OVO JE NAJVEĆA TAJNA SRBIJE: Evo ko je napravio SKUPŠTINU SRBIJE i šta je sve preživela! (FOTO)

Izgradnja Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije završena je 1936. godine. Iste godine, 19. oktobra, zdanje je otvoreno, a 20. oktobra u njemu je održana i prva sednica novog saziva

  • 4

Na današnji dan 20. oktobra 1936. godine, u zgradu Skupštine Jugoslavije na današnjem Trgu Nikole Pašića u Beogradu ušli su prvi poslanici. Burna istorija Srbije, pa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom i Jugoslavije, određivala je strukturu parlamenta.

Kamen temeljac zgrade današnjeg Doma Narodne skupštine položio je kralj Srbije Petar I Karađorđević još 1907. godine, a zgradu je projekotvao arhitekta Jovan Ilkić. Zanimljivo je da kako se država menjala, tako je morao da se menja i projekat zgrade skupštine.

Ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu, izmenjena je struktura predstavničkog tela, što je zahtevalo drugačiju zgradu parlamenta. Posle smrti Jovana Ilkića 1917. godine, njegovom sinu Pavlu Ilkiću poverena je izmena projekta, po kome su radovi nastavljeni u periodu od 1920. do 1926. godine.

NAJVEĆA LJUBAV NA BALKANU: Na današnji dan su Srbi i Hrvati postali PRAVA BRAĆA!

U sledećoj fazi gradnje, koja je počela 1934. godine, glavni projektant bio je Nikola Krasnov. On je posle Oktobarske revolucije sa grupom emigranata došao u Beograd, i dao je veliki doprinos reprezentativnosti skupštinskog zdanja, posebno uređenju enterijera.

Kralj Petar I Karađorđević. Foto: Wikipedia Kralj Petar I Karađorđević. Foto: Wikipedia

Izgradnja Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije završena je 1936. godine. Iste godine, 19. oktobra, zdanje je otvoreno, a 20. oktobra u njemu je održana i prva sednica novog saziva.

Za vreme Drugog svetskog rata zgrada parlamenta je bila pošteđena razaranja, jer se u njoj nalazila nemačka Komanda.

BEOGRAD JE SLOBODAN GRAD! Evo kako je izgledao BOJ ZA SRPSKU PRESTONICU i poražen HITLER! (FOTO) (VIDEO)

Privremena skupština Demokratske Federativne Jugoslavije zasedala je u ovoj zgradi, a potom Ustavotvorna skupština, koja je 29. novembra iste godine u Velikoj skupštinskoj sali proglasila Republiku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od 1945. godine, zgrada je korišćena kao predstavnički dom Demokratske Federativne Republike Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a od 3. jula 2006. godine zvanično je postala Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

Zbog izuzetne istorijske, arhitektonske i umetničke vrednosti, zgrada današnjeg Doma Narodne skupštine proglašena je 1984. godine za spomenik kulture.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Lune

    20. oktobar 2015 | 19:21

    Drugi svetski rat je prezivela,ali 5 oktobarske horde su je zapalile i opljackane onako "domacinski"...potraga za umetnickim slikama je u toku.

  • Zika

    20. oktobar 2015 | 18:39

    Isti takav objekat se nalazi u moskvi I havani.ovaj u havani videh svojim ocima a objekat u rusiji videh tada na slici.

  • S.K.

    20. oktobar 2015 | 19:19

    postoji prica da lezi na turskom groblju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA