DAČIĆ PRENEO DUŽNOST ŠTAJNMAJERU: Nemačka na čelu OEBS-a narednih godinu dana

Srpski ministar spoljnih poslova i bivši predsedavajući OEBS-om, predao je dužnost šefu nemačke diplomatije

  • 0

Na zatvaranju 22. Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu, na završnoj konferenciji obratili su se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Tom prilikom srpski šef diplomatije predao je mandat predsedavanjem OEBS-om nemačkom kolegi. Dačić je na kraju Samita rekao da su donete veoma važne odluke, i da je usaglašena politička rezolucija kojom će se OEBS rukovoditi u narednom periodu.

ZAVRŠEN SASTANAK SVETSKIH MOĆNIKA U SRBIJI! Dačić predao vlast u OEBS-u Nemačkoj (FOTO)

- Proces pregovaranja je u toku, drago mi je zbog toga, jer ovo što smo mi radili nije lak posao. Kada se usaglašavaju tekstovi, taj proces je takav, a odluke se donose konsenzusom i mora da se slože svih 57 država članica - rekao je Dačić.

VUČIĆ PORUČIO ŠTAJNMAJERU: Srbija je najlojalniji partner Nemačke u Evropi!

On je rekao da stoji Štajnamjeru na raspologanju, ukoliko smatra da Srbija može da pomogne u rešavanju nekih problema.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Mislim da smo uspeli da revitalizujemo ulogu i značaj OEBSA- a. Ovu godinu iskoristili smo i za našu odličnu međusobnu saradnju između naša dva ministarstva i naše dve države i činenica je da smo time dopineli daljem unapređenju nemačko-srpskih odnosa - rekao je Dačić.

Novi predsedavajući organizacijom OEBS-a u narednih godinu dana nemački ministar spoljnih poslova zahvalio se Dačiću i izvinio novinarima što još nisu uspeli da se  postignu rezultati.

- Ovo su procesi i to se tako dešava kada se primenjuje princip konsenuza. Potrebno je mnogo vremena i truda da se dođe do dogovora. Želim da se zahvalim na gostoprimstvu Beograda i na saradnji tokom ove godine - rekao je Štajnmajer.

On je dodao da ne može da se seti da je u prošlosti održana ovakva konferencija unazad i da se format trojke pokazao uspešnim.

- Pomogli ste da Ukrajinski konflikt ne preraste u nešto veće i OEBS se pokazao kao institucija koja je neophodna - rekao je Štajnmajer.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Osim tekstova usaglašavanja OEBS se intenzivno koristio za bilateralne susrete i po tome ću ovaj Samit upamtiti, dodao je novi predsedavajući.

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS-a pozvali su tokom samita na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija.

Takođe, čestitali su Srbiji na izvanrednom predsedavanju tom organizacijom u izuzetno teškim okolnostima i ocenili da je u rešavanju ukrajinske krize postignut napredak, ali da tu ima još posla pri čemu je ključno sprovođenje sporazuma iz Minska.

Šef srpske diplomatije je zaključio da činjenica da je Nemačka član Normandijskog formata može doprineti uspešnom radu OEBS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA