RATKO JE SLOBODNO ŠETAO BEOGRADOM DOK GA JE CEO SVET TRAŽIO! Britanci otkrivaju kako su KGB i Rusija štitili Mladića

U prvom delu priče koju je doneo spoljno-politički urednik Gardijana tvrdi se da je Vladimir Putin "pustio niz vodu" generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića koji je nakon te odluke Kremlja, a posle višegodišnjeg skrivanja uhapšen u Srbiji

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana, dobitnik Pulicerove nagrade Džulijan Bordžer u svojoj knjizi "Suđenje kasapinima", koju je kako kaže pisao četiri godine otkriva do sada nepoznate detalje o hvatanju haškog begunca Ratka Mladića, kao i kakvu je ulogu u tome imao predsednik Rusije Vladimir Vladimirović Putin.

PUTIN JE IZDAO RATKA MLADIĆA?! Otkrivena NAJBOLJE ČUVANA TAJNA RUSIJE - kako je zaista uhapšen srpski general (VIDEO)

U prvom delu priče koju je doneo ovaj spoljno-politički urednik Gardijana tvrdi se da je Vladimir Putin "pustio niz vodu" generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića koji je nakon te odluke Kremlja, a posle višegodišnjeg skrivanja uhapšen u Srbiji i isporučen Haškom tribunalu.

APSOLUTNI HIT U HAŠKOM TRIBUNALU: Ratko Mladić pokušao da "kupi" sudiju litrom rakije!

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On u svom tekstu piše da je za svojih 14 godina provedenih u bekstvu, Mladićeva sudbina zavisila od niza institucija i grupa koji su često sprečavali njegovo hapšenje. Od institucija tu se misli na "srpski vojni establišment", "grupa njegovih ratnih poručnika - bosanskih Srba" i "na kraju njegova porodica".

U knjizi se navodi i svedočenje generala Đorđa Ćurčina, starog porodičnog prijatelja Ratka Mladića, koji je do detalja opisao tipičan dan begunca:

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

"Razgovarali smo, šetali kroz šumu, igrali smo malo šah. Takođe igrali karte, stoni tenis. Imali smo ručak. I onda smo išli još malo u šetnju."

- Raspisana je nagrada od 5 miliona dolara za glavu Ratka Mladića, i zbog toga je smatrano da je neophodno da se uspostavi jedinica koja bi ga zaštitila od raznih lovaca na glave i kriminalaca. Ova jedinica je s vremena na vreme brojala oko 100 ljudi - rekao je Jovo Đogo, bivši  šef obezbeđenja Mladića, a navodi Gardijan.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Bordžer dalje u tekstu navodi da je Jugoslovenska vlada Slobodana Miloševića čvrsto negirala bilo kakvu odgovornost za masovne zločine počinjene od strane vojske bosanskih Srba, ali je optužuje da je učinila sve kako bi Mladić bio bezbedan.

Kako dalje navodi ona mu je odobrila impresivan broj stražara, ali i kuvara, svog vozača, čak i ličnog konobara koji je putovao s njim u skrovište koje se nalazilo na planini Rajac gde se zimi Mladić skrivao.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Takođe se tvrdi da je, Mladić proveo dosta vremena u Beogradu, u svojoj porodičnoj kući u ulici Blagoja Parovića na Košutnjaku, kao i da je posećivao brojne beogradske restorane kao i da je gledao fudbalske utakmice.

Bordžer tvrdi da su u hapšenju najtraženijeg HAŠKOG BEOGUNCA ključnu ulogu imala tri čoveka Vladimir Putin, njegov čovek od poverenja i "glavni špijun" Nikolaj Patrušev, dok je u Srbiji to bio Miodrag Miki Rakić šef kabineta Borisa Tadića.

Printskrin: Youtube/ObjektivNo prvi Printskrin: Youtube/ObjektivNo prvi

KO JE PUTINOV ŠPIJUN NIKOLAJ PATRUŠEV, KOJI JE U SVAKOM MOMENTU ZNAO GDE JE RATKO MLADIĆ?

Patrušev je general i heroj Ruske Federacije i jedan od najvažnijih Putinovih savetnika po pitanju nacionalne bezbednosti, a ima zadatak da prenosi predsedniku Rusije važne informacije dobijene od obaveštajnih službi, a od maja 2008. godine nalazi se na mestu sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Foto: YouTube / Россия 24 Foto: YouTube / Россия 24

On se KGB-u pridružio 1975. godine, a od 1999. godine do 2008. godine bio je šef FSB, naslednice KGB i na toj funkciji nasledio je Vladimira Putina.

(Telegraf.rs / Izvor: Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • narodni pesnik

    23. januar 2016 | 17:14

    I Čiča je sličan heroj bio, u rupi se pet godina krio, sve dok nije došao naš Marko, Rankoviću naše sunce jarko, izvuče ga on na sunce tada, pa ga vodi sve do Beograda, osudiše Čiču đenerala, pa ga vode do jednog kanala, ubiše ga i baciše tamo, da mu nikad ni groba ne znamo...E, moj čiča, slavni đenerale, u rupi si provodio dane, izdade te Kalabić Nikola, izdajica, gori je od vola....ooooooooooooooooj! JEL DOBRO? OĆETE JEDNU ZA RATKA?

  • aha

    23. januar 2016 | 16:33

    Srbija je puna "heroja" koji kad zagusti beže u rupe. To je jedan od uslova da postanu "nacionalne veličine".

  • ?

    23. januar 2016 | 15:10

    A što se krio, kad je junak bio?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA