BEOGRAD JE SLOBODAN GRAD! Evo kako je izgledao BOJ ZA SRPSKU PRESTONICU i poražen HITLER! (FOTO) (VIDEO)

Dvadesetog oktobra, nakon osmodnevnih teških borbi, Beograd je bio konačno slobodan. Hiljade građana izašlo je na ulice da bi oduševljeno pozdravilo oslobodioce, vojsku Crvene armije i NOVJ, koji su održali svečani defile

  • 28

Na današnji dan 20. oktobra 1944. godine, nakon osam dana borbe, oslobođen je Beograd u Drugom svetskom ratu. Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i ruska Crvena armija, pobedonosno su koračale Beogradom, nakon teških sukoba i hiljadama žrtava na obe strane.

TAJNO PISMO NIKOLE TESLE: Ovako je srpski naučnik osuo paljbu po Hitleru i Nemcima zbog SRBA! (FOTO)

Naime, tokom operacije za oslobođenje Beograda, koja je celokupno trajala od 12. do 20. oktobra, život je izgubilo oko 2.950 pripadnika NOVJ i 940 vojnika Crvene Armije. Dok je na drugoj strani život izgubilo 45.000 nemačkih vojnika. Jugoslovenskim vojnim snagama komandovali su general Peko Dapčević i ruski maršala Fjodor Tolbuhin. NOVJ je brojala oko 80.000 vojnika, dok je s druge strane bilo 55.000 boraca.

Olešili se od alkohola, pa izgubili ključne bitke koje su promenile budućnost! (VIDEO)

Nemačka vojska je do 19. oktobra držala uporišne tačke u Beogradu - hotele Moskvu i Balkan, uključujući levu stranu Terazija u pravcu Kolarčeve, palatu Albanija, uključujući i Ulicu kneza Mihaila. Kontrolisali su i deo grada na potezu ka Savi: Čukaricu, Glavnu železničku stanicu, Sava malu, Terazijsku padinu, Zeleni venac, Varoš kapiju, kao i Kalemegdansku tvrđavu.

Tenkovska kolona (T-34) Crvene armije u prodoru ka centru grada tokom borbi za Beograd, 17. oktobra 1944. Foto: Wikipedia Tenkovska kolona (T-34) Crvene armije u prodoru ka centru grada tokom borbi za Beograd, 17. oktobra 1944. Foto: Wikipedia

Borbe oko Trga republike trajale se neprekidno od 17. do 20. oktobra, u pokušajima da se slomi otpor Nemaca u palatam Reunion i tada najviše zgrade u Beogradu Albanije. Sovjetski tenkovi su prilikom akcija na ovom potezu odigrali značajnu ulogu. Oni su se svojski trudili da priđu palati Alabaniji iz dva pravca: sa Terazija i Francuske ulice. U tim borbama uništeno je nekoliko ruskih tenkova.

U noći između 19. i 20. oktobra vođeni su najjači okršaji. Trebalo je osvojiti, odnosno osloboditi zgradu Albaniju, koja je služila neprijateljskim snagama kao jedno veliko skladište. Nime, Nemcima je tu tokom rata bilo sedište nemačke poluvojne građevinsko tehničke Organizacije Tot (Todt), koja je upravljala logorom na Ušću. Te noći je ova zgrada bila osvojena, što je označilo slom neprijateljskih snaga.

Partizanske jedinice na budućem Trgu Republike u oslobođenom Beogradu 1944. Foto: Wikipedia Partizanske jedinice na budućem Trgu Republike u oslobođenom Beogradu 1944. Foto: Wikipedia

Tog jutra, 20. oktobra preostale nemačke snage su se užurbano povlačile preko Savskog mosta na levu obalu, a na njihovo sporije kretanje uticala je sovjetksa artiljerija i avijacija. Nemački inžinjeri su izvršili pripreme da tokom povlačenja, kada pređu s druge strane Save, poruše most, ali njihov plan bio je osujećen. Naime, učitelj u penziji Miladin Zarić, stanovao je u blizini mosta i Karađorđevoj ulici. S obzirom da je imao minerskog iskustva iz Balkanskih ratova, uočio je pravi trenutak, izašao na most i presekao provodnike.

Foto: Wikipedia/ Foto: Wikipedia/

Nemačko iznenađenje odmah su iskoristili delovi 13. gardijske mehanizovane brigade i delovi 814. i 211. streljačkog puka Crvene armije, Prva lička i 13. proleterska brigada, prebacili se preko mosta i, uz podršku artiljerije sa Kalemegdana, formirali mostobran na levoj obali Save. U toku prebacivanja Nemci su pokušali nekoliko samoubilačkih napada na most, ali bez uspeha.

Ovako su Crvena armija i NOVJ trijumfalno ušli u Beograd! (VIDEO)

Prva proleterska udarna brigada u Beogradu oktobra 1944. Foto: Wikipedia Prva proleterska udarna brigada u Beogradu oktobra 1944. Foto: Wikipedia

Dvadesetog oktobra, nakon osmodnevnih teških borbi, Beograd je bio konačno slobodan. Hiljade građana izašlo je na ulice da bi oduševljeno pozdravilo oslobodioce, jedinice Crvene armije i NOVJ, koji su održali svečani defile na Terazijama ispred hotela Balkan i Moskve.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    20. oktobar 2015 | 09:53

    Tad je Beograd pao u pravo ropstvo.

  • DARKO 100%

    20. oktobar 2015 | 09:07

    Vece je zlo od okupiranog Beograda je nepostovanje zrtva ,svaka okupacija bude i prodje a nepostovanje zrtva moze ostaviti trajne posledice po jedan narod,mnogi su izginuli za slobodu i pravdu, svoga naroda i ne retko su i deca ginula za istu stvar i imala samosvest o nepravdi koja se cini prema njihovom narodu.Mi smo se odavno otudjili od svojh rodjaka ,prijatelja,poznanika,ispricanih junaka,koji su dali svoje zivote da bi buduca pokoljenja zivela u miru i sreci ,pravdi i i da se razvijaju u jedno normalno drustvo gde su ljudske vrednosti na prvom mestu.!!! Mi smo narod koji brzo zaboravlja i pitam se koliko smo mi ispunili sve nade onih koji su dali krv da bi mii ziveli.

  • Don

    20. oktobar 2015 | 16:43

    @ dr Lune. Pobednici su oni koji bolje žive. Žašto se donas ide na rad u Nemačku ? Jeli tamo ropstvo ? Rob je svaki čovek na planeti joji nema para bez obzira na poredak i on je lišen svakog oblika slobode političke i fizičke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA