VUČIĆ I KEĆIANG: Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine pretvoriti u konkretna dela (FOTO)

Srpski premiejr je rekao kineskom kolegi da je pruga Beograd-Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu

  • 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se na početku sastanka sa premijerom Kine Li Kećiangom, rekao je da su izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i autoputeva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru, tri najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine.

- Pomozite da dobijemo vašu podršku - dodao je srpski premijer.

Premijer Vučić je rekao da je pruga Beograd-Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu.

PREMIJER KINE OBEĆAO: Gradnja pruge Beograd - Budimpešta počinje već ove godine!

PREDSEDNIK KINE STIŽE U SRBIJU: Đinping poručio Vučiću - Nađite mi termin i dolazim! (FOTO)

- Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom - naglasio je Vučić.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Premijer Li Kećiang je izjavio da dugo tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela. On je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne do kraja godine i dodao da će kineska strana donirati 30 miliona juana Srbiji za realizaciju ovog projekta.

VUČIĆ U KINI SA PREDSTAVNICIMA HUAVEJA: Kineski gigant spreman na ulaganje u Srbiju! (FOTO)

- Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i citav region - zaključio je Li Kećiang.‎

On je istakao da postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti kulture i turizma.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Nakon sastanka, dvojica premijera prisustvovala su potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine.

Poptisan je i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId i Memoranduma o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Takođe, potpis je stavljen i na Memorandume o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola ‎o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao i  na Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Repubike Srbije i NR Kine za 2016-2020.

( Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRS Dr: Šešelj

    26. novembar 2015 | 16:17

    u konkretna dela predji i na Ruse, vreme je više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA