Srbija GLAVNA VEST svetskih agencija - OTVARANJE POGLAVLJA i odnosi s Prištinom

Svetske agencije prenele su da je Srbija u Briselu otvorila prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom

Svetske agencije prenele su da je Srbija u Briselu otvorila prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ističući da se jedno od njih odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

VUČIĆ U BRISELU OČITAO LEKCIJU ALBANSKOM NOVINARU! Evo šta mu je rekao o Dodiku i SRPSKOM KOSOVU (FOTO) (VIDEO)

Agencija Rojters navodi da je Brisel, vođen novim pragmatizmom u spoljnoj politici, pokazao više dobre volje prema Srbiji, otvorivši prva dva poglavlja, uprkos "ograničenoj primeni sporazuma" Beograda sa Prištinom.

VUČIĆ U BRISELU OTVORIO POGLAVLJA U SRPSKOM ODELU! Evo šta je premijer Srbije obukao za ISTORIJSKU NOĆ (FOTO)

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Jedno od poglavlja tiče se odnosa sa Kosovom, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Srbija ne priznaje nezavisnost južne pokrajine, ali je postigla niz sporazuma uz posredovanje EU o regulisanju odnosa, napominje britanska agencija.

Rojters prenosi izjavu ministra spoljnih poslova Luksemburga Žana Aselborna novinarima da "nismo tu samo da bi se igrali sa Srbijom".

Foto: Profimedia/ AFP Foto: Profimedia/ AFP

EU, rekao je on, ozbiljna je po pitanju približavanja Beogradu iako postoji zabrinutost zbog njegovih bliskih odnosa s Rusijom i zbog poteškoća u rešavanju sporova oko statusa Kosova, naveo je Rojters.

AFP navodi da su otvorena poglavlja 35 i 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu i da je taj događaj "po svemu sudeći delom povezan sa migranskom krizom u Evropi, pošto je ranije Unija pozvala na pauzu u prijemu novih članica".

Francuska agencija podseća da je na stotine hiljada ljudi, koji beže od rata i bede, prošli kroz Srbiju, ključnu zemlju na "balkanskoj ruti" prema severnoj i zapadnoj Evropi.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

"Napokon su otvorena prva poglavlja", prenela je agencija AFP reči Aselborna, kao i premijera Srbije da je ovo "za nas važan dan".

Komesar za proširenje Johanes Han je rekao da se dijalog između Beograda i Prištine mora nastaviti i da će "još mnogo vode proteći Dunavom" pre nego što dođe do dogovora dve strane, naveo je AFP.

EU je odbacila mogućnost proširenja bloka pre 2020. godine, čak i za zemlje koje su već započele pristupne pregovore, dodala je francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kole

    15. decembar 2015 | 09:37

    Na dijalog sa pristinom pristajemo samo da i oni pristanu na isti.

  • milutin

    15. decembar 2015 | 09:37

    Lepo je kad pozitivne vesti o Srbiji predstavljaju glavnu vest svih velikih svetskih agencija. Podrška Vučiću i njegovom timu - Samo napred!

  • Buba

    15. decembar 2015 | 09:35

    To govori koliko je ovo vazan dogadjaj ne samo za Srbiju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA