu i da nije bilo ni dana kašnjenja u formiranju tri posebna preduzeća za infrastrukturu, prevoz putnika i robe, koja su počela da rade od 10. avgusta.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Mihajlović je istakla da Ministarstvo troši sredstva po planu i da je do sada utrošeno 60 odsto budžeta. Ona je napomenula da su ubrzani radovi na izgradnji Koridora 10.

Kako je rekla, Ministarstvo će do novembra odnosno do kraja građevinske sezone utrošiti sve što je predviđeno u budžetu za projekte.

Sa Misijom MMF-a razgovaralo se i o važnosti drumskog saobraćaja i oni su informisani da su doneti Zakoni o prevozu putnika i prevozu robe, Strategija o bezbednosti u saobraćaju, izveštaj o suzbijanju sive ekonomije.

- U sivoj ekonomiji u drumskom saobraćaju gubimo oko 100 milion evra i donet je Akcioni plan da sva ministarstva sprovedu mere za suzbijanje sive ekonomije - poručila je Mihajlović.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Ministarka je dodala da je to Ministarstvo pripremilo svu potrebnu dokumentaciju za pripajanje Koridora Putevima Srbije i da će se to pitanje razmatrati od novembra.

Pregovori sa MMF-om, u okviru druge revizije stend baj aranžmana iz predostrožnosti, počeli su 20. avgusta i trajaće do 1. septembra.

Dogovor o aranžmanu postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA