VUČIĆ SE ZAHVALIO SOBOTKI: Uveren sam u punu podršku Češke za otvaranje pregovaračkih poglavlja (FOTO)

Premijeri Srbije i Češke razgovarali su i o ekonomskoj saradnji, a srpski premijer je istako da je razmena dve zemlje pristojna i da će se u budućnosti razgovarati o konkretnim projektima i stvaranju uslova za finansiranje tih projekata

  • 55

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da je uveren u punu podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU pre kraja ove godine i zahvalio se češkoj vladi na pomoći od 360.000 evra za rešavanje pitanja migranata.

- Podrška češke vlade Vladi Srbije i narodu na evopskom putu i uveren sam da ćemo imati podršku za otvaranje poglavlja pre kraja ove godine - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa českim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Vučić je rekao da Srbija i Češka imaju veoma dobre, istinski prijateljske odnose i da Srbija mnogo toga uči i saznaje od Češke. Premijer je rekao i da se razgovarao o migrantima i zahvalio češkoj vladi na konkretnoj pomoći od 360.000 evra koju su uputili direktno vladi, a ne drugim organizacijama.

VUČIĆ: Prosvetarima veće plate, a đaci treba da uče i rade

- Nisu tražili načina da izbegnu Vladu, tragajući za drugim organizacijama, već su pomoć uputili direktno Vladi i MUP-u, kojima je i najpotrebnija jer nose najveći teret u rešavanju ovog pitanja - rekao je Vučić.

Vučić i Sobotka su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, a premijer je istako da je razmena dve zemlje pristojna i da će se u budućnosti razgovarati o konkretnim projektima i stvaranju uslova za finansiranje tih projekata. On je naveo i da je oko 30 čeških kompanija koje su došle sa primerom te zemlje u Srbiju ovde upravo da bi se konkretizovala neka od tih pitanja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Kada je reč o konkretnim projektima, on je naveo da je pre svega reč o infrastrukturi, pruzi Dimitrovgrad-Niš, izgradnji punog profila autoputa prema Zrenjaninu, ali i energetici dodajući da u toj oblasti saradnja može da se konkretizuje. Vučić je najavio i da je jedna od velikih čeških kompanija, Tatra, zainteresovana da dođe u Srbiju i dodao da veruje da će naši uslovi biti zadovoljavajući i da će oni želeti da investiraju.

Premijer je čestitao češkom kolegi na tome što je Češka jedna od najuspešnijih evropskih zemalja sa rastom od četiri odsto u provoj polovini ove godine.

U SPS IZBORI: U četvrtak socijalisti biraju organe stranke

- Očekujem da će Srbija 2017. ili 2018. godine, posle stabilizacije naše ekomnomije, moći da dostigne taj rast  - zaključio je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je od početka godine kroz Srbiju prošlo 115.000 izbeglica, a da ih je u ovom trenutku 7.800. On kaže da se Srbija suočava sa velikim talasom izbeglica i da je neretko prva zemlja na tom izbegličkom putu ka zapadnoj Evropi koja ih registruje, popisuje, uzima otisak prsta i pruža medicinske preglede.

- U ovom trenutku na teritoriji Srbije imamo na četiri različite tačke 7.800 ljudi. Trudimo se koliko možemo u skladu sa našim snagama da pomognemo tim ljudima, da im pomognemo u donošenju hrane, u obezbeđivanju najelementarnijih stvari za opstanak - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Vlade Srbije je rekao da je minimalan broj tih ljudi, svega nekoliko desetina, do sada tražilo konačni azil u Srbi navodeći da je od oko 3.800 ljudi na centralnoj stanci u Beču svega njih šest tražilo da ostane u Austriji, dok svi ostali ostali idu u Nemačku i Skandinaviju, te da oni očigledno imaju svoje rute i znaju gde treba da idu.

- Mi onoliko koliko možemo da pomognemo pomažemo. Vidim da je to najveći problem u celoj centralnoj i zapadnoj Evropi, u Srbiji to mi ne doživljavamo na takav način jer smo imali 300.000, 400.000 i 500.000 naših srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije koji su se sebi napravili kuće i nove domove i koji su posao morali da nađu i da žive - kaže Vučić. Mi znamo, dodao je, kakva je to ljudska muka, jer smo se sa tim već suočavali.

VUČIĆ: Nikolić u Kini radi na važnim stvarima za državu

Vučić je rekao i da Srbija neće da kvari prijateljske odnose sa Mađarskom, niti bilo kim drugim i da ćemo svoj teret "da izguramo". On je dodao da je Srbija tu da zajedno sa ostalim zmeljama deli te probleme, a ne da se svađa i deli.

Predsednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka, poručio je da Srbija zaslužuje da otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i najavio da će njegova zemlja tehnički i finansijski pomoći Srbiji da se izbori sa problemom izbeglica.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

On je pohvalio rezultate koje je Srbija ove godine postigla kada je reč o otvaranju poglavlja i istakao da Češka podržava srpske evropske integracije.

- Želim da pružim jasnu podšrku Srbiji u tome da koliko ove godine budu potvorena prva poglavlja i zaista mislim da Srbija to zaslužuje - istakao je Sobotka.

Istakao je i da je Češka ponudila Srbiji tehničku i ekspertsku pomoć kada je reč o otvaranju poglavlja, podsetivši da je Češka davno prošla taj posao, ali da ga se jako dobro seća kao komplikovanog.

- Mislim da ekspertska pomoć može da bude korisna za Srbiju - kazao je on i dodao da je u Beogradu kako bi se nastavio razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje.

ISTRAŽIVANJE: SNS najpopularnija stranka sa 51odsto podrške, a poverenje Vučiću dalo je 56 odsto ispitanika

Dodao je i da je sa srpskim premijerom razgovarao o migrantima koji prolaze kroz Srbiju i da je ponudio tehničku i finansijsku pomioć koja bi trebalo da pomogne našoj zemlji da se izbori sa izbeglicama.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesil

    2. septembar 2015 | 11:34

    Češka nam je iskren prijatelj i spremna da nam pomogne oko ulaska u EU.

  • Anđelka

    2. septembar 2015 | 10:24

    Hvala Republici Češkoj,na bezuslovnom prijateljstvu.

  • Danijel

    2. septembar 2015 | 10:07

    Obezbbedjuje se podrska svih drzava na nasem ulasku u EU sto je vrlo dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA