UNESKO ODLUČIO - KOSOVO JE SRBIJA! Pobeda Srbije u Parizu - ODBIJEN predlog Albanije!

Za predlog Srbije bilo je 59, protiv 89, a uzdržano 22 zemlje. Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka. Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. BiH uzdržana.

Generalna konferencija Uneska u Parizu počela je oko 11:30 sati sednicu na kojoj će odlučivati o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju, javlja RTS. Srbija je na početku sednice zatražila da se ta tačka dnevnog reda odloži i da se o tome pregovara u Briselu. Ipak većinom glasova odbijen je taj predlog i pristupiće se glasanju za prijem Kosova u Unesko po principu dvotrećinske većine!

IZBRISALI UNESKO CRVENOM BOJOM! Evo kako ALBANCI KUKAJU zbog POBEDE SRBIJE!

ONI SU IZDALI SRBE: Evo ko je od BRAĆE glasao protiv Srbije!

13:50 - POBEDA SRBIJE I PRAVDE! Srpske SVETINJE NISU PALE u ruke Albanaca - Kosovo NIJE primljeno u UNESKO! #NoKosovoUnesco

13:35 - Kosovo nije primljeno u Unesko pošto za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na generalnoj konferenciji ove organizacije. ZA su glasale 92 države, 50 je bilo PROTIV, a uzdržane 22 zemlje

13:25 - Završeno je glasanje - BROJANJE U TOKU! Kosovu je POTREBNA dvotrećinska većina

13.10 - Počelo glasanje o prijemu Kosova u Unesko.

13.00 - Glasanje je završeno. Odbijen je zahtev Srbije! Bahami u psoednji trenutak tražili da promene glas iz "za" u "protiv". Za predlog Srbije bilo je 59, protiv 89, a uzdržano 22 zemlje, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili rpisutni u sali.  Glasanju je pristupilo 170 država.

12.50 - U toku je glasanje u Parizu. Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka, Angola, Argentina, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Kipar, Kolumbija, Kuba, Eritreja, Španija, Etiopija, Gruzija, Haiti, Indija, Maroko, Meksiko... Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Belgija, Estonija, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Nemačka, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati... BiH uzdržana.

12.35 - U toku je glgasanje o odlaganju predloga. Devet zemalja nema pravo glasa.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

12.30 - Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

12.25 - Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

12: 20 - Britanija ističe da se nikad nije desilo da generalna konferncija odbije zemlju koju je predložio izvršni odbor i da bi to bio presedan. Ambasador Srbije odgovorio da je presedan i to što je predlog stavljen na dnevni red i da Kosovo nije država već teritorija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

12:18 - SRPSKI PATRIJARH O PRIJEMU KOSOVA U UNESKO: Crkva će braniti silom ono što joj se oduzme!

12:00 - U toku je žučna debata, glasanje se očekuje uskoro, javlja RTS.

DAN D ZA SRBE: Hoće li SRPSKE SVETINJE pasti u ruke Albanaca? Evo kako Srbija može da SPREČI ulazak Kosova u UNESKO!

Za predlog Srbije da se odloži glasanja o članstvu Kosova su Rusija, Kuba, Argentina i Kina, dok su protiv toga Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Nemačka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za Tanjug da su izgledi da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu objektivno krajnje neizvesni.

- S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrdjivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika izmedju glasova "za" i "protiv" biti veoma tesn - istakao je ambasador Tanasković.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

Prema njegovim račima, da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine.

Ambasador Srbije je ukazao i da činjenica da je zahtev Kosova jedina tačka plenarne sednice ukazuje na značaj pitanja i na to da će biti velika rasprava.

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocjenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica te međunarodne agencije, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Prema spisku koji su uradili Vlada Kosova i njeni međunarodni partneri, 62 države su se izjasnile da će sigurno glasati za prijem Kosova, dok se ostalih 30 nisu jasno izjasnile, ali se kosovske vlasti uzdaju i u njihovu podršku.

Generalna Skupština Unesko će danas razrazmatra predlog Albanije koji je podržan u Izvršnom odboru organizacije da Kosovo postane član te organizacije, protiv čega Srbija žestoko lobira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    9. novembar 2015 | 12:24

    A trčimo amerima britancima i germanima.. Jao zivote, pa mi smo sebi najveci neprijatelji

  • D3

    9. novembar 2015 | 13:20

    Napraviti spisak svih zemalja koje su glasale protiv i sa njima smanjiti diplomatske odnose. Koliko vidim vecina Evropske unije na celu sa glavnim zemljama Nemackom, Britanijom i Francuskom su protiv nas a mi im trcimo u zagrljaj i menjamo nase zakone i dozvoljavamo gej parade i ostale nebuloze. Sad svi prstic na celo pa razmislite.

  • РС

    9. novembar 2015 | 14:20

    Чуј БиХ уздржана! Отимају ми моје историјско наслеђе а ја "уздржан"! Па гдје то има! Још један разлог да се Република Српска отцијепи од оног циничног дијела БиХ! Косово је срце Србије!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA