LJAJIĆ UPUTIO PISMO HANU: Hrvatska ne poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU

Hrvatska je kao članica Evropske unije, naveo je srpski ministar trgovine, dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema

  • 3
Rasim Ljajić potpisivanje ugovora u Palati Srbije Foto: Telegrafrstv

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić uputio je danas pismo komesaru za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Johanesu Hanu, u kome traži hitnu reakciju EU, zbog činjenice da carinski i policijski organi Hrvatske bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, već čitav dan ne dozvoljavaju ulazak kamiona sa robama iz Srbije u Hrvatsku.

Hrvatska je kao članica Evropske unije, napisao je Ljajić, dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema.

Ljajić je u svom pismu istakao da su kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo, koji je inače jedini bio otvoren za teretni saobraćaj između Srbije i Hrvatske, dugačke i po deset kilometara i upitao nadležne u EU ko će nadoknaditi ogromne štete koje zbog ove blokade trpe srpska privreda i izvoznici, uzimajući u obzir da je veliki deo roba u zaustavljenim transportima kvarljiv i sa kratkim rokovima upotrebe.

VUČIĆ: EU je pokazala slabost u rešavanju izbegličke krize

Foto: Tanjug,/Dragan Stanković Foto: Tanjug,/Dragan Stanković

Potpredsednik Vlade Srbije dodao je i da su ovakvom nerazumnom odlukom hrvatskih institucija narušeni i osnovni principi Svetske trgovinske organizacije, čija politika počiva na slobodi kretanja roba i usluga, kao najvažnijim načelima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Potpuno je začuđujuće, naveo je Ljajić, da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima bezbednosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, pa nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet da zbog toga zatvara granice, sprečava normalno odvijanje saobraćaja, zaustavlja protok roba i usluga i narušava osnovna načela na kojima počiva slobodno evropsko tržište.

KONAČNO KOD KUĆE: Oliver Ivanović izašao iz BOLNICE. Evo šta je prvo poručio Srbima na Kosovu! (FOTO)

Srbija je čvrsto opredeljana za politiku očuvanja regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, rekao je Ljajić, i očekuje od svih ostalih da se rukovode istim principima.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    21. septembar 2015 | 18:25

    Lepo I tacno pismo.

  • Gavrilo Princip

    21. septembar 2015 | 23:53

    Kad drug drugu jamu kopa sam upadne u nju

  • Ogi

    22. septembar 2015 | 19:25

    Hrvati oduvjek udaraju najnize,u ratu na slabe i djecu.Kad se pravo zapuca nema ih nigdje,to mozete pitati sve Srbe ,Bosnjake.U miru isto tako,idu nisko jer stida ni rijeci nemaju.Tugaljiv k'o Hrvat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA