≫ 

PUTINE, RUSI SU UKRALI SRPSKU SVETINJU, VRATI JE SRBIJI! Evo šta će Tomislav Nikolić tražiti od predsednika Rusije

Čuvena 166. stranica jedina nedostaje da bi se kompletirao najstariji srpski ćirilični rukopis

Vladimir Putin, Tomislav Nikolić Foto: Tanjug/AP

Da bi čuvena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja trebalo da se vrati u našu zemlju, predsednik Srbije Tomislav Nikolić planira da kaže predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, sa kojim će se sresti tokom svoje posete Rusiji. 

EKSKLUZIVNO: Ovo je svetinja na kojoj će Aleksandar Vučić položiti zakletvu (FOTO)

Naime, originalna stranica se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu, a pitanje njenog transporta biće jedna od tema o kojoj će 9. i 10. marta razgovarati predsednici dveju država. 

BORBA OKO SRPSKE RELIKVIJE: Nacisti, četnici i srpski kraljevi se otimali oko Miroslavljevog jevanđelja?

PRVI PUT U ISTORIJI: Stranica Miroslavljevog jevanđelja koja je nedostajala stigla iz Rusije u Beograd!

Kako pišu "Novosti", rusko ministarstvo kulure nije voljno da Beogradu prepusti ovaj dragoceni dokument, već je saglasno da nam da njegovu kopiju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prepis, međutim, kod nas već postoji, zbog čega će naša strana, najverovatnije, pokušati da urgira da nam ustupe original.

Čuvena 166. stranica jedina nedostaje da bi se kompletirao najstariji srpski ćirilični rukopis, a ona je u Rusiju dospela tako što ju je u 19. veku tadašnji kijevski arhiepiskop Porfirije Uspenski, koji je posetio Hilandar 1845. ili 1846. godine, opčinjen lepotom knjige, krišom pocepao i odneo sa sobom.

Manastir Hilandar, Sveta gora, Atos. Na slici je katolikon, glavna manastirska crkva Vavedenja Presvete Bogorodice koju je podigao kralj Milutin. Foto: Wikimedia Commons/Zeljkokiss Manastir Hilandar, Sveta gora, Atos. Na slici je katolikon, glavna manastirska crkva Vavedenja Presvete Bogorodice koju je podigao kralj Milutin. Foto: Wikimedia Commons/Zeljkokiss

Spomenik srpske pismenosti, napisan je u 12. veku, a po napuštanju Hilandara do 1883. list je čuvan u Kijevu, da bi bio prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu. Na njemu se nalaze čtenija za 7. (20) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja.

Foto: Wikimedia/Djordje Stakić Foto: Wikimedia/Djordje Stakić

Stranica koja nedostaje, bila je u Beogradu prošle godine u junu, u sklopu izložbe "Putevima Miroslavljevog jevanđelja" u Muzeju Vuka i Dosietaj, ali je potom vraćena u Rusiju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    26. januar 2016 | 09:14

    Bolje da nevrate ....tako ce se sacuvati

  • Kole

    26. januar 2016 | 11:03

    Zemlju ste bre prodali šiptarima a sad kukate za neke listove za koje narod ne zna ni da postoje.

  • Nikolas

    26. januar 2016 | 09:18

    GOSPODIN NIKOLIC TREBA DA SE ZAHVALI RUSIJI I RUSIMA STO SMO PREZIVELI 2SVETSKA RATA A I OVAJ KOJI SE VODIO I JOS VODI OD STRANE NATO ZLIKOVACA PROTIV SRBA.ZA SVA DELA KOJA SU SACUVANA OD JOSKINIH KOMUNJARA KOJI SU RUSILI I SKRNAVILI CRKVE I MANASTIRE -UBIJALI SVESTENIKE!!!RUSI HVALA -HVALA CARU PUTINU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA