DA LI ĆE ALBANCI OTETI SRBIMA GRAČANICU? Evo šta ZAISTA znači prijem Kosova u UNESKO! (FOTO)

Samo članstvo u UNESKO-u ne podrazumeva neku novu obavezu ni za međunarodne institucije, niti za vlade da Kosovo tretiraju drukčije nego što su to do sada radile

  • 39

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem tzv. Republike Kosovo u članstvo te organizacije, a o formalnom prijemu odlučivaće se 21. oktobra! Telegraf.rs vam donosi priču o tome, šta zaista zanči postati članica UNESKO-a!

PRIJEM KOSOVA U UNESKO UVRŠTEN NA DNEVNI RED! Ostaje li Srbija bez DEČANA, GRAČANICE I DRUGIH SVETINJA?

NAJEŽIĆETE SE: Evo kako momci iz benda THCF repuju o Kosovu! (VIDEO)

Na predlog Albanije UNESKO će 21. oktobra raspravljati o tome da li će Kosovo biti primljeno u tu organizaciju. U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine, ali taj predlog je ipak prošao.

DAČIĆ OTKRIO TAJNI PLAN PRIŠTINE: Evo šta će biti sledeći ZAHTEV Kosova, posle prijema u UNESKO

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Kada je reč o prijemu jedne zemlje u UNESKO Međunarodno pravo je donekle neodređeno. Što se tiče konkretno same organizacije njeni članovi su samo nezavisne države.

Članstvo u ovoj organizaciji daje samo prestiž i omogućava se pristup drugim institucijama i učestvovanje u međunarodnim sporazumima, a druge vlade mogu lagodnije da uspostavljaju diplomatske odnose sa državom članicom (u ovom slučaju Kosovo, ako bude primljeno).

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović

Ipak treba istaći i to da samo članstvo u UNESKO-u ne podrazumeva neku novu obavezu ni za međunarodne institucije, niti za vlade da Kosovo tretiraju drukčije nego što su to do sada radile.

Ukoliko Kosovo postane član ove organizacije, to neće biti presedan jer je on već učinjen sa Palestinom koja je pokušala da postane članica UN i njeno nastojanje su blokirale SAD u SB UN. A onda je otišla u Unesko gde nema veta i tu je primljena sa dosta značajnom većinom. Potom se vratila u UN i postala suverena država nečlanica, kako je odlučila Generalna skupština gde nema veta i gde SAD nemaju mogućnost da to blokiraju.

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Unesko (eng. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization — Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) je specijalna organizacija Ujedinjenih nacija osnovana 1946. godine. Osnovni cilj organizacije je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje saradnje među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod pospešivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

Unesko ima 193 zemlje-članice a glavno sedište organizacije je u Parizu sa preko 50 kancelarija širom sveta.

Unesko upražnjava svoje aktivnosti u pet glavnih programa: obrazovanju, prirodnim naukama, sociologiji, kulturi i komunikacijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Unesko takođe sponzoriše projekte za pismenost, razvoj tehnike i pedagogije, međunarodne nauke, projekte regionalne kulturne istorije, projekte promovisanja kulturne raznolikosti, program upravljanja društvenim promenama, program posvećen rezervatima biosfere i programe koji podržavaju međunarodne dogovore o čuvanju svetske kulturne i prirodne baštine.

Jedna od uloga Uneska je da održava listu mesta svetske prirodne i kulturne baštine. Ta mesta se smatraju važnim prirodnim ili istorijskim mestima ili objektima čije očuvanje je važno za celokupnu svetsku zajednicu. Unesko, s druge strane, nije odgovoran da održava ili štiti mesto koje je na njihovim listama.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    13. oktobar 2015 | 14:29

    Ljudi sta se ovo dešava ???? Ljudiiiiiiii

  • Taras

    13. oktobar 2015 | 15:50

    Mi smo narod koji polako izumire,zato se ne isplati ulagati u nas

  • Sergej Danilovič

    13. oktobar 2015 | 14:19

    Samo se tjesimo raznoraznim objasnjenjima.A tzv prijatelji sa zapada nam lupaju packe.al tako nam i treba.Ko li im je samo i uz ciji mandat vjerovao.Tuga golema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA