OŽIVELI SMO SRPSKI SAN STAR 40 GODINA - IŠLI SMO U PROKOP VOZOM! Evo šta nam se dogodilo... (FOTO) (VIDEO)

Ekipa Telegrafa prošetala je najduže građenom stanicom u našoj zemlji kojom od danas počinju da saobraćaju međunarodni i lokalni vozovi. Evo šta smo tamo videli

  • 40

Srbija i Beograd su konačno san koji su sanjali 40 godina pretvorili u javu - otvorena je Železnička stanica Prokop, sa koje će uskoro polaziti vozovi ka gradovima u Srbiji, ali i u inostranstvu. Ekipa Telegrafa krenula je da prošeta ovim zdanjem i da vidi šta je to što je toliko kočilo njegovu izgradnju svih ovih godina. Evo šta smo zatekli na licu mesta!

VUČIĆ PUSTIO PROKOP U RAD! Posle 40 GODINA u funkciji 8 koloseka na kojima nam zavidi EVROPA (FOTO) (VIDEO)

Kao što je i najavljeno tačno u 10:00 premijer Srbije Aleksandar Vučić u društvu ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Beograda Siniše Malog pustio je u rad stanicu Prokop (njom su do sada išle linije Beovoza, a od sada će to činiti i međugradski i međunarodni vozovi).

(VIDEO) KAO SVEMIRSKI BROD: Pogledajte kako sada izgleda PROKOP STANICA!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Osam kolovoza, šest perona, dva putničko-prtljažna pothodnika (dedinjska i senjačka strana) nove klupe, video nadzor , svetlosna signalizacija, elektronske table sa informacijama o dolasku i odlasku željenih vozova, sve je urađeno da Prokop građanima pruži usluge po evropskim najsavremenijim standardima postajući tako centar železničke mreže Srbije.

NA STANICI SMO IZ KOJE VOZOVI KREĆU U EVROPU, BEZ KAŠNJENJA! Evo šta je Vučić rekao na otvaranju PROKOPA! (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Sada će kašnjenje vozova zbog ulaska u Savski amfiteatar u staroj železničkoj stanici postati prošlost - tvrdi premijer.

Da je zaista ovo stanica uređena po standardima, te famozne Evrope vidi se na svakom koraku, dok šetamo Prokopom možemo videti kako sve sija i baš je sve kao što je prva internet televizija u Srbiji Telegraf Now to zabeležila - KAO U SVEMIRSKOM BRODU.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Izgrađene su četiri trafo stanice, ugrađeni dispečerski uređaji, lokalna kablovska mreža, sanirana hidroizolacija, sve zaista deluje savremeno i za ponos. Mnogi bi ovu stanicu mogli sada da uporede sa otvaranjem "Vukovog spomenika" koji je u to vreme, a i danas predstavljao ponos Beograda.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S obzirom na to da je u Prokopu  izgrađen celokupan železnički saobraćaj, već bi u roku od nekoliko meseci tamo trebao da se preusmeri putnički saobraćaj. Prebaciće se svi novi vozovi i oni će saobraćati prema Nišu, Subotici, Novom Sadu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U železnici očekuju da će ovu stanicu koristiti i do deset hiljada ljudi. Već od danas kreću dva nova polaska Beograd-centar- Novi Sad, a postoji i linija 34 gradskog prevoza koja saobraća do Prokopa.  Pored urađenog staničnog dela, radiće se i bolje pristupne veze prema Bulevaru kralja Aleksandra i Auto-putu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U drugoj fazi trebalo bi da se izgradi stanična zgrada ali i moderan poslovni centar koji bi trebalo da se nalazi u gornjem delu stanice . U toj fazi planirano je da se dobiju i četiri železničke stanice : Beograd-centar, Zemun, Rakovica, Novi Beograd  čime će zamisao još iz davne 1971.  da Prokop predstavlja prestonički železnički čvor biti konačno ostvaren.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prvi projektant Prokopa Živorad Lisičić ocenjuje da je završetak prve faze radova ostvarenje sna. Navodi da je sam oblik građevine izmenjen i da ono što  će se u budućnosti dorađivati jeste povezivanje železnice sa metroom i javnim prevozom. Veruje i da će naredna faza kao i ova biti završena na vreme.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Dve stotine ljudi domaće firme Energoprojekt radilo je  420 dana na Prokopu i time su ispunili predviđeni rok. Radovi , čija je vrednost 26 miliona evra  finansirani su iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. U Železnicama Srbije procenjuju da je za drugu fazu potrebno 40 miliona evra. Izgradnja celog projekta  planirana je za dve godine, a premijer Vučić kaže da se u koštac sa drugom fazom  kreće od marta.

(Č. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    26. januar 2016 | 14:31

    Dobro je to za Beograd, ali ja nažalost u Kruševcu od svega ovoga nemam nikakve vajde....

  • gaga

    26. januar 2016 | 18:42

    muka mi je vise od beograda i radova koji se tamo izvode.drzava nam se pretvorila u beograd.sve ima da zamre, ali beograd mora da se gradi.koga jos briga sta ima u dimitrovgradu, nis potpuno stao....ali prestonica, pa po njoj se vreme meri.i prognoza nam pocinje time kakvo je vreme u beogradu.

  • Nišlija

    26. januar 2016 | 15:02

    По чему је то " српски сан"!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA