SRBIJA KRUPNIM KORACIMA KA EU: Brisel svojim OCENAMA obradovao Srbe

Srbija je ostala aktivno posvećena strateškom cilju ulaska u EU i u tom cilju nastavlja da preduzima reforme, konstatuje se u Izveštaju EK

  • 75

Srbija je protekle godine načinila krupne korake u približavanju EU, suština je Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, a komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han ocenjuje da su se stekli uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

- Verujem da su se stekli uslovi da se ona otvore ove godine - rekao je Han, predstavljajući paket izveštaja o napretku država kandidata i potencijalnih kandidata pred Spoljnopolitičkim odborom EP.

SRBIJA SPROVODI AMBICIOZNE REFORME: Evo šta još piše u izveštaju Evropske komisije

HAN OBRADOVAO SRBE: Srbija ispunila uslove za otvaranje pregovaračkih poglavlja!

Srbija je ostala aktivno posvećena strateškom cilju ulaska u EU i u tom cilju nastavlja da preduzima reforme, konstatuje se u Izveštaju EK.

I komesar Han se posebno osvrnuo na činjenicu da su u Srbiji u toku ambiciozne reforme i izrazio očekivanje da će se reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala, kao i ekononomske reforme nastaviti.

On je ocenio da je došlo do napretka i u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a govoreći o izbegličkoj krizi bez presedana komesar je rekao da se Srbija ponela "relativno dobro".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kad je reč o Kosovu, komesar je rekao da se ono ove godine suočilo sa ozbiljnim izazovima i da je vlada u Prištini morala da donese neke teške odluke, kao što su formiranje specijalnog suda i tužilaštva za zločine OVK i sporazum sa Beogradom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Komesar je rekao da je politička situacija na Kosovu u poslednjih šest meseci u pat poziciji i da su izbori omeli proces reformi.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister je rekao da je novi pristup u pisanju Izveštaja pozitivna promena, jer daje jasniju sliku o napretku i smernice za nastavak procesa evropskih integracija.

- Znam koliko je za Srbiju važno da se prva poglavlja što pre otvore  - rekao je Mekalister, dodajući da smatra da je došlo vreme za to.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tada će početi pravi rad, dodao je on i zatražio od komesara Hana da odgovori da li će poglavlja biti otvorena ove godine. U Izveštaju se ističe da, i pored poboljšanog zakonskog okvira, situacija u vezi sa vladavinom prava i nezavisnosti pravosuđa još nije zadovoljavajuća.

Kad je reč o potrebi pune primene prava na slobodno izražavanje, to se, navodi se u Izveštaju, naročito odnosi na transparentnost vlasništva nad medijima i njihovog finansiranja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Masha

    10. novembar 2015 | 12:36

    Konacno da Srbija vise nije na crnoj listi ostalih drzava, samo napred!

  • Maja

    10. novembar 2015 | 11:41

    Ovakav izvestaj je zbog reformi koje su sprovedene u Srbiji i koje niko nije smeo pre Vucica da sprovede.

  • SREDA

    10. novembar 2015 | 11:48

    I Srbija je opravdala ocekivanje EU! maksimalno se založila da ispuni svaki zadatak koji je od nje tražen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA