NOVI ATRIJUM U NOVOSADSKOM MUZEJU GRADA: Vučević pozvao građane da uživaju u impresivnom prostoru (FOTO)

- Pozivam sve Novosađane, kao i brojne goste našeg grada, da vide ponudu i sadržaje Muzeja grada i da uživaju u novom, impresivnom izložbenom prostoru - rekao je gradonačelnik Novog Sada

  • 3

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za kulturu Vanjom Vučenovićem prisustvovao svečanom otvaranju atrijuma u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Grad Novi Sad može da se ponosi kompletno renoviranim prostorom u okviru zgrade Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi koji sada predstavlja nov, veličanstven deo objekta sa novom lanternom i osvetljenjem. U pitanju je atrijum, koji pored toga što je u potpunosti funkcionalan prostor u službi kulture, ima i veliki istorijski značaj. Grad i JP „Zavod za izgradnju grada“ su zajednički investirali sredstva za tu namenu izdvojivši oko 25 miliona dinara - rekao je prvi čovek Novog Sada i dodao:

VUČEVIĆ POSETIO SIGURNU ŽENSKU KUĆU: Borba za ravnopravnost treba da traje 365 dana (FOTO)

- Pozivam sve Novosađane, kao i brojne goste našeg grada, da vide ponudu i sadržaje Muzeja grada i da uživaju u novom, impresivnom izložbenom prostoru. Mi u domenu kulture imamo mnogo toga kvalitetnog da ponudimo, a ovaj atrijum će samo još više upotpuniti kulturnu ponudu grada, sve u kontekstu Novog Sada kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture.

Foto: Tanjug /JAROSLAV PAP Foto: Tanjug /JAROSLAV PAP

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović se obratio prisutnima rekavši da su Novosađani dobili veličanstven prostor na kojem mu mogu pozavideti mnogi gradovi u zemlji i inostranstvu, a koji će zbog svoje funkcionalnosti i atraktivnosti služiti za izlaganje brojnih kulturnih sadržaja i održavanje manifestacija.

NOVOSADSKI UNIVERZITET UGOSTIO VUČEVIĆA: Evo šta im je rekao bivši student

Direktorica Muzeja Grada Novog Sada Vesna Jovičić rekla je da je prostor gde je sada potpuno sređen atrijum, godinama privođen nameni, kroz brojne rekonstrukcije, adaptacije i sanacije zbog dotrajalosti, a taj veliki projekat je uspešno okončan zahvaljujući, kako sluhu za tako veliku investiciju, tako i iskazanom razumevanju gradonačelnika Miloša Vučevića i JP “ Zavod za izgradnju grada“ čiji su stručnjaci dali nemerljiv doprinos.

Foto: Promo Foto: Promo

Centralna zgrada Muzeja Grada nalazi se na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave u objektu poznatom kao Topovnjača. To je monumentalna barokna građevina, pravougaone osnove sa dvorišnim atrijumskim prostorom u središnjem delu, građena u periodu od 1755. do 1760. godine. U skladu sa zahtevom Gradske uprave za kulturu i Muzeja Grada Novog Sada da se izvrši rekonstrukcija lanterne zbog lošeg stanja u kome se nalazila i na osnovu uslova i mera zaštite propisanih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, JP „Zavod za izgradnju grada“ je realizovalo tu investiciju, a atrijum će biti u funkciji izložbenog prostora Muzeja.

Foto: Promo Foto: Promo

U okviru radova izvršeno je uklanjanje postojeće lanterne atrijuma objekta, izgrađena je nova, lakša, čelično-staklena lanterna koja je postavljena iznad krovnog venca atrijuma. Okončani su i radovi na obijanju postojećeg kompletnog krovnog venca i izrađen je novi, širine 105 cm u dužini od 110 metara. Na čeličnim krovnim nosačima montirane su staklene površine u aluminijumskim ramovima koji se međusobno spajaju i koji su ujedno i krovni pokrivač lanterne. Takođe, uklonjen je dograđeni deo sanitarnog bloka u južnom delu atrijuma i unutrašnjost dela atrijuma Muzeja je dovedena u funkcionalno stanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko

    17. decembar 2015 | 16:56

    Aj ti vise otvori obilaznicu na kruznom prema Rumenci!

  • Simke

    18. decembar 2015 | 14:59

    Lako je njemu da se bavi kulturom kad češlja zube na razdeljak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA