Srbi šetaju njegovom ulicom, nalaze se kod KONJA, ZAKLINJU se u njega, a ne znaju kada mu je rođendan! (VIDEO)

Iako je za Srbiju učinio mnogo toga dobrog, posebno u odnosima sa Turskom, upamćen je i kao apsolutistički vladar, i zbog toga je na njega izvršen atentat

  • 10

Na današnji dan, 16. septembra 1823. godine, rodilo se najmlađe dete kneza Miloša i kneginje Ljubice, Mihailo Obrenović, upamćen kao vladar koji se vraćao na presto dva puta, ali i čiju je vladavinu prekinuo atentat na njega. Hteo je da reformiše Srbiju, a za vreme njegove vladavine SRPSKA VOJSKA bila je najveća svetska sila.

PITALI SMO VAS ZNATE LI KO JE KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ: Šta mislite, da li su Srbi znali da mu je DANAS ROĐENDAN? (VIDEO) (ANKETA)

ŽENE, KARAĐORĐEVIĆI I ZAPAD SU MU DOŠLI GLAVE: Ovako su Srbi ISKASAPILI vladara koji ih je vodio u EVROPU! (FOTO) (VIDEO)

Knez Mihailo je detinjstvo sa dva brata i čak četiri sestre, proveo u Kragujevcu, pa zatim u Požarevcu i Beogradu. Prvo se školovao u Požarevcu, a zatim je sa majkom otišao u Beč.  Njegov stariji brat Milan I Obrenović je dobio presto po pravu nasledstva 1. juna 1839. Međutim, bio je slabog zdravstvenog stanja i često je poboljevao. Vladao je svega nepunih mesec dana i umro 8. jula 1839. u Beogradu. Nakon njegove smrti u Beogradu su se skupili narodne starešine i odlučile da se na presto dovede drugi Milošev sin Mihailo Obrenović.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

OVO JE NAJBLUDNIJI SRPSKI VLADAR: Menjao je žene kao čarape, imao SEKS sa svojom sestrom, hteo da ženi sestričinu!

KARAĐORĐA JE UBIO KUM, SKINUO MU KOŽU S LICA I NAPUNIO SLAMOM: Ovaj ZLOČIN pamti svaki Srbin!

Mihailo se u to vreme nalazio u Bukureštu, na jednom imanju kod svog oca, ali je po nalogu Narodnih starešina doveden u Beograd.

Knez Mihailo Obrenović. Foto: Wikipedia Knez Mihailo Obrenović. Foto: Wikipedia

Po prvi put je proglašen knezom u junu 1839. godine, i vladao je naredne tri godine. S obzirom na to da je bio maloletan, određeno mu je Namesništvo koje su činili Jevrem Obrenović, Toma Vučić Perišić i Avram Petronijević. Porta je potvrdila njegov izbor kao izabranog vladara, a ne kao naslednog. Veoma mlad i neiskusan, Mihailo se nije najbolje snalazio u složenim prilikama unutrašnjeg i spoljašnjeg položaja Srbije. Svrgnut je 1842. u buni koju je predvodio jedan od najistaknutijih ustavobraniteljskih prvaka, Toma Vučić-Perišić. Ustavobranitelji su na skupštini izabrali novog Kneza Aleksandra Karađorđevića 1843.

Nakon 17 godina i smrti Miloša Obrenovića, knez Mihailo je ponovo došao na vlast, ali ovog puta, nije bio nimalo naivan kao ranije. I okolnosti koje su se izdešavale znatno su promenile političku atmosferu u Srbiji. Naime, na početku njegove druge vladavine učinjene su značajne promene u politici Srbije. Ukinut je "Turski ustav", došla su sasvim druga zakonska naređenja, koja je donela Narodna Skupština, a knez sankcionisao. Knez Mihailo je doneo i naredbe za uređenje narodne vojske i zakone o porezima.

Foto: Telegraf, Wikipedia Foto: Telegraf, Wikipedia

Apsolutizam kneza Mihaila se osim u politici, ispoljavao i u njegovom odnosu prema prosvetnim i pravosudnim ustanovama kao i prema omladinskom pokretu koji je u to vreme poprimio značajne razmere. Tako je 1864. naredio da se ukine Društvo srpske slovesnosti.

Već 23. septembra 1862. knez Mihailo javlja narodu da je uspeo zadobiti zadovoljenje da se Turci isele iz Srbije, osim gradova, u kojima će ostati samo posade vojske i da se gradovi Užice i Soko poruše. Na praznik Duhovi, 23. maja 1865., knez Mihailo je svim borcima iz Miloševog ustanka, koji su doživeli proslavu pedesetogodišnjice obnovljene slobode, podario spomenicu koja je bila salivena od prvoga topa kneza Miloša i nazivala se Takovski krst.

Sa bugarskim emigrantima u Bukureštu 14. januara 1867. zaključio je Bukureštanski ugovor o zajedničkoj državi Srba i Bugara.

Kafana "Dardaneli" iza spomenika Knezu Mihailu na današnjem Trgu republike. Umesto kafane tu je danas Narodni muzej. Foto: Wikimedia Commons/Mladifilozof Kafana "Dardaneli" iza spomenika Knezu Mihailu na današnjem Trgu republike. Umesto kafane tu je danas Narodni muzej. Foto: Wikimedia Commons/Mladifilozof

U spoljnoj politici, knez Mihailo je zaključio ugovore sa Grčkom, Crnom Gorom i Rumunijom za zajedničku akciju na Balkanu. Knez Mihailo je prvi shvatio zadatak Srbije, označivši je Jugoslovenskim Pijemontom. Protiv Mihailovog apsolutizma najviše se borila srpska omladina kroz organizaciju Ujedinjene omladine srpske, koja je organizovana u Novom Sadu. Isto ovo udruženje je pokrenulo časopis "Velika Srbadija".

Godine 1868, Mihailo je inicirao osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu.

I dok je on vladao apsolutistićki, protiv njega je sklopljena zavera sa ciljem da se ubije i da na vlast ponovo dođe Aleksandar Karađorđević. Braća Radovanovići, Kosta i Pavle bili su glavni atentatori, koji su se zapravo svetili za smrt svog brata Ljubomira.

Ali Riza Paša, poslednji turski zapovednik Beogradske tvrđave, predaje ključeve Beograda knezu Mihailu. Foto: Wikipedia Ali Riza Paša, poslednji turski zapovednik Beogradske tvrđave, predaje ključeve Beograda knezu Mihailu. Foto: Wikipedia

ŠOKIRAĆE VAS KOLIKO SU TRAJALI RADOVI NA IZGRADNJI SKUPŠTINE SRBIJE: Evo kada je postavljen kamen temeljac i ko je to uradio!

U nedelju, tog 10. juna 1868. oko 10 sati ujutru,  knez Mihailo je krenuo kočijama da se preveze do Košutnjaka. Sa njim je išao njegov ađutant Svetozar Garašanin, sin predsednika vlade Ilije Garašanina, a u kočijama su do kneza sedele Anka Konstantinović, njegova sestra od strica i njena ćerka Katarina, sa kojom je knez želeo da se oženi. Međutim, Mihailo i Katarina su bili u rodbinskoj vezi (ona mu je bila sestričina), pa se brak nije mogao ozvaničiti. U crkvi je zabranjen brak do šestog kolena, i njemu su se protivili crkveni i državni zvaničnici, pa se Mihailo tajno verio sa Katarinom tri dana uoči atentata.

U parku na Košutnjaku pojavili su se Pavle i Kosta Radovanović u svečanim crnim odelima, cilindrima na glavama i uperenim pištoljima u pravcu kneževe kočije. Prvi je pred kočijom izleteo Kosta. Njega je knez Mihailo Obrenović prepoznao zbog spora oko njegovog brata Ljubomira. Poslednje reči kneza koje je sam priznao Kosta na suđenju su bile: "Dakle, istina je." Knez ih je govorio na francuskom jeziku jer su dame do njega znale francuski.

Foto: Wikipedia/BraneJ Foto: Wikipedia/BraneJ

EVROPA NIJE POTPUNA AKO U NJOJ NEMA SRBIJE! Evo šta je Bajden PORUČIO Vučiću tokom razgovora OČI U OČI! (FOTO)

Na suđenju je Kosta izjavio da nije želo ubiti nikog drugog već samo kneza. Katarina je pokušala da se nasloni na kneza, da ga zaštiti i da ne da Radovanoviću da puca. Lakej koji je vozio kočiju je preklinjao braću da ne čine ludost. Prvi je počeo da puca Kosta, pridružio mu se Pavle. Knez Mihailo je ubijen sa tri hica, a takođe je stradala i Anka Konstantinović koja je svojim telom pokušala da zaštiti kneza za vreme pucnjave, dok je Svetozar Garašanin ranjen pao sa konja i onesvestio se. Lakše ranjena Katarina i poslužitelj Mita pobegli su u šumu, dok se gospa Tomanija, već posle prvog pucnja, okrenula nazad ka Beogradu i prva javila o atentatu.

Knez Mihailo je sahranjen na tadašnjem groblju kod crkve svetog Marka u Beogradu uz vojne počasti. Danas se njegov grob nalazi u Sabornoj crkvi u Beogradu.

POGLEDAJTE ANKETU TELEGRAFA:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle Šumadinac

    16. septembar 2015 | 21:09

    Prokletsvo je dinastiju Obrenović pratilo do te mere da nažaloost nemaju živog potomstva... Najviše zbog ubistva Vožda Srpskog Karađorđa... Ja sa porodicom živim baš između Karađorđevog Viševca i Topole i Miloševog Takova i Kragujevca...tako da na sve to gledamo sa velikim žaljenjem nažalost podele su i tada uzele danak i pre toga i posle na Četnike i Partizane pa sve do danas na prvu drugu treću Srbiju... I molimo se za pravu Srbiju po molitvi Vladike Nikolaja ''Daj bože da se Srbi slože obože i umnože...''

  • Marijana Hadzi Bakov

    16. septembar 2015 | 20:24

    Ja sam znala da mu je danas rodjendan,jer je i meni isto,i moja baba mi je svake godine pricala da sam rodjena kad i on.

  • Jovan

    16. septembar 2015 | 20:02

    Jadno brate, sto drugo reci? Isto i s velikim pravoslavcima vernicima, svi nose krst a niko nema pojma o svojoj veri. Zato ja vise ne verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA