JOŠ JEDNA POBEDA U UNESKU: Srbija primljena u Izvršni savet!

- U glasanju je učestvovalo 186 država članica, a Srbija je dobila 161 glas, što se, pogotovo posle velike podele u Generalnoj konferenciji povodom zahteva za prijem Kosova, može smatrati odličnim rezultatom - rekao je ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković

  • 5

Srbija je danas izabrana za članicu Izvršnog saveta Uneska u naredne četiri godine, potvrdio je večeras Tanjugu ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.

SRBI NA PRAGU JOŠ JEDNE POBEDE U UNESKU: Srbija ulazi u Izvršni savet!

- U glasanju je učestvovalo 186 država članica, a Srbija je dobila 161 glas, što se, pogotovo posle velike podele u Generalnoj konferenciji povodom zahteva za prijem Kosova, može smatrati odličnim rezultatom - poručio je Tanasković.

UNESKO ODLUČIO - KOSOVO JE SRBIJA! Pobeda Srbije u Parizu - ODBIJEN predlog Albanije!

Na sajtu Uneska objavljeno je da je Srbija među zemljama koje su na glasanju u Parizu primljene u Izvršni savet te organizacije, u regionalnoj grupi II, koja ima četiri mesta, zajedno sa Slovenijom, Litvanijom i Rusijom.

Darko Tanasković

TAČI, IZVINI: Srbija je MORALNI POBEDNIK - EVO koliko LJUDI je ZAISTA BILO PROTIV Kosova u UNESKU!

U grupi I izabrane su Francuska, Grčka, Italija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a u grupi III Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragva i Paragvaj.

POPUST ZA RUSE: Evo kako se Crnogorac zahvalio BRAĆI zbog podrške Srbiji u Unesku! (FOTO)

Nove članice iz grupe azijskih i pacifičkih zemalja su Iran, Malezija, Šri Lanka, Pakistan i Vijetnam, a iz grupe afričkih i arapskih zemalja izabrano je njih sedam, od 11 koliko bi trebalo.

SUZE ZBOG POBEDE SRBIJE, PRETNJE I UCENE: Evo kako je ZAISTA izgledao HAOS na glasanju u UNESKU! #NoKosovoUnesco

- Izvršni savet je, zapravo ''vlada'' ove organizacije, tako da će, za razliku od prethodnog perioda, Srbija u periodu između dveju Generalnih konferencija aktivno učestvovati u odlučivanju u svim domenima delovanja Uneska - naveo je Tanasković.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SRBIJA KAO NAJVEĆA SILA U REGIONU: Evo zašto su Srbi NAJJAČI narod na Balkanu! #NoKosovoUnesco

Podsetio je na to da je Izvršni savet nedavno preporučio da se, na predlog Albanije i grupe zemalja, zahtev "Kosova" za prijem u Unesko stavi na dnevni red GK, na šta Srbija nije mogla neposredno uticati.

- Zemlje članice Uneska podeljene su na osnovu geografske pripadnosti, po tzv. elektoralnim grupama. Svakoj elektoralnoj grupi pripada određeni broj mesta u Izvršnom savetu koji ukupno broji 58 članova - precizirao je Tanasković.

Prilikom održavanja Generalne konferencije, znači svake dve godine, zamenjuje se polovina članstva Izvršnog saveta, odnosno bira se 29 novih članova, rekao je Tanasković i dodao da je Srbija u drugoj elektoralnoj grupi, gde Izvršni savet napuštaju četiri države.

- Dogovorom unutar izborne grupe postignuto je da broj kandidata za prijem bude jednak broju mesta koja se upražnjavaju, tako da su se, pored Srbije, kandidovale i Ruska Federacija, koja obnavlja mandat, Litvanija i Slovenija - rekao je Tanasković Tanjugu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA