KOSOVO JE SRPSKA VELIKA I TRAGIČNA RANA, SAMO MRTVIMA SKIDAM KAPU: Ispovest Vladimira Kostića otvorila je oči Srbima!

- Kosovo je naša velika i tragična rana, ali se u Srbiji odigrava "Kosovo 2" gde desetine hiljada mladih poslednjih 30 godina u tihom egzodusu odlazi iz Srbije - kaže prvi čovek SANU-a

Nikome, sem mrtvima koji su dali život na Kosovu. Njima skidam kapu, ispričao je prvi čovek SANU Vladimir Kostić u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik u kojem je rekao da stavlja tačku na diskusiju oko njegove izjave da "Kosovo nije ni de fakto ni de jure u Srbiji".

Evo ko je IZDAO Srbiju i glasao za prijem Kosova u Unesko!

- Citirao sam tu izjavu Dobrice Ćosića iz intervjua Nedeljniku, o dostojanstvenom napuštanju Kosova, ali nije adekvatno da se sada pozivam na mrtvog čoveka. Radi se, po mom dubokom ubeđenju, o napuštanju političke kontrole Kosova kao celine. Karikaturalno je neko poručio da dok poslednji Srbin živi na Kosovu - Kosovo je naše. A moj ceo napor jeste da ne ostane taj poslednji Mohikanac, nego da Srba na Kosovu ima znatno više od tog jednog - rekao je Nedeljniku predsednik SANU i podvukao:

NAROD CRNE GORE PRIZNAO TE NIJE, KOSOVO JE SRCE SRBIJE: Ove reči su zapalile društvene mreže!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Kosovo je naša velika i tragična rana, ali se u Srbiji odigrava "Kosovo 2" gde desetine hiljada mladih poslednjih 30 godina u tihom egzodusu odlazi iz Srbije. Znamo li kolika je ta rana? Srbija nam nestaje pred očima. Kako je moguće da u svesti čitavih generacija Srbija više nije mesto u kome ima budućnosti, da to nije država u kojoj je normalno živeti, nego se mora ići dalje".

- Sa 62 godine imam pravo na sopstveno mišljenje po cenu i da je pogrešno. Suština cele ove priče, međutim, trebalo bi da se iskoristi kao šansa, bez obzira na to što ja imam svoju povređenost i ljutnju, jer sam optužen za izdajnika i moralnu nakazu. Ovo što se meni desilo pokazuje u kojoj meri je u ovoj državi pokidano komuniciranje naučnih, umetničkih, intelektualnih, političkih, privrednih i svih drugih elita. Moj slučaj mora da označi početak dijaloga. Ali niko u tom dijalogu ne sme da pomisli ni da je veći Srbin, ni da je veći patriota od mene. To ne dozvoljavam - kaže on.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je kazao Nedeljniku da se u ovih nekoliko dana kajao što je na čelu SANU.

- A onda sam se uplašio sopstvenog kukavičluka. Izdržaću do kraja. Da li će biti smenjivanje ili kraj mandata - sasvim svejedno - objasnio je Kostić i dodao da je "očekiva reakcije pošto kod nas postoji taj ritualni patriotizam, ali nije očekivao takvu podlost i direktan napad na njegov patriotizam i moral".

On je sada otrkio i kako se našao u uniformi na Kosovu:

- Mene je država zvala, na početku onih nemira, bio sam u specijalnim jedinicama saveznog SUP-a, načelnik saniteta. Imao sam oružje iz kojeg, uzgred budi rečeno, nisam znao ni da pucam. Bio sam tamo dva meseca, u trenucima kada to nije bilo ni prijatno ni lako, i video tragiku i tog prostora i tih ljudi, u kakvim uslovima žive. Vratio sam se mnogo mudriji nego što sam otišao na Kosovo. U tom iskustvu ne vidim nikakav heroizam, jedino što bih se i u budućnosti odazvao.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na kraju Kostić je rekao da je ideja da predsednik SANU nema pravo na privatno mišljenje praktično je logika komiteta i logika partije. Ukoliko bi mi neko to postavio kao uslov, tog momenta bih podneo ostavku.

- Nije Srbija toliko glupa kao što se misli. I nije Srbija toliko naivna. Srbija je možda umorna, možda čak i pomalo uplašena. Naša budućnost je u generacijama koje moraju da se oslobode ideoloških naslaga, koje imam i ja. Nije moja sujeta veća od Srbije, meni će ostati gorčina, ali na moj revanš ne treba računati. Zato, gospodo, hajde da započnemo dijalog o svakom pitanju u Srbiji. Nemam uopšte dilemu da se u gomili stvari nećemo slagati, ali ćemo čuti jedni druge i negde inkorporirati sve te naše sumnje. Moje iskustvo koje nije prijatno - evo, stavljam ga po strani. U zalog budućeg dijaloga ko god bude na vlasti i ko god bude vodio SANU.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kostić je rekao i da je ponudio ostavku na sastanku Izvršnog odbora SANU, ali najveći broj akademika s kojima sam komunicirao traži da to ne činim.

- Hteo sam da dam ostavku, ali mi ne daju akademici. Ubeđuju me da ostanem, jer imam pravo na lično mišljenje

Na pitanje da li misli d aulazi u politiku kazao je:

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Poštujem svačiji napor, ali nisam nikad pripadao nijednoj stranci. Kao i svaki građanin ove zemlje, imao sam simpatije pre nekim strankama, ali sam se kao svaki ozbiljan građanin razočarao u politiku. Ne pada mi na pamet da ulazim u politiku. Neću da pogazim sve što sam u životu radio i sve što sam u životu izbegavao.

Kompletan intervju u kojem predsednik SANU stavlja tačku na diskusiju pročitajne u novom broju Nedeljnika.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ranka

    22. oktobar 2015 | 12:51

    Kosovo je srce Srbije. Kolevka srpske baštine. Nikada ne smemo ni pomisliti da ne nešto Naše izgubljeno.

  • Kole

    22. oktobar 2015 | 15:23

    Ako vec znate da je to tragicna rana celog srpskog naroda, pa vi biste kao lider srpskih intelektualaca trebali najbilje znati da se to ne dira.

  • Zoran

    22. oktobar 2015 | 14:36

    Gospodin akademik prica kao da je clan LDP pred izbore, zasto zabijati noz u svezu ranu? Nista nije izgubljeno dokle god se mi ne predamo. Mozda ne za naseg zivota, ali KiM ce opet biti nase. Nema predaje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA