PREZIME IM OTKRIVA POREKLO: Evo odakle ZAISTA POTIČU Vučić, Nikolić, Tadić i Dačić i ko su im bili preci!

- Većina prezimena kod Srba su tzv. "patronimska", odnosno kao osnov imaju ime pretka. To je slučaj i sa prezimenima naših političara. Dakle, jasno je da je prezime predsednika Srbije izvedeno od pretka Nikole, njegovog prethodnika Tadića od Tadije... - objašnjava za Telegraf.rs predsednik Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo"

  • 84

Prezimena naših političara većina građana Srbije veoma dobro zna, ali kada je u pitanju njihovo poreklo, dešavaju se razne nedoumice. Međutim, postoji način da se na osnovu prezimena tačno utvrdi poreklo ljudi, pa tako i srpskih političara, a da bi znali odakle su im koreni, potreban je ni manje ni više, nego njihov DNK! Naime, kako kaže za Telegraf.rs predsednik Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo" Jovica Krtinić, poslednjih godina se kod nas sprovode DNK istraživanja praporekla po muškoj liniji,  po kojoj se kod Srba u najvećem broju slučajeva nasleđuju i prezimena.

 

Evo kog su porekla Vučić, Nikolić, Tadić i drugi srpski političari.

 

OBIŠLI SMO GROB JOVANKE BROZ, NA DAN KADA JE UMRLA: Evo šta nam se tamo dogodilo (FOTO)

 

UMRLA JE MUČENIČKOM SMRĆU ČETA ĐAKA U JEDNOM DANU: Evo kako su Nemci STRELJALI srpsku decu! (VIDEO) (FOTO)

Kako se može nekoj osobi odrediti poreklo?

 

- Testiranjem Y-DNK hromozoma, koji se u nepromenjenom obliku prenosi isključivo sa oca na sina, odnosno taj genetički zapis isti je generacijama kod sina, oca, dede, pradede...

 

 

S obzirom da je nauka na ovom polju znatno napredovala, možemo otkiriti korene predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića ili nekog drugog političara, na osnovu njegovog prezimena, odnosno pljuvačke, iz koje se uzima DNK.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Krtinić kaže da su dosadašnja istraživanja dala potvrdu da je natpolovičan broj današnjih Srba slovenskog porekla, tj. genetički blizak slovenskim narodima.

 

-  Većina prezimena kod Srba su tzv. `patronimska`, odnosno kao osnov imaju ime pretka. To je slučaj i sa prezimenima naših političara. Dakle, jasno je da je prezime predsednika Srbije izvedeno od pretka Nikole, njegovog prethodnika Tadića od Tadije. Takođe, u osnovi premijerovog prezimena Vučića je čest osnov za srpska imena i prezimena – Vuk. Pojavljuje se na desetine oblika, od kojih je najčešći Vuković, a postoji i niz drugih - objašnjava naš sagovornik i dodaje da premijerovi Vučići potiču sa područja Stare Hercegovine.

 

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

 

Na osnovu imena pretka, možemo zaključiti da je prezime lidera LDP Čedomira Jovanovića, potiče od imena Jovan, ministra odbrane Bratislava Gašića od Gaše, ministarke građevine Zorane Mihajlović od Mihajla.

 

KOSOVO DALO PISANE GARANCIJE UNESKU: Nećemo menjati imena SRPSKIM CRKVAMA

 

- Dakle, sama po sebi, ova patronimska prezimena ne daju previše osnova za neka dublja istraživanja, posebno ako se zna da su prezimena kod Srba u Srbiji postala nepromenjiva tek od polovine 19. veka. Do tada su se smenjivala iz kolena u koleno, tako što je sin najčešće dobijao prezime po imenu oca ili dede  - objašnjava naš sagovornik.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Krtinić objašnjava da kada je reč o ranijem prezimenu predsednika Tomislava Nikolića, on je poreklom od Božovića iz Ibarskog Kolašina, dok je daljim poreklom iz Pipera.

 

- Prezime Nikolić prvi je poneo predsednikov pradeda Simeun. Međutim, ono što je interesantno jeste da smo u sklopu naših genetičkih istraživanja saznali kojoj haplogrupi (uslovno rečeno "drevnim grupacijama naroda") pripadaju Božovići iz Ibarskog Kolašina, a što bi trebalo da bude i haplogrupa predsednika Nikolića. Dakle, ovi Božovići pripadaju najčešćoj haplogrupi kod Srba – I2a.

 

OVO JE NAJVEĆA TAJNA SRBIJE: Evo ko je napravio SKUPŠTINU SRBIJE i šta je sve preživela! (FOTO)

 

Na kraju, naš sagovornik kaže da su slično prethodnom primeru, došli  i do podatka o (mogućem) genetičkom poreklu bivšeg predsednika Borisa Tadića.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Naime, nedavno smo testirali jednog Tadića iz sela Smriječno, odakle su i preci Borisa Tadića. Ispostavilo se da on pripada haplogrupi N1a P189.2, koja je među ređima kod Srba.

 

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • limeni

    25. oktobar 2015 | 10:44

    svi iz cene gore,mada sam hercegovac,a ponosit sa srbin

  • Zemunac23

    25. oktobar 2015 | 10:58

    Svi poticemo od magarca

  • Patriot

    25. oktobar 2015 | 15:49

    Zadnjih 25 godina su mi mnogo poznata ova stara srpska prezimena...sve posten do postenog!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA