SVI HOĆE NA IZBORE: Srpske partije spremne da izađu na CRTU NAPREDNJACIMA

Da bi se ustanovila ovakva izborna dinamika - istovremneno glasanje na svim nivoima - nisu potrebne radikalne promene zakonodavstva, već praktično samo dogovor među ključnim igračima u političkoj areni

  • 47

Političke stranke podržale su ideju Srpske napredne stranke o istovremenom glasanju na svim nivoima, pišu "Večernje novosti". Uz objašenje da je krajnje vreme da se prekine sa praksom gotovo neprekidnih političkih kampanja, građani Srbije bi od sledećeg izbornog ciklusa na glasanje za lokal, pokrajinu i republički parlament mogli da idu u istom danu.

Takvu ideju lansirali su naprednjaci, a najveće stranke vlasti, ali i opozicije načelno nemaju ništa protiv nje. A da bi se ustanovila ovakva izborna dinamika nisu potrebne radikalne promene zakonodavstva, već praktično samo dogovor među ključnim igračima u političkoj areni.

GAŠIĆ O INICIJATIVI SAŠE JANKOVIĆA: Odlučiće onaj kome je taj zahtev upućen, ja i dalje radim svoj posao!

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže da je Srbija predugo u "fazi neprekidnih izbora", jer se gotovo svakog meseca održava glasanje u nekoj od opština:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Naprednjaci će na prvom jesenjem zasedanju Skupštine Srbije, u oktobru, izaći sa svojim predlozima reforme političkog sistema. Založićemo se da se izbori na svim nivoima održavaju istovremeno, a najverovatnije i da se broj narodnih poslanika "zakuca" na 150 - kaže Babić.

I lider socijalista Ivica Dačić, poručuje da se ova stranka oduvek zalagala da treba uspostaviti ciklus redovnih izbora. Ovakav stav, tvrdi Dačić, nije posledica bilo kakvog straha od izlaska na birališta, niti je povezan s lošim prognozama izbornih rezultata.

I vodeća stranka opozicije, DS, nema ništa protiv istovremenog glasanja za sve nivoe, jer je, kako poručuju, u demokratskoj državi svejedno da li su izbori za lokal ili republiku posebno ili odvojeno:

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

DECA MIGRANATA ODUŠEVLJENA POKLONIMA BEOGRADA: Ovo je PRAVI DEČIJI KUTAK za izbeglice u Evropi! (FOTO)

- Borićemo se za takvu državu, koliko god prljavih kampanja, pritisaka i nasilja protiv nas bude bilo. A objedinjeni izbori, osim predsedničkih, jer mandat šefa države traje pet godina, pravno su mogući od sledećeg aprila. Tada padaju redovni lokalni i pokrajinski izbori, a njima se mogu pridružiti i vanredni parlamentarni, naravno, ukoliko Vlada Srbije podnese ostavku - kaže nam Bojan Pajtić, predsednik demokrata.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malena

    22. septembar 2015 | 14:05

    I narod je spreman da potvrdi ono što je izabrao.

  • Mišo Ćuković

    22. septembar 2015 | 13:22

    Interesantno je da opozicione partije razmišljaju kako da se spreme za izbore , a niko nije dao nikakav predlog kako da se reši aktuelni problem sa zatvaranjem granice od strane Hrvatske. Ovo je potvrda koliko one razmišljaju o državi.

  • Hedona

    22. septembar 2015 | 19:53

    Naprednjaci će na prvom jesenjem zasedanju Skupštine Srbije, u oktobru, izaći sa svojim predlozima reforme političkog sistema. Založićemo se da se izbori na svim nivoima održavaju istovremeno, a najverovatnije i da se broj narodnih poslanika “zakuca” na 150. Tako i treba da bude da se smanje dnevnice džabalebarošima jer njih će biti što manje, a pogotovu opozicije,koja neće proći cenzus. Oni su sramota za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA