VUČIĆ: Potrebna nam je veća saradnja s privredom Češke

Obraćajući se učesnicima okruglog stola u Novom Sadu, na kojem učestvuju privrednici iz Češke i Srbije, premijer je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku

  • 95

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je danas češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju.

Obraćajući se učesnicima okruglog stola u Novom Sadu, na kojem učestvuju privrednici iz Češke i Srbije on je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku.

Podsetivši da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra, premijer je rekao da se nada da će za dalju saradnju biti obezbeđana značajnija investiciona saradnja.

- Jedan Litas nije dovoljan i nama je potrebna mnogo veća i šira saradnja - poručio je Vučić.

VUČIĆ SE ZAHVALIO SOBOTKI: Uveren sam u punu podršku Češke za otvaranje pregovaračkih poglavlja (FOTO)

Privrednicima je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa -0,5 na +0,5 odsto, dok "mi u Srbiji očekujemo da će ići na +1 do 1,2".

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Posebno je istakao da smo uspeli da fiskalnom konsolidacijom spustimo fiskalni deficit na nivo ispod Mastrihta, po čemu smo sada među prvih deset zemalja u Evropi.

- Imate potpunu sigurnost za razliku od drugih zemalja gde berze i njihove valute padaju dan za danom - poručio je Vučić češkim privrednicima istakavši da se u Srbiji u tom smislu ponašamo se veoma odgovorno, posvećeno i ozbiljno.

- Beležimo veliki rast industrijske proizvodnje. Ukupan industrijski rast bio je u prvih šest meseci 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost imali smo sušu, i ukupni privredni rast bi bio veći da toga nije bilo - naveo je Vučić, koji je sa češkim premijerom otvorio okrugli sto na kojem učestvuje 40 privrednika iz dve zemlje.

Njima su se obratili predsednici privrednih komora Češke i Srbije Vladimir Dlouhu i Marko Čadež, koji je ukazao na veliki intenzitet u privrednim odnosima dve zemlje.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA