Dačić: Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku!

Ministar spoljnih poslova izjavio je danas i da je potrebno da Srbija prihvati da je mala zemlja i da bude svesna svog položaja u svetu, ali i da mora da ojača svoju spoljnu politiku i međunarodni položaj

  • 15

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom glasanja Crne Gore i Makedonije u Izvršnom savetu Uneska, da će se podrška koju su pružile usvajanju predloga da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju odraziti na njihove odnose sa Srbijom. On je još rekao i da ne pati za Titom, ali da mu je žao što Srbija nema takvu spoljnu politiku kao što je Jugoslavija imala u to vreme.

SRBI LIKUJU I SLAVE POBEDU: Evo zašto Kosovo NIJE i NEĆE biti primljeno u UNESKO! (VIDEO)

- Ostaće mrlja na našim odnosima. Pošto Crna Gora i Makedonija ne gledaju na nas kao na prioritet, neće ni oni nama to biti - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje studenata na tribini "Položžaj Srbije u međunarodnim odnosima" na Fakultetu političkih nauka.

Kako je rekao, imaće i oni neki zahtev u međunarodnim organizacijama koji Srbija neće podržati.

Dačić se zapitao kako je moguće da te zemlje ne prave razliku između onoga što je bitno za Srbiju i nekih poteza kojim su, kako je rekao, hteli da pošalju poruku Zapadu.

Prema njegovim rečima, pitanje članstva Kosova u Unesku nije isto to što i pitanje članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

- Jedno je guranje lopte, a drugo su Dečani - naglasio je on.

SRBIJA SE NE PREDAJE: Beograd nastavlja lobiranje za "NE Kosovu u UNESKO"!

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Ministar spoljnih poslova izjavio je danas i da je potrebno da Srbija prihvati da je mala zemlja i da bude svesna svog položaja u svetu, ali i da "mora da ojača svoju spoljnu politiku i međunarodni položaj".

- Srbija mora da se kreće ka svom cilju, Evropskoj uniji, oslobođena iluzija i mitova o svojoj veličini, ali mora da zna i šta je njen državni interes - rekao je Dačić na tribini.

On je kazao da ne pati za bivšom Jugoslavijom već za spoljnom politikom.

- Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku. Želim da Srbija bude poštovana, a ne da nam Letonija i Estonija dele lekcije o demokratiji - kazao je Dačić.

EVO KO JE ZAISTA IZDAO SRBIJU! Pogledajte ko je STVARNO GLASAO da se Kosovo primi u UNESKO! (VIDEO)

On je kazao da Srbija mora da traži "minimalni zajednički imenitelj sa velikim silama".

Dodao je da je Srbiji EU potrebna zbog zajedničkih vrednosti, ali i iz ekonomskih razloga.

- Srbija nije Švjcarska, ili Norveška, gde se živi bolje i koje bi EU trebalo da daju više nego ona njima. Srbija pripada kategoriji zemalja koje će dugo dobijati više o EU (nego što će davati) - kazao je Dačić.

On je dodao da u razgovorima sa predstavnicima Velike Britanije govori da "Srbija jednim uvom sluša radio London, a drugim radio Moskvu, ali da na vezi sa Londonom poslednjih 20 godina postoje neke smetnje".

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Dačić je kazao da se zemlje na Balkanu u vreme godišnjica takvih dešavanja međusobno optužuju ko je i kolko kriv.

- Balkan je takvo područje. Bilo je krvi koliko hoćete i sad je red da malo osetimo med - kazao je Dačić.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iznogud

    23. oktobar 2015 | 22:20

    tito je imao spoljnu politiku ali nije imao koferce...tita niko nije video pijanog pored nekog ambasadora..tito nije imao svoju licnu imovinu,njegova deca nisu bila gradonacelnici ili u upravnim odborima,...tako je i mogao da postigne neki uspeh.tito je bio drzavnik jer je znao da sacuva drzavu koju je oteo,nasledio zatekao a vi sebe nazivate drzavnicima 20 g posle rata vi i dalje samo rasprodajete nasledjeno

  • obilic

    23. oktobar 2015 | 23:30

    Inace to koferce nije fer sto mu nasadjuju na glavu DACA JE HTEO DA BUDE POLITICAR USPEO JE NA MALA VRATA I PREGAZIO IH KAO PLITAK POTOK. REALNO KOMUNISTE I SPSOVCE NE PODNOSIM ALI OVO JE REALNOST TAJ MALISAN IM ODSKOCIO ZA 10 koplja i smeska se tako se to radi. NIJE MU PALO SA NEBA UCIO JE I TRUDIO SE ZA SVE TREBA DA SE ZAGREJE STOLICA. ZNATE KAKO CE TE TO PRIMETITI DACIC JE SAMO SVAKE GODINE BIO OBOGACEN GOVORSKIM RECNIKOM I POLITICKIM VELIKA SMIRENOST NE MLATI RUKAMA I NE OBECAVA NEMOGUCE A SEBE CENI I IMA DOBAR POLITICKI NASTUP NE PETLJA SE U GLUPOSTI I DRUGOG GURA DA TAMO GDE NEMA NISTA OSTVARUJE KAO KARIJERU ON SAMO NA SIGURNOM TEMELJU POLITICKOM STOJI I NIJE PREVRTAC. DRZI SE JEDNE POLITIKE A TO JE VRLO ZNACAJNO

  • топлистанадреалиста

    24. oktobar 2015 | 11:00

    Што сте мијењали систем? Што сте пустили странце да вам наређују?..... и доста више југословенштине.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA