ZAVRŠEN SASTANAK SVETSKIH MOĆNIKA U SRBIJI! Dačić predao vlast u OEBS-u Nemačkoj (FOTO)

Dvodnevni 22. Ministarski samit OEBS-a zavšen je danas u Beogradu sastankom Trojke sa azijskim partnerima za saradnju i trećom plenarnom sednicom. Srbija predala predsedavanje Nemačkoj

  • 0

Dvodnevni 22. Ministarski samit OEBS-a završen je u Beogradu sastankom Trojke sa azijskim partnerima za saradnju i trećom plenarnom sednicom. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predao je dužnost ministru spoljnih poslova Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru.

Ministri OEBS-a usaglasili se oko tri deklaracije – o borbi protiv terorizma, borbi protiv trgovine narkoticima i borbi protiv radikalizma i ekstremizma kod mladih. Tokom sastanka Trojke OEBS-a sa azijskim i mediteranskim partnerima za saradnju, svi predstavnici partnerskih zemalja su osudili učestale terorističke napade i ocenili da je OEBS-ov pristup bezbednosti i njegova uloga u borbi protiv terorizma i drugih gorućih problema više nego potrebna, uz konstataciju da ta organizacija može da pruži značajan doprinos u smislu humanitarne dimenzije.

15:50 - VUČIĆ RAZGOVARAO SA ČAVUŠOGLUOM: Odnosi Srbije i Turske na visokom nivou

14:00 - Oko 16.00 sati, počeće završna konferencija Ministarskog saveta OEBS-a na kojoj će se obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer. Učesnici ovog skupa, usaglašavaju Političku rezoluciju koja će biti smernica za dalje aktivnosti OEBS-a.

13:00 - VUČIĆ PORUČIO LAVROVU: Srbija nikada nije ZABILA NOŽ U LEĐA Rusiji

- Mi smo mala zemlja i ne možemo da pomognemo Rusiji koliko ona može nama, ali smatramo da smo korektan partner, što pokazujemo i time što im nismo, kada je za Rusiju bilo teško, zabijali nož u leđa - rekao je Vučić i dodao da veruje da ljudi u Rusiji to poštuju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

12:50 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vili Bokeljka sa šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovom kome je rekao da je zahvalan na podršci Moskve Beogradu

Foto: PrintskrinRTS Foto: PrintskrinRTS

12:00 - VUČIĆ PORUČIO VATIKANU: Hvala što niste priznali NEZAVISNOST KOSOVA!

11:00 - Ono što su KOBRE i GARDISTI VOJSKE SRBIJE dobili od SVETSKIH MOĆNIKA Srbi će ZAUVEK PAMTITI (FOTO)

10:15 - Počela TREĆA PLANERNA SEDNICA Ministasrkog saveta OEBS-a.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

9:45 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom diplomatije Nemačke na marginama Ministarskog saveta OEBS-a - VUČIĆ PORUČIO ŠTAJNMAJERU: Srbija je najlojalniji partner Nemačke u Evropi!

8:45 - Ministar srpske diplomatije Ivica Dačić i njegov ruski kolega Sergej Lavrov pevali su ministrima OEBS-a "Podmoskovske večeri" na neformalnoj večeri u Generalštabu - HIT SA SAMITA U BEOGRADU: Dačić i Lavrov pevali SVETSKIM MOĆNICIMA rusku pesmu koju Srbi OBOŽAVAJU (VIDEO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

KO JE MISTERIOZNI GOST NA SASTANKU SVETSKIH MOĆNIKA? Prošao je pored SPECIJALACA i SNAJPERISTA i ušao u Arenu (FOTO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS pozvali su juče na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija.

BEOGRAD JE CENTAR SVETA! Pogledajte kako je izgledalo otvaranje SAMITA OEBS-a (VIDEO)

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Takođe, oni su čestitali Srbiji na izvanrednom predsedavanju tom organizacijom u izuzetno teškim okolnostima i ocenili da je u rešavanju ukrajinske krize postignut napredak, ali da tu ima još posla pri čemu je ključno sprovođenje sporazuma iz Minska.

OTKRILI SMO TAJNU SOBU SVETSKIH MOĆNIKA U ARENI: Iza ovih vrata oni se mole i Bogu i Alahu (FOTO)

Na dvodnevnom skupu, tokom kojeg je glavni grad Srbije domaćin više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvuju i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na marginama skupa održava se veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju prvog dana Saveta privukao je sastanak Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA