OBNAVLJAMO UPROPAŠĆEN NOVI SAD! Vučević najavljuje bolje dane u Vojvodini

- Srbija napreduje pod vođstvom SNS-a i premijera Aleksandra Vučića, a pretpostavljam da ni svi spolja ne navijaju da Srbija bude razvijena država, stabilna, jaka, da bude pravi ekonomski i politički lider u regionu - smatra gradonačelnik Novog Sada

  • 1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u intervjuu za Nedeljnik kaže da su morali nakon katastrofalne situacije u kojoj su zatekli grad po preuzimanju vlasti, krajem septembra 2012. godine, morali da zaustave propadanje Novog Sada. Vučević govori o tome šta su zatekli kada su preuzeli vlast, kakvo je pravo finansijsko stanje grada, ali i zbog čega je za hitne izbore na svim nivoima.

VUČEVIĆ O VUČIĆEVOJ VLADI: Evo šta je prvi čovek Novog Sada rekao o radu premijera

-  Morali smo najpre u svim blokiranim preduzećima da deblokiramo račune, da im obezbedimo redovno finansiranje. Verujte, grad je izgledao kao finansijska Hirošima,  Posle više od tri godine vladavine aktuelne koalicije, Novi Sad je bolji i uspešniji grad, ali predstoji još mnogo posla da se iskoriste svi potencijali koje poseduje. U septembru 2012. zatekli smo astronomski prezadužena i devastirana javna preduzeća, prekomeran broj, bukvalno preko noći, stranački zaposlenih radnika, sumnjive i sporne ugovore koji su kočili započete investicije.

Foto: Promo Foto: Promo

Danas je Novi Sad znatno zdraviji grad, ocenjuje gradonačelnik Miloš Vučević. Šta vam je dosad bilo najteže kao gradonačelniku Novog Sada?

Rešavanje problema javnih preduzeća i reforma javnog sektora. Broj zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima i PU „Radosno detinjstvo" smanjen je za 450, a za otpremnine smo izdvojili više od dva i po miliona evra. Čeka nas dalja racionalizacija. To je proces koji treba da se sprovede u naredne dve do tri godine. U kojim preduzećima je napredak najveći? Značajni pomaci vide se u „Lisju“ i „Čistoći“, a tu su i SPC „Vojvodina“, „Put“ i „Gradsko zelenilo“, kao i „Radosno detinjstvo“, koje se umnogome stabilizovalo. „Put“ je, recimo, 2012. imao dug od šeststo miliona dinara, a u prvih šest meseci ove godine je poslovao pozitivno. Ipak, problemi su i dalje tu i radićemo na njihovom prevazilaženju, a trenutno smo dosta posvećeni rešavanju stanja u JKP „Stan“.

VUČEVIĆ I AJGNER: Novi Sad ima razvijene i čvrste veze sa Austrijom

Da li ste zadovoljni realizacijom kapitalnih ulaganja?

Jesam, mada uvek može bolje. Unapređujemo infrastrukturu, posebno u prigradskim naseljima, od rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica do zamene toplovodnih cevi, nadogradnje topliflkacionog sistema i završetka vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Bulevar Evrope je u završnoj fazi, obezbedili smo dodatni novac za gradnju Žeželjevog mosta. Mnogo ulažemo u zdravstvo, pokrenuli smo projekat nove zgrade Hitne pomoći. Mnogo je uloženo i u obrazovanje i veoma sam ponosan što imamo dva nova i dva dograđena vrtića i što je upisano rekordnih 16.000 dece. Otvorili smo i nove škole.

Foto: Promo Foto: Promo

Kakvo je pravo finansijsko stanje grada?

Novi Sad je finansijski najstabilnija lokalna samouprava u Srbiji. Sa prenetim sredstvima iz 2014. prihodi budžeta od početka januara do kraja juna premašili su devet milijardi dinara. To je preko 86 odsto sredstava planiranih za prvo polugodište, odnosno više od 46 odsto planiranog za celu godinu. Najveći deo prihoda, preciznije 3,2 milijarde dinara, ostvaren je od poreza na dobit, dohodak i kapitalna ulaganja.

Šta je sa najavljenim američkim ulaganjima?

Pronašli smo zajednički jezik sa jednom kompanijom iz SAD koja se zvanično obratila nama i Vladi Srbije sa željom da otvori proizvodne pogone u Novom Sadu. Reč je o proizvodnji u oblasti auto-industrije i nekoliko hiljada radnih mesta, što bi u privrednom smislu, zaista, preporodilo grad. Naporno radimo svakodnevno da se ta investicija što pre realizuje. Jedva čekam da tom investicijom obradujemo sve Novosađane i dobronamerne građane Srbije.

Foto: Promo Foto: Promo

Kako ocenjujete delovanje opozicionih stranaka?

Njihov problem je što misleći da udaraju na SNS, zapravo udaraju po logici građana i grubo je vređaju. Ako ste godinama bili na vlasti i imali priliku da se pokažete, da napravite pomake nabolje, a to vreme protraćili na devastiranje javnih preduzeća, ruiniranje PU i zaduživanje građana, kako imate obraza da se pojavite pred istim tim građanima, i kritikujete nas koji radimo i sve to popravljamo! Ja nemam problem da priznam da je neko nešto dobro uradio, bez obzira kojoj stranci pripada, ali imam problem da slušam laži i bavim se propagandom. Prvi sam gradonačelnik Novog Sada koji je primio predstavnike opozicije.

Foto: Promo Foto: Promo

Zbog čega ste za što hitnije izbore na svim nivoima?

Samo zbog želje za boljom Srbijom u kojoj nas građani podržavaju. Jedino na izborima može da se proveri koliku podršku uživa politika koju sprovode SNS i premijer Aleksandar Vučić, a koliku oni koji nas svakodnevno kritikuju. Upravo ti koji su već 15 godina na vlasti beže od izbora i grčevito se bore da do poslednjeg dana mandata zadrže svoje fotelje. Ne žuri se nama, kad god izbori budu zakazani, SNS će biti spreman. Svet je u krizi, i svuda je politika zaduživanja. Teško je ako se ne zadužite kada se svi zadužuju? U pravu ste, ali posle usvajanja rebalansa budžeta, gradska administracija nije zadužila grad ni za jedan jedini dinar. Dok je bivša gradska vlast zadužila Grad Novi Sad za trideset devet miliona evra, a sa tim novcem nije ništa uradila. Građani to znaju, zato su oni koji su to uradili danas u dubokoj opoziciji i bore se za cenzus. Iza ove gradske vlasti neće ostati „lopovluk i dugovi" i dok sam ja gradonačelnik, Novi Sad se neće zaduživati nego će se domaćinski odnositi prema budžetu. Prihvatam da se na teret aktuelne administracije stavi to da nije trošila pare u izbornoj godini, za šta nas optužuje opozicija. Njima je to logično, nama nije. Mi nismo niti ćemo biti isti kao oni. Mi ćemo se truditi da u Novi Sad dođu najveći investitori iz Rusije i najveći investitori iz SAD, i stvorićemo im uslove da u Novom Sadu otvore svoje pogone, a samim tim i da otvore veliki broj novih radnih mesta.

VUČEVIĆ I KRAVČENKO PREZENTOVALI CNG GORIVO: Otvorena CNG punionica na benzinskoj pumpi NIS! (FOTO)

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Opozicija tvrdi da u Novom Sadu već postoje komunalno opremljene lokacije koje se mogu po- nuditi investitorima?

To nije tačno. Pričaju da postoje neke lokacije za koje ne znaju ni da pokažu gde se nalaze, što je i logično jer njih nema. Ne valja im ni suficit koji imamo, a šta bi tek bilo i šta bi govorili da kojim slučajem imamo deficit u budžetu. Samo pokušavaju da obmanjuju javnost, ali čak i to rade traljavo. Oni koji su astronomski zadužili Grad Novi Sad, i to bez ikakvog plana realizacije sredstava, i omogućavali neplanski javnim preduzećima da podižu kredite kako bi isplatili plate zaposlenima, imaju obraza da kritikuju to što se povećavaju subvencije javnim preduzećima. Mi smo usvojili rebalans gradskog budžeta čiji glavni deo se odnosi na obezbeđivanje četiristo miliona dinara za komunalno opremanje parcele koju je Grad bez naknade dobio od Republike Srbije, a koja će biti pretvorena u industrijsku zonu i ponuđena potencijalnim investitorima. Neka mi neko kaže kako to nije značajno. Tih četiristo miliona dinara je obezbeđeno iz tri izvora - ušteda koju je u visini od sto miliona ostvario Zavod za izgradnju Grada Novog Sada, dvesta miliona dinara koji će biti preusmereni sa nekih drugih projekata od kojih je Grad privremeno odustao i sto miliona koji su obezbeđeni iz rezervi. Parcela koju je Novi Sad dobio od Republike Srbije površine je 39 hektara, nalazi se uz autoput Subotica-Beograd i prema planu Grad Novi Sad će obaviti kompletno komunalno opremanje te lokacije.

Foto: Promo Foto: Promo

Tvrdite da ste zaustavili propadanje Novog Sada? Kako?

- Morali smo prvo u svim blokiranim preduzećima da deblokiramo račune, da im obezbedimo redovno finansiranje. Eto takva je bila situacija. U kratkom roku uspešno smo zastavili propadanje grada. JKP „Čistoća“ bila je u blokadi za oko milijardu dinara pa nije mogla da kupi čak ni gorivo kako bi grad čistili od smeća. Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo" bila je zadužena za sedamsto miliona. U Toplani je bilo više milijardi dinara gubitka. Verujte, grad je izgledao kao finansijska Hirošima. A da ne pričam o izgradnji Bulevara Evrope. Uz velike napore Grada i Zavoda za izgradnju, raskinuli smo ugovor sa Borovicom, koji je bio izvođač radova. Pokrenuli smo tužbe za vraćanje nenamenski potrošenih 4,6 miliona evra i sprečili jednu od najvećih pljački grada. Uspeli smo da sačuvamo gradski budžet u suficitu iako je gradska kasa bila umanjena zbog novog seta poreskih zakona i velike odštete za ATP Vojvodinu. Ponoviću, danas je Nov i Sad finansijski najstabilniji grad u Srbiji, a od posla nemamo vremena za besmislene petparačke laži kroz saopštenja opozicije kako je grad u nekakvoj finansijskoj krizi, kojim žele da zbune građane i ućare neki procenat glasova. SNS je stranka koja se zalaže za što brži ulazak u EU.

Foto: Promo Foto: Promo

Šta ako Evropska unija od nas traži da uvedemo sankcije Rusiji? Hoće li Srbija promeniti svoj kurs i odnos prema Rusiji?

Srbiji je potrebno da izgradi sebe tako da se o Srbiji odlučuje u Srbiji, imajući, naravno, u vidu činjenicu da je Srbija mala zemlja, u odnosu na raspored snaga na globalnom nivou. Srbija je oduvek imala visok nivo odnosa sa Ruskom Federacijom, i nema razloga da bilo šta kvari. Zašto bismo izgubili koristi koje imamo u ekonomskoj, privrednoj, paibezbednosnoj saradnji s Rusijom? Srbija treba da vodi politiku koja je u interesu naših građana, a ne u interesu drugih centara moći. Ne mislim da će Srbija menjati svoj kurs. Srbija ima svoj pravac, što znači  da želi da postane članica EU, ali da zadrži svoje odnose i sa Rusijom, i sa Sjedinjenim Državama, i sa Kinom, i drugim zemljama. Svestan sam da se u medijima stalno pokušava omalovažiti takav vid političkog delovanja, često i kroz ciničan vid kritike, ali dosadašnji rezultati pokazuju da je to moguće. Vlada koju vodi premijer Aleksandar Vučić je, za kratko vreme, uspela u tome da naša zemlja bude međunarodno poštovana, finansijski stabilna, sve bolje mesto za ulaganje kapitala, da bude sve bolje mesto za život, što nam je osnovni cilj.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Očekujete li da se tokom evropskih integracija od Srbije zatraži da se na neki način saglasi sa ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije?

Mnogi nas, čak i neki krugovi u Srbiji, ubeđuju da Srbija ni de facto ni de iure nije prisutna na Kosovu i Metohiji. Ako je to tačno, zašto će od nas da traže bUo kakvu saglasnost? To je zapravo najbolji dokaz da je Srbija prisutna na Kosovu, i da mi jesmo u procesu odlučivanja svega što se i što će se dešavati tamo. Nismo dali ni saglasnost za ulazak Kosova u Unesko, borili smo se protiv tog ulaska, i izborili za veliku pobedu nacionalnih interesa.

Bude li nam ipak taj zahtev isporučen, uz upozorenje da će naše EU integracije biti usporene ili zaustavljene ako odbijemo, koji će biti naš odgovor?

Taj odgovor će možda zahtevati i izjašnjavanje naroda. Ne mislim samo na referendum nego verovatno i kroz izbore. Ne bih želeo da učinimo bilo šta što bi značilo odricanje od naše istorije i naše kulture, niti da ugrozimo nacionalnubezbednost. S druge strane, naša nacionalna bezbednost podrazumeva i da građani redovno primaju plate, i da nam raste standard. Građani to očekuju, uključujući i one koji smatraju da nema nikakvih pregovora oko Kosova. Moramo sagledati sve ove aspekte, koji sačinjavaju realnu situaciju u kojoj se nalazimo. Najlakše je, u kafanskom maniru, mahati jakim parolama. Mislim da nam u ovom vremenu nisu potrebna velika talasanja, potrebno je da radimo u tišini, dakle bez galame, svesni velikih iskušenja koja su pred nama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

A kakva je bezbednost Srbije?

Na nama je da vodimo smirenu i racionalnu politiku, politiku dijaloga u regionu, a da istovremeno radimo na jačanju našeg ekonomskog, pa i odbrambenog potencijala. U kontekstu Kosova i ugrožavanja bezbednosti, dolazimo i do pitanja Vojvodine. U sećanju nam je izjava pokojnog nemačkog ambasadora Cobela, koji je još 2007. upozorio da možemo da ostanemo i bez Vojvodine ako se budemo opirali nezavisnosti Kosova. A sada svedočimo paradama sa zastavama Vojvodine, niču grafiti „Vojvodina Katalonija“, a pojavljuje se i nekakva organizacija Mlada Vojvodina. Bilo je toga i na Kosovu na početku, setite se.

Govorite o jačanju secesionističkih tendencija u Vojvodini? Postoji li tu neka koordinacija iznutra i spolja?

Ove pojave su sve učestalije kako se približavaju izbori, naročito oni pokrajinski. Postoji korpus političkih organizacija koje nemaju šta drago da pričaju osim da zaoštravaju tu retoriku. A postoje i srpske ultranacionalističke organizacije kojima odgovara ta retorika i te pojave sa drage strane, jer jedni drage pothranjuju, po principu spojenih sudova. I jedni i dragi pokušavaju da mobilišu svoje biračko telo. Kako se izborna kampanja bude približavala, tih će pokušaja biti sve više, ne bi li dobili neku prepoznatljivost među biračima. Posebno je interesantno što među tim organizacijama ima i onih koje ne mogu da okupe više od 100 do 150 ljudi, a dobijaju neverovatan medijski prostor za svoje aktivnosti. Opasnija od njih je Demokratska stranka, naročito u Vojvodini, koja pokazuje slične antidržavne tendencije, ali u lepšem, prihvatljivijem pakovanju. Pritom su oni Vojvodinu potpuno kriminalizovali, skrivajući se iza navodne borbe za zaštitu Vojvodine.

Foto: Promo Foto: Promo

Kada će državni organi najzad istražiti taj kriminal o kojem toliko govorite godinama?

Nekoliko ozbiljnih procesa je pokrenuto. Ali to je pre svega pitanje za policiju i tužilaštvo, o tome ne mogu da govorim ni kao gradonačelnik Novog Sada, ni kao član Predsedništva SNS-a, iako me to građani pitaju gde god da odem. I svuda ista priča, po celoj Vojvodini, i u Sremu, i u Banatu, i u Bačkoj, svuda iste pritužbe građana da im je opljačkana zemljoradnička zadraga, da je poljoprivredno zemljište dato u zakup za tepsiju ribe, a to su uradili isti oni koji su danas, navodno, na braniku paora, tražeći da se poljoprivredno zemljište ne daje strancima, iako su u prethodnom periodu uradili sve da desetine hil jad a h ektara pokupuju tajkuni po bagatelnim cenama, ili da neke naše komšije dobiju nemali procenat poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini. A i oni su, koliko znam, još uvek neki stranci ovde.

Foto: Promo Foto: Promo

Srpska napredna stranka već dugo ne uspeva da izdejstvuje vanredne izbore u Vojvodini?

Ako SNS treba da radi bilo šta nemoralno, ili protivzakonito, da bi Pajtić bio smenjen, onda je bolje da to ne radimo. Oni su sami sebe srašili bahatim i kriminalnim vladanjem, pitanje je trenutka kada će za to politički i platiti. Bojan Pajtić jedva drži svoju stranku na okupu, ankete pokazuju da je DS za nijansu iznad cenzusa. Politički je veoma neuspešan, osim u jednome - da je i dalje na vlasti u Vojvodini i pored serije poraza na lokalnim izborima, koji u suštini pokazuju da je njegova vlast nelegitimna. Na poslednjim izborima 2014. godine osvojili su pet odsto glasova. Pri svemu tome, moram da priznam da mi nije do kraja jasno ovo grčevito držanje za vlast, a govorimo o samo nekoliko meseci koliko je ostalo do redovnih izbora u Vojvodini. Zbog njih najviše trpe građani Vojvodine. Pa te vajne „demokrate“ su na vlasti u pokrajini u kontinuitetu već 16 godina, sam Pajtić čitavih 12 godina, i ne znam šta im znači ovih nekoliko meseci više.

Foto: Promo Foto: Promo

Za kraj, ko ruši Vučića?

Zapitajte se i vi. Svi treba da razmislimo o tome. Postoje organizacije i pojedinci kojima ide na ruku da Srbija ne bude stabilna država. I unutar države ima onih koji ne žele da Srbija napreduje pod vođstvom SNS-a i premijera Aleksandra Vučića, a pretpostavljam da ni svi spolja ne navijaju da Srbija bude razvijena država, stabilna, jaka, da bude pravi ekonomski i politički lider u regionu. To nije teorija zavere, nije to nešto što se samo nama dešava. Ali građani nam veraju i to isto uviđaju, a to je najvažnije. Na nama je da se izborimo sa tim izazovom, a najbolje ćemo to uraditi čineći sve da Srbija bude sve jača država. I to nema alternativu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MK

    19. novembar 2015 | 09:42

    Када бре?Наша Жабаљска општина ништа нема,нема фабрике где ће деца да нам раде,нема путеве вода нам је жути муљ,пливамо у септичим јамама ја их имам три у дворишту...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA